Πλαστικό χρήμα: Από τη μία χτίζουμε το αφορολόγητο κι από την άλλη τις τράπεζες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98343″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που κάθε πολίτης για να χτίσει το αφορολόγητο του υποχρεούται να χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα, οι τράπεζες -με πρακτικές καρτέλ – αυξάνουν τα τιμολόγια των προμηθειών τους, επιβάλλοντας χρεώσεις ακόμα και σε συναλλαγές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν.
«Το πλαστικό χρήμακοστίζει ακριβά» λέει στο tvxs.gr η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου και χαρακτηρίζει «παράδοξο» το γεγονός ότι ο πολίτης κινδυνεύει να υπερφορολογηθεί για το εισόδημα του αν δεν κάνει συναλλαγές με την κάρτα του κι από την άλλη καλείται να δίνει ένα σεβαστό μέρος από το εισόδημά του για να κάνει τις συναλλαγές αυτές. Καλεί επίσης την Πολιτεία να παρέμβει γιατί, όπως παραδέχεται, ως πολίτες είμαστε στην πραγματικότητα ανίσχυροι μπροστά σε αυτή την τρέλα.
Από τη μία το χτίσιμο του αφορολόγητου
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νέα «αρχιτεκτονική» που εισηγείται για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι ένα πρόσθετο εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, καθώς κάνοντας συναλλαγές με κάρτα ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να κόψει την απόδειξη, αφού τα στοιχεία διασταυρώνονται και κινδυνεύει να βρεθεί στη φάκα της εφορίας. Αλήθεια είναι όμως και το γεγονός ότι το νέο σύστημα για το χτίσιμο του αφορολόγητου επιβάλλει – ειδικά στα μικρά εισοδήματα – το δίλημμα κάντε έξοδα ή πληρώστε φόρο. Είτε το ένα είτε το άλλο κάνετε, πάντως, θα κληθείτε να πληρώσετε και τις προμήθειες στις τράπεζες.
Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ έπρεπε να προσκομίσουν το 10% σε «ηλεκτρονικές αποδείξεις», οι φορολογούμενοι με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ έπρεπε να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με το 15% του εισοδήματός τους, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 20%.
Με το νέο σύστημα για να κατοχυρώσει κανείς το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματος του, πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να συγκεντρώνουν έως τριπλάσιες αποδείξεις πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Όσοι δεν τα «καταφέρουν» κινδυνεύουν όχι μόνο να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ αλλά και με ποινή έξτρα φόρου με συντελεστή μεταξύ 20% και 25%. Στις δε ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν θα υπολογίζονται τα ενοίκια, οι πληρωμές δανείων και φόρων και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου.
Από την άλλη το χτίσιμο… των τραπεζών
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που καλούμαστε να κάνουμε το 30% των συναλλαγών μας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking, οι τράπεζες θεώρησαν ότι ήταν… η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουν τις έξτρα χρεώσεις που μας φορτώνουν για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν.
Οι πρώτες αναπροσαρμογές έγιναν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όπου οι τράπεζες εξίσωσαν τις χρεώσεις, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών για διατραπεζικές συναλλαγές, με αυτές που καταβάλλουν από πέρυσι το καλοκαίρι οι κάτοχοι διεθνών καρτών και ως επί το πλείστον οι τουρίστες. Το σκεπτικό ήταν να μην γίνονται διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αν κάποιος κάνει ανάληψη μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ καλείται να πληρώσει προμήθεια ύψους από 1,50 μέχρι 30 ευρώ ανάλογα με το ποσό που θα βγάλει από το μηχάνημα. Τώρα οι τράπεζες ξαναχτυπούν και μας κάνουν να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν χτυπήσουμε την κάρτα μας στο ATM. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα τιμολόγια που ανάρτησαν τα τραπεζικά ιδρύματα στις επίσημες ιστοσελίδες τους, στις αρχές Οκτώβρη, ακόμα και υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δωρεάν, στο εξής θα χρεώνονται.
Τι εννοούμε; Αν είστε «περίεργοι» κι επιλέξετε να εκτυπώσετε μια αναφορά τελευταίων κινήσεων του λογαριασμού σας στο ΑΤΜ θα χρεωθείτε με 0,15 λεπτά του ευρώ. Άμα είστε «ξεχασιάρηδες» και δεν θυμάστε το pin σας θα πρέπει να πληρώσετε 3 – 3,50 ευρώ για να σας επανεκδώσουν νέο συνθηματικό. Άμα λήξει η κάρτα σας ή την χάσετε ή ακόμα χειρότερα αν σας την κλέψουν και ζητήσετε νέα θα πρέπει να πληρώσετε 6 ευρώ. Επίσης, η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.
Όπως λέει στο tvxs.gr, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ήδη θέσει το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα, «διότι υπάρχουν κι εδώ υποψίες ότι υπάρχει καρτέλ εναρμονισμένης πρακτικής», όπως λέει η κ. Καλαποθαράκου. «Δεν το κάνει μόνο μία τράπεζα, αλλά όλες αναπροσαρμόζουν συντονισμένα τις τιμολογιακές τους πολιτικές», εξηγεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]