FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο Καννή για win-win συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ για το λατομείο Ελαιώνα

Ημερομηνία: 08-12-2023 | Συντάκτης:

Η Πρωινή αποκαλύπτει την πρόταση του νέου δημάρχου Πύργου προς την ΤΕΡΝΑ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά το λατομείο Ελαιώνα

Ανταποδοτικού χαρακτήρα εργασίες στο Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο, με κατεδάφιση του παλιού κτιρίου και τη μερική αναστήλωση του νεοκλασικού με αποκατάσταση της στέγης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πλάνο για λύση win-win στο ζήτημα του λατομείου του Ελαιώνα έχει καταρτίσει ο νέος δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» που έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Γαστούνη του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, για να συζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση όρων της σύμβασης, για την οποία η εταιρεία έχει ζητήσει τροποποίηση για να προμηθευτεί 500.000 τόνους επιπλέον ως το τέλος του έτους.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι ο νέος δήμαρχος φέρεται να έχει ενημερώσει την κατασκευάστρια εταιρεία ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ναρκοθετήσει την κατασκευή ενός έργου τεράστιας εθνικής σημασίας, ωστόσο φέρεται να εξήγησε στους εκπροσώπους της ότι το κόστος με το οποίο αγοράζει η εταιρεία αδρανή υλικά από το λατομείο είναι υπερβολικά χαμηλό (0,13€ ανά τόνο), τη στιγμή που ο δήμος Πύργου -που νοικιάζει το λατομείο από το Δημόσιο- πληρώνει 0,87€/τόνο, επομένως η συμφωνία δεν είναι επωφελής  για τα συμφέροντα του δήμου, ενώ ενδέχεται να εγείρονται και νομικά ζητήματα πιθανής οικονομικής ζημίας του δήμου.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Καννής υπογραμμίζει την ανάγκη να προβλεφθούν στη νέα σύμβαση έργα με ανταποδοτικό χαρακτήρα στον δήμο Πύργου, ως αντισταθμιστικό όφελος για το χαλίκι που θα προμηθευτεί από το λατομείο η εταιρεία.

Το πλάνο για το Μανωλοπούλειο

Με βάση έγκυρες πληροφορίες της «Πρωινής», η επικρατέστερη πρόταση του νέου δημάρχου Πύργου προς την εταιρεία, αφορά το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου, η αξιοποίησή του οποίου αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή.

Το πλάνο έχει ως εξής: η κατασκευάστρια εταιρεία θα αναλάβει την κατεδάφιση των παλιών και ετοιμόρροπων κτιρίων –που προφανώς δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα- ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη γύρω από το νεοκλασικό κτίσμα και στη συνέχεια θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναστήλωσή του και κυρίως την αποκατάσταση της ετοιμόρροπης στέγης. Όπως τονίστηκε στην «Πρωινή», εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης, ο δήμος Πύργου θα απαλλαχθεί από μια παρέμβαση υψηλού κόστους, η οποία ταυτόχρονα θα γίνει από μια εταιρεία με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για το Μανωλοπούλειο παραμένει… επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι προβλέπει ολιστική και πολυδιάστατη παρέμβαση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και θα διατηρεί αναλλοίωτο τον ιστορικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

Αίτημα για επιπλέον 500.000 τόνους

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η ΤΕΡΝΑ έστειλε αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης σύμβασης πώλησης αδρανών υλικών, καθώς από τις κατασκευαστικές εργασίες στην Πατρών-Πύργου προέκυψε ανάγκη επιπλέον ποσότητας αμμοχάλικων, που φτάνουν τις 400.0000 τόνους, για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθούν καθυστερήσεις στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας και τα οποία έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», η κατασκευάστρια εταιρεία έχει λάβει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από το λατομείο περίπου 434.000 τόνους και ως το τέλος του έτους θα χρειαστεί άλλους 500.000 τόνους αυτούσιου αμμοχάλικου, για αυτό και ζητά την άμεση τροποποίηση της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση υπεγράφη τον Μάιο του 2023 και ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου του 2024, με πρόβλεψη παράτασης εφόσον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως προβλέπει το κείμενο της σύμβασης, το ποσό που πληρώνει η ΤΕΡΝΑ προς τη Δημοτική Επιχείρηση Πύργου-ΟΤΑ είναι 0,13€/τόνο αυτούσιου υλικού, στο οποίο προστίθενται το κόστος εξόρυξης του υλικού που υπολογίζεται σε 0,70€/τόνο, το κόστος φόρτωσης που υπολογίζεται σε 0,70€/τόνο και το κόστος διαλογής (κοσκίνισμα) που υπολογίζεται σε 0,75€/τόνο, δηλαδή συνολικό κόστος τα 2,33€/τόνο υλικού..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot