Πλάνο για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”152640″ img_size=”full”][vc_column_text]-Παρουσιάστηκαν οι «υποψήφιες» περιοχές σε εκδήλωση στο ΕΒΕ
-Να πάψουμε να είμαστε η περιοχή των χαμένων ευκαιριών, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης
Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Οι «υποψήφιες» περιοχές στην Ηλεία για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, σύμφωνα με το Περιφερειακό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκαν χθες αναλυτικά, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο.
Με βάση τη μελέτη που εκπόνησε η συμβουλευτική εταιρείαRedeplan και την οποία παρουσίασαν τα στελέχη της, Μαρίνα Κυμπούρη και Μανώλης Μπαλτάς, προτείνονται πέντε περιοχές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι δύο είναι σε υψηλότερη προτεραιότητα.
Οι πέντε θέσεις είναι στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ΑΣΤΕΡΙΣ, το Τραγανό, τα Λεχαινά, το Μεσολογγάκι και το Επιτάλιο. Η πρόταση του μελετητή είναι να μπουν σε άμεση προτεραιότητα το Επιτάλιο (170 στρ.) και ένα εκ των Τραγανού (200 στρ.) και Λεχαινών (229 στρ).
Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα, οι προτεινόμενες περιοχές (Επιτάλιο και Τραγανό ή Λεχαινά) καλύπτουν ισόρροπα τις δύο ζώνες ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ηλείας, με μια ζώνη επιρροής Πύργου-Αμαλιάδας και άλλη μια ζώνη επιρροής Ανδραβίδας-Κυλλήνης-Λεχαινών-Γαστούνης.
Η προτεραιότητα ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου θα κριθεί από το αντίστοιχο ιδιωτικό και επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αναπτυχθεί από τους ιδιοκτήτες που έχουν τις αντίστοιχες εκτάσεις. Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η περίπτωση «ιδιαίτερου» επιχειρηματικού πάρκου για την εγκατάσταση επιχειρήσεων αγροτοδιατροφής και Logistics (agrologistics).
«Οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη για την Ηλεία της νέας εποχής»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι το ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αναζωογόνησης της μεταποιητικής δράσης στην Ηλεία, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, συνδυαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο με την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.
«Για εμάς, η Ηλεία δεν είναι μόνο η γη του Ολυμπισμού και των ατελείωτων αμμουδιών. Σε αυτή τη μοναδική περιουσία που μας χάρισαν η ιστορία και η φύση, πρέπει να προσθέσουμε την Ηλεία της πολύ μεγάλης δυναμικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και την Ηλεία της επιχειρηματικότητας. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες; Γιατί οι μεγάλες επενδύσεις στρίβουν και φεύγουν μακριά από την περιοχή μας; Γιατί οι δικές μας επιχειρήσεις δεν έχουν τη δύναμη να αναπτυχθούν και να γίνουν πρωταγωνίστριες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Γιατί η Ηλεία της δυναμικής αγροτικής παραγωγής δεν έχει έναν, αντίστοιχα δυναμικό, κλάδο μεταποίησης του αγροτοδιατροφικού τομέα που θα δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα;»
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί υπολειπόμαστε σε υποδομές. Και υποδομές δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα λιμάνια. Μία πολύ σημαντική υποδομή είναι και οι οργανωμένοι και σύγχρονοι χώροι, που αφενός θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ αφετέρου θα σέβονται και θα στηρίζουν το περιβάλλον. Και για να το πω με απλά λόγια: Δεν διαθέτουμε τους κατάλληλους χώρους που θα μπορέσουν να υποδεχτούν σύγχρονες βιομηχανίες και υπηρεσίες logistics. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα που πρέπει να διορθώσουμε. Και πρέπει να το διορθώσουμε τώρα. Διαφορετικά, και στα χρόνια που θα έρθουν, θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε… Και να μιλάμε για τις επόμενες χαμένες ευκαιρίες. Αποφασίσαμε λοιπόν να καλύψουμε αυτό το μεγάλο έλλειμμα Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, για εμάς, η Δυτική Ελλάδα των χαμένων χρόνων και ευκαιριών ανήκει στο παρελθόν» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, συμπληρώνοντας ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα, δεν λειτουργεί και δεν αναπτύσσεται τυχαία και άναρχα.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η μελέτη προκρίνει πέντε περιοχές στην Ηλεία που θεωρούνται κατάλληλες για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, οι οποίες είναι συνολικής έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 12,5εκ. € και με τη δυναμική εξασφάλισης 8.068 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλάνο, από τις πέντε περιοχές, βάσει ειδικών αντικειμενικών και σταθμισμένων κριτηρίων, προσδιορίστηκαν δύο περιοχές προτεραιότητας για την κάλυψη άμεσων αναγκών χωρικής οργάνωσης επιχειρήσεων, όπου η Περιφέρεια μπορεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης.
Πρόκειται για τις περιοχές του Τραγανού στον Δήμο Πηνειού ή των Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εναλλακτικά και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και για το Επιτάλιο του Δήμου Πύργου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ενώ μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής.
Γραπτή παρέμβαση και από Αυγερινοπούλου
Η κ. Αυγερινοπούλου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτική Ελλάδα και πρότεινε τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου περιβαλλοντικής καινοτομίας στην Ηλεία, εξειδικευμένο σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, ύδατος, καινοτομίας, ψηφιακών τεχνολογιών και logistics.
Προσέθεσε ότι τόσο ως Βουλευτής όσο και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής εργάζεται συστηματικά για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χωροταξικών και πολεοδομικών προϋποθέσεων και των περιβαλλοντικών αδειών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση και η λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων σε όλη τη χώρα. Επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία τουλάχιστον ενός, αλλά ιδανικότερα δύο επιχειρηματικών πάρκων, που, αφενός θα καλύπτουν όλο το εύρος του Νομού και αφετέρου θα δώσουν λύση σε χρόνια προβλήματα, όπως περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152641″ img_size=”full”][vc_single_image image=”152642″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]