FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων

Ημερομηνία: 15-10-2024 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει τα 3+1 κτίρια που θέλει να εντάξει ο δήμος Πύργου σε πρόγραμμα
-Κάνουμε αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει για να εγκριθεί χρηματοδότηση, δήλωσε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών, Βασ. Παναγόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σχεδιάζει την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων ο δήμος Πύργου, καθώς η έκθεση Εσωτερικού ελέγχου για το 2023, που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύει σοβαρές ελλείψεις και υποδεικνύει άμεσες ενέργειες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, δεν έχει υλοποιηθεί από τον δήμο το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), το οποίο αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των δήμων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

«Για την εκπόνηση του ΔηΣΜΕ απαιτείται πτυχίο μελετητή κατηγορίας 27 (περιβαλλοντικές μελέτες). Συστήνουμε στην παρούσα διοίκηση του δήμου να προβεί άμεσα (εντός της χρήσης 2023) στην υλοποίηση της ανωτέρω υποχρέωσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Όπως εξήγησε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, στόχος του δήμου είναι να ολοκληρώσει σε πρώτη φάση το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΣΕΑΚ) και σε δεύτερη το ΔηΣΜΕ, καθώς αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιων έργων.

«Χωρίς να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, δεν θα εγκριθεί καμία χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου Πρέπει να υπάρχει καταγραφή κτιρίου σε μια πλατφόρμα, για να γίνει μετά η πρόταση . Αυτά, όπως και ο προσεισμικός έλεγχος, έπρεπε να έχουν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως αναφέρει και η έκθεση εσωτερικού ελέγχου, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε τίποτα», τόνισε και αποκάλυψε τα πρώτα πλάνα της δημοτικής αρχής Πύργου για τα κτίρια που θα προταθούν για ένταξη σε ενεργειακά προγράμματα.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με το Πολύκεντρο, το Λάτσειο και το Κλειστό Γυμναστήριο και να εντάξουμε και ένα σχολείο, με πιθανότερο το 3ο Γυμνάσιο Πύργου. Το Πολύκεντρο είναι το πιο ώριμο αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του ΣΕΑΚ θα έχουμε πλήρη εικόνα για τα κτίρια που μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Πλέον δεν μπορείς να χρηματοδοτηθείς χωρίς να υπάρχουν τα σχέδια. Εμείς τώρα κάνουμε την καταγραφή για να έχουμε μια εικόνα των κτιρίων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot