FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο «διάσωσης της οικίας Παπαγιάννη

Ημερομηνία: 30-04-2024 | Συντάκτης:

-Ενέκρινε άμεσες παρεμβάσεις και την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης από τον Δήμο Πύργου το Υπουργείο Πολιτισμού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η «διάσωση» του ιστορικού κτιρίου Παπαγιάννη στην Ερμού είναι μία από τις παρεμβάσεις που εξετάζει με πολλή προσοχή η νέα δημοτική αρχή Πύργου, μετά το ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε από τη Διεύθυνση Προστασίας & Αναστήλωσης Νεώτερων& Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», το Τμήμα Μελετών Αναστήλωσης ενέκρινε την καθαίρεση της πρόσοψης της σοφίτας του κτιρίου, την κατασκευή στεγάστρου από λαμαρίνα για τη σωτηρία των εναπομεινάντων τμημάτων των τοιχοποιιών κα των τοιχογραφιών, καθώς και την υποβολή νέας, επικαιροποιημένης και πλήρους μελέτης για τη συνολική αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης.

«Tο κτίριο χαρακτηρίζεται επισκευάσιμο και προτείνεται η καθαίρεση της σοφίτας, η οποία παρουσιάζει ρηγματώσεις, στερέωση του μαρμάρινου εξώστη της σοφίτας, να ελεγχθούν τα προστατευτικά ικριώματα στις όψεις του κτιρίου και να αποκατασταθούν τυχόν αστοχίες να επικαιροποιηθεί η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του 1998 και να υποβληθεί στην υπηρεσία μας έγκριση για ταυτόχρονη προσπάθεια ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα», σημειώνεται στην πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που ήλεγξε το κτίριο σε πρόσφατη αυτοψία και διαπίστωσε ότι η σημερινή κατάστασή του αξιολογείταως προβληματική αλλά ταυτόχρονα επισκευάσιμη, καθώς διαπιστώθηκε πως έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά η στέγη και το εσωτερικό, αλλά παραμένει η πρόσοψη της σοφίτας, Στο πλαίσιο άρσης της επικινδυνότητας, έχουν καθαιρεθεί τμήματα των επιχρισμάτων της όψης, ενώ απουσιάζουν μεγάλα τμήματα από τα κουφώματα.

Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης,Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, επισημαίνει ότι πριν την εκτέλεση των εργασιών καθαίρεσης και απομάκρυνσης του τμήματος του μνημείου, θα πρέπει ναπραγματοποιηθεί λεπτομερής φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασής του και νασυλλεχθούν και φυλαχθούν όλα τα υλικά και δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν μορφολογικό,τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον, για επανάχρησή τους σε μελλοντική αποκατάσταση.

Το ιστορικό της οικίας Παπαγιάννη

Η οικία Παπαγιάννη επί της οδού Ερμού 109-122 στον Πύργο χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης με υπουργική απόφαση του 1990. Το 1997 η τότε Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων & Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων αφενός επισήμανε στον δήμο Πύργου την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας του μνημείου και σύνταξης και υποβολής σχετικής προμελέτης.

Το 1998 διαβάστηκε εκ νέου η προμελέτη συντήρησης και εκδόθηκε εγκριτική απόφαση. Το 1999 η τότε 2η ΕΝΜ πρότεινε την ένταξη του έργου αποκάταστασης του κτιρίου στο Γ’ ΚΠΣ και ακολούθησε σειρά αυτοψιών. Το 2005 συγκροτήθηκε επιτροπή ελέγχου του κτιρίου και υποβλήθηκαν μελέτες, που απαιτούν όμως συμπληρώσεις. Μετά τον σεισμό του 2019 και κατόπιν αυτοψίας, ζητήθηκε η συγκρότηση Επιτροπής για να εξεταστεί το κτίριο.

Πρόκειται για τριώροφο με σοφίτα κτίσμα, με χαμηλού ύψους 1ο όροφο, το οποίο στο εσωτερικό του διέθετε πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο, ενώ η όψη του επί της Ερμού χαρακτηρίζεται από συμμετρία με ανάπτυξη ανοιγμάτων και εξωστών εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα.

Ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι στόχος του δήμου είναι να γίνει μια μελετημένη και προσεκτική παρέμβαση, που θα διασώσει το κτίριο και θα το βάλει σε τροχιά επανενεργοποίησης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παναγόπουλος τόνισε στην «Πρωινή» ότι σε πρώτη φάση θα δρομολογηθούν οι άμεσες ενέργειες που υποδεικνύει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια θα εκπονηθεί η μελέτη αξιοποίησής του με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπονται για έργα που είναι χαρακτηρισμένα ως έργα τέχνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος