Πίσω… ολοταχώς στο σχολείο του παρελθόντος!
Υποβάθμιση των ολοήμερων, κατάργηση των ΕΑΕΠ και κλείσιμο 53 Νηπιαγωγείων στην Ηλεία, φέρνει το νομοσχέδιο Φίλη
Αντιδράσεις από το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)
Τα πάνω- κάτω στη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, τα οποία οδηγούνται πολλές δεκαετίες πίσω, φέρνει η απόφαση του Υπουργού Παιδείας με την οποία διαλύεται ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων και των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) και τη θέση τους παίρνει το «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο» με στόχο, σύμφωνα με τον κ. Φίλη τη «διόρθωση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση ώστε να έχουν οι μαθητές ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση».
Έτσι, μετά την «επίθεση» στα νηπιαγωγεία, που τουλάχιστον στην Ηλεία, εφόσον τελικά η τροπολογία ψηφιστεί, θα οδηγηθούν σε κατάργηση… 53 Νηπιαγωγεία (!), το υπουργείο Παιδείας, διαλύει και τον θεσμό των ολοήμερων και των ΕΑΕΠ σε μια προσπάθεια, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, μείωσης των αναγκών πρόσληψης εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες αποφάσεις, ορίζεται ότι στα ολοήμερα σχολεία καταργείται και η πρωινή ώρα (7.30 με 8.15 ) που είχε θεσμοθετηθεί για τους γονείς που εργάζονται, καταργούνται ολοήμερα και 1.347 σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε όλη τη χώρα ενώ με τον Ενιαίο τύπο Ολοήμερου, όλα τα Δημοτικά θα τελειώνουν το μάθημα στις 13.15, εκτός αν έχουν τις προϋποθέσεις για ολοήμερο, οπότε θα λειτουργούν ως τις 16.00.
«Κόβουν» μαθήματα ειδικοτήτων και εκπαιδευτικούς
Με τις αλλαγές που προωθούνται, από την ερχόμενη χρονιά, ένα 6/θεσιο σχολείο- όπως είναι η πλειονότητα- θα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό δεδομένου ότι «κόβονται» μαθήματα που απαιτούν ειδικότητες από το ωρολόγιο πρόγραμμα και στο ολοήμερο θα μπορεί να απασχολούνται στη μελέτη και στην ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών, δάσκαλοι που δεν συμπληρώνουν ωράριο και δεν θα απαιτείται αποκλειστικά ένας.
Με αυτό τον τρόπο όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, μειώνονται κατά 65 οι ώρες που αντιστοιχούν στους εκπαιδευτικούς των σχολείων τα οποία είναι εξαθέσια και μεγαλύτερα (η πλειονότητα δηλαδή των σχολείων).
«Ενώ όλα τα σχολεία θα έπρεπε να γίνουν Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, επιστρέφουμε στο παλιό σχολείο, με λιγότερες ώρες διδασκαλίας και λιγότερες ειδικότητες που η πράξη έδειξε ότι πρόσφεραν πολλά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου κ. Αλέξης Σοφιανόπουλος και προσθέτει, ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν εκτός σχολείου και κυρίως εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και δάσκαλοι που δούλευαν στα Ολοήμερα. «Το πλήγμα είναι μεγάλο και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Και αυτό γιατί, όσοι μαθητές δεν επιλέξουν το Ολοήμερο σχολείο, δε θα διδάσκονται Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή ενώ ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε για την εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), έτσι, οδηγούμαστε σε προσλήψεις μέχρι 4.000 λιγότερων δασκάλων από πέρυσι, τη στιγμή μάλιστα που δεν εξασφαλίστηκαν οι αντίστοιχες πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Τι είναι τα σχολεία που καταργούνται
Το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία από το 2010 με επιτυχία, εισάγοντας νέα γνωστικά αντικείμενα που απαιτούν την πρόσληψη πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, όπως στο γυμνάσιο.
Ενισχύθηκαν σε αυτά τα γλωσσικά μαθήματα και η διδασκαλία των μαθηματικών και παράλληλα η διδασκαλία της πληροφορικής και των αγγλικών και εισήχθη στα σχολεία η Φιλαναγνωσία και η Αισθητική Αγωγή. Η προαιρετική ζώνη 14:00-17:00 περιλάμβανε ακόμη μια δεύτερη ξένη γλώσσα, αθλητισμό, μουσική, εικαστικά και διεύρυνση της θεατρικής αγωγής και της μελέτης.
«Ενώ όλα τα σχολεία θα έπρεπε να γίνουν Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, επιστρέφουμε στο παλιό σχολείο, με λιγότερες ώρες διδασκαλίας και λιγότερες ειδικότητες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου κ. Αλέξης Σοφιανόπουλος.
Ποιες περιοχές της Ηλείας αφορά
Κίνδυνος «λουκέτου» σε 53 Νηπιαγωγεία
Με την τροπολογία που ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, ορίζεται ότι για να λειτουργήσει πλέον ένα νηπιαγωγείο πρέπει να έχει 14 νήπια αντί για επτά που ίσχυε έως πέρυσι.
Βάσει λοιπόν επίσημων στοιχείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, που έχει στη διάθεση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, περισσότερα από 50 Νηπιαγωγεία σε όλη την Ηλεία, έχουν λιγότερους από 14 μαθητές και με την τροπολογία αυτή, κινδυνεύουν με κλείσιμο. Συγκεκριμένα, τα Νηπιαγωγεία που κινδυνεύουν με λουκέτο είναι στις παρακάτω περιοχές:
Αγ. Γεώργιο Πύργου, Αγ. Ιωάννη Πύργου, Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας, Αλφειούσας, Αμπελόκαμπου, Αμπελώνα, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Πίσσας, Βασιλακίου, Βρίνας, Διασέλλων, Δουνείκων, Ελαιώνα, Επιταλίου, Εφύρας, Καβασίλων, Καλλιθέας, Κατακόλου, Καταραχίου, Κάτω Σαμικού, Κεραμιδιάς, Κούμανι, Κουρτεσίου, Λαμπείας, Λανθίου, Λαντζοίου, Λεύκης, Λυγιάς, Μέλισσας, Μουζακίου, Μπόρσι, Νεοχωρίου, Περιστερίου, Πλάτανου, Πράσινου, Ρουπακίου, Σαλμώνης, Χαβαρίου, Χανακίων, Χειμαδιού, Χελιδονίου, Ωλένης, 12ο Πύργου (Λιθαράκια), συν αυτά που φέτος είναι σε αναστολή: Αγίας Μαύρας, Βροχίτσας, Γερακίου, Κακόβατου, Κόροιβου, Κουτσοχέρας, Λαστείκων, Νεμούτας, Στρεφίου, Φολόης.
Όπως τόνισε ο κ. Σοφιανόπουλος, ο αγώνας των εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο και οι συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργείου, που στόχο έχουν, όπως είπε, μόνο τις περικοπές στην παιδεία. «Βάζουν το οικονομικό όφελος, πάνω από το μέλλον των παιδιών μας».