FOLLOW US: facebook twitter

Πήρε ξανά τα εύσημα το «Ηλείας Εγκώμιον 2024»

Ημερομηνία: 30-04-2024 | Συντάκτης:

Με επιτυχία η εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας για 13η χρονιά

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, το απόγευμα του Σαββάτου  για 13η συνεχόμενη χρονιά,  με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών αλλά και ειδήσεις, η εκδήλωση-αφιέρωμα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας και του Επικούριου Απόλλωνα, «Ηλείας Εγκώμιον 2024» που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της International Action Art και με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΟΤΟΕ. Μια εκδήλωση με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τη διεκδίκηση των πολιτισμικών αγαθών, καθώς και μουσική και τραγούδι  από την Μικτή Χορωδία Πύργου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τον κόσμο όπου αναφέρθηκε στον στόχο του «Ηλείας Εγκώμιον» που έχει γίνει πλέον θεσμός μετά από 13 χρόνια, τονίζοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προβολής του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας. Ευχή και προσδοκία λοιπόν , η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος,  η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Τσούκαλης-ιδιωτικός ερευνητής γνωστός και ως «τιμωρός» των αρχαιοκάπηλων που έχει αποκαλύψει μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και εκπρόσωπος της  International Action Art και του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Μέλος καθώς ο πρόεδρος της Καθηγητής κ. Μαρωνίτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ο κ. Τσούκαλης επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Τραπεζικών μέσα από το «Ηλείας Εγκώμιον» και  αναφέρθηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό  International Action Art που έχει σαν στόχο του την διατήρηση, διάσωση, διάδοση και προστασία του παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού, την ελεύθερη ανταλλαγή και η κυκλοφορία πολιτιστικών πληροφοριών και ιδεών. Εκθείασε τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας, ενώ εστίασε στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχεται τον όρο Ελγίνεια, όπως και όλων των αρχαίων που έχουν κλαπεί διαχρονικά από την Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που κάνει κατά της αρχαιοκαπηλίας.

O κ. Γιώργος Τσούκαλης – γνωστός ιδιωτικός  ερευνητής) παρέδωσε στον κ. Κώστα Τριανταφυλόπουλο την τιμητική απόφαση με την οποία η International Action Art τον αναγορεύει ως Δ/ντή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Τέλος, ο κ. Τσούκαλης επιφύλαξε μια έκπληξη στον κ. Τριανταφυλλόπουλο, τονίζοντας ότι εκ μέρους του κ. Μαρωνίτη αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του πάνω στον τομέα του πολιτισμού, τον αναγορεύουν Δ/ντή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της International Action Art παραδίδοντάς του την απόφαση, εν μέσω χειροκροτημάτων. Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ευχαρίστησε την International Action Art για την μεγάλη αυτή τιμή και ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών τους.

«Καμπανάκι» για την πρόληψη του καρκίνου από τον Π. Γκινόπουλο

Στην συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις των επόμενων ομιλητών, με πρώτο τον γνωστό Ογκολόγο  Παναγιώτη Γκινόπουλο, που έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία με σοκαριστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καρκίνου στην Ηλεία, αναφερόμενος στα οφέλη της Πρόγνωσης-Πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του Καρκίνου και στις Ανάγκες του Νομού.

Ο κ. Γκινόπουλος παρουσιάζοντας τη γνωστή του μελέτη 1991-2001 που αφορούσε ανά δήμο της Ηλείας τους δείκτες θνησιμότητας από καρκίνο, τόνισε ότι μέσα σε μια δεκαετία η αύξηση των περιστατικών ήταν αλματώδης και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάθε χρόνο πάνω από 300 νέα περιστατικά καρκίνου που το μόνο που έχουμε επιτύχει είναι να την μετατρέψουμε σε χρόνια νόσο χωρίς να έχει βρεθεί το φάρμακο ίασης.

Μάλιστα η θεραπευτική αγωγή και τα φάρμακα αυτά έχουν ένα τεράστιο κόστος για τον καρκινοπαθή, που θα μπορούσε να τα είχε όλα αυτά αποφύγει αν εστίαζε στην πρόληψη. Τέλος έθιξε με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, το γεγονός απουσίας ογκολογικού τμήματος από το νοσοκομείο Πύργου που έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών που ανεβοκατεβαίνουν στην Πάτρα για τις θεραπείες τους. 

Ακολούθως η εκδήλωση έλαβε άλλη μορφή, καθώς το λόγο πήρε ο Ηλείος πρ. Πρύτανης του ΕΜΠ. Καθ. Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Αντρέας  Μπουντουβής, που μέσα από μια πιο νοσταλγική διάθεση και με περίσσια συγκίνηση,  έκανε μια αναδρομή στην αφετηρία της προσωπικής του ακαδημαϊκής διαδρομής  στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου που καθόρισε και την μετέπειτα πορεία του στο χώρο της επιστήμης, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ξεχνά ότι ο Πύργος είναι το σημείο αναφοράς του.

Η  εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε τραγούδια Ελλήνων ποιητών και συνθετών μας. Να σημειώσουμε ότι την επιμέλεια της μουσικής και της εικόνας του οπτικοακουστικού υλικού, είχε ο συνθέτης Π. Μαρίνος.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας Μ. Κατρίνης και Δ. Καλαματιανός, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Τ.Α. κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος