Πήρε σειρά για… λουκέτο η Μουσειολογία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94609″ img_size=”full”][vc_column_text]Πέρυσι περιγράφαμε τον προβληματισμό μας για το αν θα επαναλειτουργήσει η Σχολή ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και φέτος είμαστε σε ακόμα χειρότερη θέση. ΤΕΦΑΑ δεν υφίσταται ως ρεαλιστική εκδοχή, ενώ πλέον οδηγείται σταδιακά στην κατάργηση και το τμήμα της Μουσειολογίας. Από το περασμένο καλοκαίρι και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εξ αποστάσεως λόγω covid διδασκαλίας και της εξεταστικής, φτάσαμε στο φθινόπωρο και την απόφαση της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών να δρομολογήσει τη διακοπή λειτουργίας του τμήματος ή τη μεταφορά του στην Πάτρα ως εναλλακτική λύση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120994″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρά τις απανωτές επιστολές και εκκλήσεις της προέδρου του τμήματος, Αναστασίας Ζαφειροπούλου για την έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό, ούτε το υπουργείο Παιδείας ούτε η διοίκηση του ιδρύματος ενδιαφέρθηκαν πραγματικά. Το μεν υπουργείο ακόμα και σήμερα δεν έχει εγκρίνει την αίτηση δύο καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης με διδακτορικές σπουδές να διδάξουν στο τμήμα, παρότι δεν κοστίζει τίποτα, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν δείχνει διάθεση να δαπανήσει ούτε ευρώ για να προσλάβει συμβασιούχους για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”123142″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Πρωινή αποκάλυψε τον σχεδιασμό του ιδρύματος: ο τμήμα Μουσειολογίας είτε θα καταργηθεί είτε θα ενσωματωθεί στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο, με ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Πάτρα., χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση και των δύο αυτών τμημάτων.
Έναν μήνα αργότερα, η Πρωινή δημοσίευσε κατ΄αποκλειστικότητα την απόφαση της Κοσμητείας Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών να εισηγηθεί στη Σύγκλητο την οριστική διακοπή λειτουργίας του τμήματος, αξιολογώντας το ως «μη βιώσιμο και χωρίς ακαδημαϊκή ύπαρξη και επαγγελματική προοπτική», και την απένταξή του από το Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021.
Με την απόφαση διαφώνησε η κα Ζαφειροπούλου, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσεκειά της για τη βιασύνη του ιδρύματος να καταργηθεί το τμήμα. «Καταδικάζουμε τους φοιτητές να μην τελειώσουν τις σπουδές τους. Προεξοφλείτε ότι το τμήμα δεν θα είναι βιώσιμο ούτε σε 10 χρόνια. Το τμήμα χρειάζεται την υποστήριξη του πανεπιστημίου Πατρών γιατί με την ενσωμάτωσή του σε αυτό άλλαξε αντικείμενο σπουδών και κατέληξε σε αυτή τη θέση. Ως εκ τούτου Το Πανεπιστήμιο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην τις απεμπολεί», τόνισε μεταξύ άλλων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125055″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακολούθησε η έντονη αντίδραση του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος συγκάλεσε κατεπείγουσα σύσκεψη στο Λάτσειο με όλους τους φορείς της πόλης, εκδίδοντας και σχετικό ψήφισμα. Το ζήτημα τέθηκε από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και στο περιφερειακό συμβούλιο, παρουσία του πρύτανη Χρ. Μπούρα, όπου και διαφάνηκε στροφή από το ίδρυμα, μετά το σαφές μήνυμα από την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και την πιθανότητα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125132″ img_size=”full”][vc_column_text]Στις αρχές του Οκτώβρη, οι πέντε βουλευτές της Ηλείας κατέθεσαν κοινή αναφορά στη Βουλή για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Μουσειολογία, όμως πέρασαν δύο μήνες και καμία απάντηση δεν έλαβαν… Δε χρειάζεται να επισημάνουμε πως ούτε το υπουργείο Παιδείας ούτε το Πανεπιστήμιο Πατρών έκαναν κάτι για καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά τόσο στη Μουσειολογία όσο και στο πρώην ΤΕΙ ΔΟΕΠ & ΤΜ, όπου οι φοιτητές έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο. Δύσκολα θα αποτραπεί το λουκέτο, κάτι για το οποίο μας είχε προϊδεάσει στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Β. Διγαλάκης.
«Υπάρχει αυτοδιοίκητο, οπότε είναι αρμοδιότητα του ίδιου του Πανεπιστημίου και της Συγκλήτου του με ποιον τρόπο θα κατανείμει τις θέσεις ΔΕΠ στα τμήματα», είχε πει και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ίδρυση της Μουσειολογίας στον Πύργο φανερώνει «προχειρότητα, ανευθυνότητα, μικροπολιτική, έλλειψη σχεδιασμού», με την οποία διαμόρφωσε τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς αξιολογήσεις ζημιώνοντας τους φοιτητές.Παράλληλα πρόσθεσε πως «είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε και θα ανοίξουμε τμήματα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει με ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις.
Για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ο αρχικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών προέβλεπε τη μεταφορά του στην Αιτωλοακαρνανία –Μεσολόγγι ή Αγρίνιο– προκειμένου να συστεγαστεί με τα άλλα τέσσερα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών που εδρεύουν εκεί, και για… παρηγοριά στην Αμαλιάδα, το σχεδίαζε στον χώρο του πανεπιστημίου την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΠΠ). Προς το παρόν, όμως, δεν έχει προβεί σε αποφάσεις ανάλογες με της Μουσειολογίας, αλλά τον Φεβρουάριο αναμένονται τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και εκεί θα δούμε αν η Ηλεία θα έχει και το 2021 κάποιο ΑΕΙ στην εδαφική της επικράτεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]