Πέθανε ο μεγάλος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129674″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης, ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στο πολιτικό και ερωτικό τραγούδι.
Γεννημένος στις 3 Αυγούστου του 1940 στην Καισαριανή, ο Αντώνης Καλογιάννης συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάριος Τόκας, Δήμος Μούτσης, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης, αλλά και ποιητές και στιχουργούς (Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α.).
Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.
Στα χρόνια της χούντας πραγματοποίησε εκατοντάδες συναυλίες στο εξωτερικό παρέα με τον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας πολιτικά τραγούδια και δημοσιοποιώντας περαιτέρω την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα.
Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.
Η δεκαετία του ’80, ξεκίνησε με έναν δίσκο (Μίμη Πλέσσα – Δημήτρη Χριστοδούλου «Τραγούδια της γειτονιάς»/1980), που, μάλλον, έκλεισε την προηγούμενη δεκαετία, γιατί, ουσιαστικά, με τον επόμενο δίσκο του («Τα σημερινά»/1981), ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε την στροφή του στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής. Με τα χρυσά (50.000 πωλήσεις) «Σημερινά», του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του και με ένα τραγούδι -μεγάλη επιτυχία, το «Όμορφή μου Κατερίνα», που το ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπου ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα.
Μετά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’90, όπου το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του.
Μίκης Θεοδωράκης: Είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος…
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέροντας:
«Για τον Αντώνη Καλογιάννη
Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.
Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…
Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!
Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.
Αθήνα, 11.2.2021
Μίκης Θεοδωράκης».
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]