Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Με μεγάλη συμμετοχή το διήμερο βιωματικό σεμινάριο με τoν Παναγιώτη Μανίκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84303″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα νέο διήμερο και πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο με δύο εξειδικευμένα θέματα που αφορούσαν την μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας και τα άγρια χόρτα και την φυσική διατροφή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες φίλοι της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, οικολόγοι και φυσικοί καλλιεργητές, με «οδηγό» τον γεωπόνο και φυσικό καλλιεργητή Παναγιώτη Μανίκη που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Ηλεία. Τα σεμινάρια που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, έγιναν Σάββατο και Κυριακή σε δύο διαφορετικούς χώρους.
Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις Ράχες, στο κτίριο ΟΣΕ κοντά στις σιδηρογραμμές και αφορούσε τα άγρια χόρτα και την φυσική διατροφή. Όλοι όσοι συμμετείχαν έμαθαν από τον Παναγιώτη Μανίκη την ονομασία και χρήση των άγριων χόρτων, πώς να συλλέγουν και να ταυτοποιούν τα άγρια χόρτα αυξάνοντας τις γνώσεις τους για τα βρώσιμα είδη σε συνδυασμό γενικότερα με μια πιο φυσική διατροφή αλλά και την διατροφική αυτάρκεια. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έφεραν μαζί τους και διάφορα άγνωστα για πολλούς άγρια χόρτα για να τω γνωρίσουν με τις ιδιότητές τους και στους υπόλοιπους. Για το σκοπό αυτό μάλιστα «έκαψαν» και τον ξυλόφουρνο και έφτιαξαν χορτόπιτες, ψωμί και άλλα, αλλά και σχάρα με κάρβουνα για να εμπλουτίσουν το γεύμα τους. Κατά την διάρκεια του φαγητού έγινε και παρουσίαση εκλεκτών γηγενών οίνων από το «Κτήμα Ολυμπία Γη».
Τη 2η μέρα, την Κυριακή 10 Μαρτίου, το βιωματικό σεμινάριο μεταφέρθηκε στην Αγία Μαρίνα Πύργου στο Καταράχι, “, στο κτήμα του Κώστα Αλιδίνη, με μεγάλη συμμετοχή, καθώς μαζί με τον τον φυσικό καλλιεργητή – γεωπόνο Παναγιώτη Μανίκη έμαθαν και προχώρησαν στην δημιουργία λαχανόκηπου με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, δημιουργώντας σβώλους τους οποίους έσπειραν αφού έσκαψαν, προετοίμασαν το έδαφος και έκαναν την υποδομή του λαχανόκηπου. Μάλιστα η ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Ηλείας όλγα Βενιζέλου Ρουβά, χάρισε παραδοσιακούς σπόρους. Σε όλην αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν άπαντες, κάτω από την καθοδήγηση του Παναγιώτη Μανίκη, από το πρώτο μέχρ το τελευταίο στάδιο δημιουργίας του λαχανόκηπου με την φυσική μέθοδο, ακολουθώντας βήμα- βήμα τις οδηγίες του.
Μια εξαιρετική εμπειρία την οποία όλοι μπορούν να ακολουθήσουν για να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο με την μέθοδο των σβόλων και της εναλλακτικής γεωργίας την οποία ακολουθεί και διδάσκει ο κ. Μανίκης ο οποίος έχει δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό το κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας. Όπως εξήγησε και ο ίδιος, με την μέθδο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν σχολικοί κήποι, αστικοί κήποι για ανέργους, μεγάλες σπορές για την εξυγίανση ερημωμένων βουνών, ενώ πέρυσι ξεκίνησαν και συστηματικές προσπάθειες για τη δημιουργία άνυδρων αγροκτημάτων στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο. Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κρήτη μάλιστα είναι πολύ ενθαρρυντικά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]