FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Συνάντηση με αντιδήμαρχο καθαριότητας-πρασίνου Δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 03-07-2024 | Συντάκτης:

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου τα 4 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΗ  συνάντησαν τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Φάμελο, ο οποίος εξέφρασε εξ αρχής τη διάθεσή του να δεχτεί τη συνεργασία του σωματείου της Περιβαλλοντικής Δράσης. Από την πλευρά της η Πρόεδρος κα Πηνελόπη Γαλανοπούλου του εκδήλωσε την πάγια επιθυμία και τακτική του συλλόγου να γίνεται μέρος της λύσης ενός προβλήματος και σε καμιά περίπτωση μέρος του προβλήματος. 

Από την ΠΕΔΗ σχολιάστηκε η θλιβερή κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην ανακύκλωση των απορριμμάτων – υλικών, αφού ακόμα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των σύμμεικτων (αναμεμιγμένων υλικών) και κατά συνέπεια πολύ χαμηλό το ποσοστό των ξεχωριστών ανακυκλώσιμων υλικών. Συμφωνήθηκε η συνεργασία για τη διοργάνωση φεστιβάλ ανακύκλωσης, για να γίνει ο προάγγελος των επόμενων ενεργειών που απαιτούνται.

Αναγνωρίστηκε από όλους η αναγκαιότητα της ενημέρωσης δημοτών και  επιχειρήσεων αλλά και στα σχολεία και τις υπηρεσίες. Η πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Φάμελο να οργανώσει μία από κοινού επίσκεψη με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς,  ώστε να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και έτσι να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι όσα ανακυκλώσιμα απορρίμματα έχουν οι δημότες ξεχωρίσει και αποθέσει στους μπλε κάδους δεν ακολουθούν τελικά το δρόμο της ανακύκλωσης αλλά θάβονται μαζί με τα οργανικά ή και τα σύμμεικτα.

 Μια άμεση ενέργεια συμφωνήθηκε να είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στις παραλιακές καντίνες και για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η συνεργασία με την ομάδα εθελοντών που έχει δημιουργηθεί με συντονιστή τον κ. Σταύρο Τσιπολίτη και τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού του δήμου κ. Λιακόπουλο. 

Για τα δέντρα η ΠΕΔΗ πληροφόρησε τον κ. Φάμελο ότι έχει καταθέσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή μελέτη δενδροφύτευσης του πάρκου Αγίας Βαρβάρας, η οποία εκπονήθηκε με εθελοντική εργασία από τον γεωπόνο, εξειδικευμένο στην αρχιτεκτονική τοπίου, κ. Γεράσιμο Ποδηματά, και επ’ευκαιρία σχολίασε την προχειρότητα που συχνά επιδεικνύεται στα δέντρα, με συνέπεια να μην αποφέρουν στο μέγιστο τα οφέλη και την υπεραξία που μπορούν να μας χαρίσουν, όταν καταφέρουν να φθάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Τονίστηκε ότι για να κερδηθεί η υπεραξία των δέντρων χρειάζεται, πέρα από την προσεκτικά υπολογισμένη θέση και το είδος δέντρου, η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του με το πότισμα και το σωστό κλάδεμά του τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο κ. Φάμελος δεσμεύθηκε πως θα έρθει σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία και τον εργολάβο της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη και δέχθηκε για αρχή την προσφορά ορισμένων δέντρων που έχει αναπτύξει από σπόρο ο σύλλογος. 

Τέλος αναφέρθηκε από την ΠΕΔΗ πως ήδη πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν ένα δέντρο που βρίσκεται κοντά στην κατοικία ή στην εργασία τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση πως η εποχή μας χρειάζεται τα δέντρα, που είναι τα πρώτα που βάλλονται σκληρά και άδικα από την κλιματική κρίση και η εξαφάνισή τους ή η καύση τους επιδεινώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση του κλίματος. Έτσι λοιπόν πρότεινε να απευθυνθεί μαζί με το Δήμο στους πολίτες και να καταγράψει σε ένα μητρώο εθελοντών όσους εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υιοθεσία ενός δέντρου από όσα φυτευθούν, ώστε να το βοηθήσει να ευδοκιμήσει.

Η ΠΕΔΗ ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο κ. Β. Φάμελο για την επικοινωνία και ευελπιστεί σε παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος