FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Ό,τι πραγματικά αξίζει

Ημερομηνία: 24-10-2024 | Συντάκτης:

“Μια  μέρα περνούσα από ένα χωριουδάκι.
Ένας γέρος ενενήντα χρονών φύτευε μια μυγδαλιά.
Ε παππούλη, του κάνω, μυγδαλιά φυτεύεις;
Κι αυτός έτσι σκυμμένος που ήταν, στράφηκε και μου κάνει:
Εγώ, παιδί μου, ενεργώ σα να ήμουν αθάνατος!”

Νίκος Καζαντζάκης

17 χρόνια πριν, ήταν Σεπτέμβρης του 2007 όταν συγκεντρωθήκαμε 30 άτομα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πύργου για να ιδρύσουμε την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας. Μας είχαν συγκλονίσει οι μέγα – πυρκαγιές που διαδέχθηκαν τον καύσωνα εκείνου του καλοκαιριού, ο τραγικός θάνατος 49 συνανθρώπων μας και η τεράστια φυσική καταστροφή με 475.000 καμμένα στρέμματα στη νότια Ηλεία και 437.000 καμμένα στρέμματα την ίδια χρονιά στη βόρεια Ηλεία (συνολικά στη χώρα το 2007 κάηκαν 84 άνθρωποι, 1.500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Από τότε μέχρι σήμερα αναζητούμε την επιστημονική αλλά και την εμπειρική γνώση, παρατηρούμε και μαθητεύουμε στη Φύση και τα Οικοσυστήματά της (δασικά, ποτάμια, λιμναία κ.ά.). Μέσα από τη μαθητεία αυτή καταλάβαμε ότι όσο πιο πολύ γνωρίζεις τη Φύση τόσο πιο πολύ την αγαπάς, τη νιώθεις και πασχίζεις να τη στηρίξεις στον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες πλήττουν με άδικο τρόπο ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον, με τα δέντρα να είναι ανάμεσα στα πολυπληθέστερα αθώα θύματα της κλιματικής κρίσης. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες αρρωσταίνουν, καίνε και ξεριζώνουν τα δέντρα ενώ συχνά αφανίζονται κι από εμάς τους ίδιους όταν τα θεωρούμε επικίνδυνα. Όμως αυτή η δραματική μείωση των δέντρων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κλιματική κρίση που ήδη έχει γίνει ο νούμερο 1 κίνδυνος κάθε μορφής ζωής επάνω στον πλανήτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ολοφάνερο πια ότι η  τεράστια απώλεια των δέντρων είναι επείγουσα ανάγκη να αντισταθμιστεί με νέες φυτεύσεις, που είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα βιώσιμο περιβάλλον. Είναι δηλαδή πράξη ευθύνης και καθήκοντος εκτός από ένδειξη έμπρακτης αγάπης προς τη Φύση, αφού τα δέντρα είναι όντως οι πνεύμονες του πλανήτη αλλά και αυτά που συγκρατούν το νερό και το έδαφος, δημιουργούν νέο έδαφος και αποτρέπουν την ερημοποίηση, διαμορφώνουν μικροκλίμα, φιλοξενούν τα πουλιά, και χαρίζουν τους καρπούς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε πολλές λαϊκές παραδόσεις υπάρχει η συνήθεια να φυτεύουν ένα δέντρο όταν γεννιέται ένα βρέφος για να μεγαλώνουν παράλληλα και να το αναγνωρίζει ως ενήλικας ως το δικό του μονάκριβο δέντρο.

Για εμάς το ιδανικό θα ήταν οι περισσότεροι άνθρωποι να υιοθετήσουν ένα δέντρο ως μια πράξη που νικάει το θάνατο. Μια απλή εύκολη πράξη με τεράστιο θετικό αποτύπωμα. Η ΠΕΔΗ προτάσσει την καλλιέργεια κουλτούρας δενδροφύτευσης γι’αυτό και φέτος επικοινώνησε με τα φυτώρια της περιοχής προκειμένου να χαρίσουν μικρά δεντράκια και τα παρέδωσε  σε πολίτες που επισκέφθηκαν το 2ο Εco Fest στο επαρχείο Πύργου. Η ανταπόκριση και των φυτωρίων και των πολιτών ήταν πολύ ενθαρρυντική για το μέλλον. Ευχαριστούμε τα φυτώρια:
Ρούντης Κωνσταντίνος – Κέντρο Φυτού. τέρμα Πατρών,
Παύλος Κωνσταντούρος – Εν Κήπω, πάροδος Αλφειού,
Τζαβάρας είσοδος Αμαλιάδας,
Γεωργακοπούλου Σ&Θ Ο.Ε. 4ο χλμ. Πύργου-Πατρών.

Το διάστημα από το Νοέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη ονομάζεται και είναι η φυτευτική περίοδος. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Στο ΦΒ προφίλ μας “Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας” θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη δεντροφύτευσή σας.

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot