FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσιος Παναγιωτάρας: Περιβαλλοντικές Επιστήμες – Το Παρόν και το Μέλλον

Ημερομηνία: 14-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139737″ img_size=”full”][vc_single_image image=”112491″ img_size=”medium”][vc_column_text]

Γράφει ο Διονύσιος Παναγιωτάρας, PhD
Επίκουρος Καθηγητής
Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Τμήμα Περιβάλλοντος

[/vc_column_text][vc_column_text]Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια τριπλή περιβαλλοντική κρίση. Την κλιματική αλλαγή, την απομείωση της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση και να θεραπεύσουμε τον Πλανήτη μας!

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι Περιβαλλοντολόγοι είναι πολυδιάστατες καθώς η προστασία και η διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος συντελείται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών και νέων παραγωγικών μοντέλων, τα οποία θα πρέπει να εδράζονται στην αειφόρο ανάπτυξη και στη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών διαστάσεων του ανθρώπινου γίγνεσθαι. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει επενδύσεις 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 σε συνδυασμό με την δέσμευση για μία κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Η συστηματική παρακολούθηση, η επιστημονική αποτύπωση, η αξιολόγηση και η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων σε θέματα που άπτονται της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, της επεξεργασίας των στερεών και υγρών αποβλήτων, των ενεργειακών τεχνολογιών ελάχιστου ανθρακικού αποτυπώματος, της διαχείρισης ρύπων, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, αποτελούν αντικείμενα εκπαίδευσης και έρευνας τα οποία θεραπεύονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος δραστηριοποιούνται ως Περιβαλλοντολόγοι επαγγελματικά και ερευνητικά, στο Δημόσιο (κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος) και Ιδιωτικό τομέα:

-Στην εκπόνηση, τη σύνταξη και αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

-Στη διενέργεια ελέγχων ποιότητας περιβάλλοντος, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων, την εφαρμογή και εποπτεία μεθόδων αντιρρύπανσης.

-Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών πολιτικών και τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων.

-Στην εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού και του εσωτερικού βαθμού απόδοσης έργων ΑΠΕ και την αξιολόγηση τους μέσα από την Εθνική Νομοθεσία.

-Στην εκπόνηση και υλοποίηση μελετών για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και αειφορική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, την επεξεργασία, μοντελοποίηση και ανάλυση περιβαλλοντικών και γεωγραφικών δεδομένων.

-Στην αξιολόγηση και διαχείριση στοιχείων της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

-Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία.

Μπορεί να είναι εικόνα ωκεανός και φύση

Σε επίπεδο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης και επιστημονικής έρευνας, το Τμήμα προσφέρει δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

-Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

-Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα εκπόνησης Διδακτορικών Σπουδών και Μεταδιδακτορικών ερευνών με κύριο ζητούμενο τη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας και την προσέλκυση νέων επιστημόνων που επιδιώκουν την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας στο αντικείμενο του Φυσικού Περιβάλλοντος. Οι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, του Τμήματος, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες και μελλοντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και κείμενο που λέει "UN environment programme Adapting to climate change makes economic sense. The Global Commission on Adaptation estimates that a USD 1.8 trillion investment in adaptation measures would bring a return of USD 7.1 trillion in avoided costs and other benefits. #AdponGap"

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος λειτουργούν πέντε θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια:

-Χημείας και Προστασίας Περιβάλλοντος.

-Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

-Μαθηματικής Φυσικής και Υπολογιστικής Στατιστικής.

-Τεχνολογίας Λογισμικού και Εφαρμογών Γεωπληροφορικής.

-Φυσικής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

https://connect.ionio.gr/gr/envi/

#environment_ionio[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia