FOLLOW US: facebook twitter

Περιορισμοί και απαγορεύσεις στο κυνήγι της ζώνης του Πύργου

Ημερομηνία: 18-08-2022 | Συντάκτης:

Υπεγράφη η σχετική ρυθμιστική για την περίοδο 2022-23 από το δασαρχείο

Yπεγράφη πριν από μερικές ημέρες από το δασαρχείο Πύργου η ρυθμιστική θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022-23, η οποία ξεκινά στις 20 Αυγούστου του 2022 και ολοκληρώνεται στις 28  Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους (με τα αντίστοιχα Φ.Ε.Κ.) Ολυμπίας, κοίτης Αλφειού, Άσπρα Σπίτια, Αγίου Ανδρέα Κατακόλου, Καυκανίας, Φλόκα και Λούβρου, στην θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωήςκαι σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν δασικές απαγορευτικές διατάξεις κυνηγίου. Η χρήση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου περιορίζεται από 15-9-2022 μέχρι 28-2-2023 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.

Επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) από 15-9-2022 έως 10-1-2023 μόνο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) από 15-9-2022 μέχρι 28-2-2022 σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης, ανά ομάδα και έξοδο μόνο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου απαγορεύεται το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου που φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και των χοιρομητέρων αυτών. Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) κατά το διάστημα από 15-9-2022 μέχρι 20-1-2023 με χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2023 έως 28-2-2023 χωρίς σκύλο δίωξης μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι καθώς επίσης και στις ζώνες διάβασης, από 20-8-22 έως 14-9- 2022 το κυνήγι της αλεπούς χωρίς σκύλο, στις περιφερειακές ενότητες όπου διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

Διευκρινίζεται ότι η χρησιμοποίηση του σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου θα γίνεται μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από 15-9-2022 έως 28-2-2023, δηλαδή μόνο κατά τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.

 Για το Τρυγόνι καθορίζεται συνολικά ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 άτομα. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε). Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας Θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στην χρήση της εφαρμογής. Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρησή τους από το χώρο κυνηγιού και να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώρηση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τη λήξη της Θήρας του είδους.

Απαγορεύεται στις επαναληπτικές καραμπίνες να φέρουν περισσότερα από τρία (3) συνολικά φυσίγγια, από τα οποία το ένα στην θαλάμη και τα δύο στην αποθήκη. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις Δασικές Αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 20-8-2022 και λήγει 28-2-2023 και η τήρησή της ανατίθεται στην Δασική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Κυνηγετικούς συλλόγους και σε κάθε φιλόνομο πολίτη. Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί θήρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος