FOLLOW US: facebook twitter

Περιήγηση στον ηγεμονικό θολωτό τάφο Βαρθολομιού

Ημερομηνία: 27-05-2024 | Συντάκτης:

-Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» από την ΕΦΑ Ηλείας

Με την δράση στον Ηγεμονικό Θολωτό τάφο Βαρθολομιού, ξεκίνησαν από τις 23 έως τις 26 Μαίου, οι επετειακές δράσεις «Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού  και υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ με ελεύθερη είσοδο και στις οποίες συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Πρώτος σταθμός της δράσης, η γνωριμία με τον Ηγεμονικό Θολωτό τάφο Βαρθολομιού. Μια  εξαιρετικής σημασίας ανασκαφή συνυφασμένη με το αγροτικό τοπίο του Βαρθολομιού. Ένας τόπος γόνιμος και φιλόξενος χιλιάδες χρόνια τώρα για ανθρώπους που μπορεί να έρχονται από μακριά μαγνητισμένοι  από τα  πλούσια χώματα μιας γης ευλογημένης, απλώνουν τις ρίζες τους υφαίνουν τους μύθους τους και γράφουν την ιστορία τους στο παλίμψηστο της ηλειακής γης.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Ματζάνας  που υλοποίησε τη δράση στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κυρίως μαθητές αλλά και πολίτες,  συνεχίζει ακάματα το ανασκαφικό έργο  στην νεκρόπολη του Βαρθολομιού με εξαιρετικά ως τώρα αποτελέσματα,  ερμηνεύει ζωντανεύει και εμπλουτίζει  την ιστορία του τόπου στο πλαίσιο της μαγιάτικης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά στη γνωριμία με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο Βαρθολομιού, το ιερό της Πρώιμης Νεολιθικής λατρείας των Προγόνων και της μητέρας θεάς και τον ταφικό τύμβο της Τελικής Νεολιθικής έως τα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας και παρουσίαση της τοπικής χλωρίδας.

Οι δράσεις της ΕΦΑ Ηλείας συνεχίστηκαν με εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργο, στο Κάστρο Χλεμούτσι , στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο της Ολυμπίας και την Αρχαία Ήλιδα.

Φωτογραφίες: Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος