FOLLOW US: facebook twitter

Περιφερειακός Αμαλιάδας: Ζητούνται 4,5 εκατ.€ για τις απαλλοτριώσεις

Ημερομηνία: 29-05-2024 | Συντάκτης:

-Έγγραφο με το ακριβές κόστος για τον περιφερειακό Αμαλιάδας παρέδωσε στο ΥΠΕΝ ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στο ύψος των 4,5 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των απαλλοτριώσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν για να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος της Αμαλιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ανέθεσε σε συμβολαιογράφο τον υπολογισμό του κόστους των απαλλοτριώσεων προκειμένου να παραδώσει το σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κάτι που έγινε χθες στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε ενιαίο φορέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος Ήλιδας φέρεται να επισήμανε στον υπουργό ότι ο ανάδοχος της κατασκευής του έργου, εφόσον δρομολογηθεί σύντομα λύση με τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων, θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες με στόχο να είναι έτοιμος ο δρόμος σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου.

Υπενθυμίζεται πως το έργο  έχει μεταφερθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2021-2025. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) στον Άξονα Προτεραιότητας «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)».

 Η περιοχή μελέτης καλύπτει το Ανατολικό τμήμα της τμήμα της Περιφερειακής οδού Αμαλιάδας που ανήκει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηλείας με μέτριους βατότητας ασφαλτοστρωμένους δρόμους και με φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Το μελετώμενο οδικό δίκτυο αφορά την εξυπηρέτηση της Αμαλιάδας και σημαντικούς οικισμούς της περιοχής, καθώς πολλές μετακινήσεις στην περιοχή πραγματοποιούνται μέσω του μελετώμενου περιφερειακού δρόμου, ενώ για εκεί προορίζεται η έξοδος των αυτοκινήτων που θα έρχονται από τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.

Στο τραπέζι και η εναλλακτική

Ασχέτως των εξελίξεων με τον Περιφερειακό, ο κ. Χριστοδουλόπουλος έθεσε εκ νέου το  ζήτημα της κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου, μήκους περίπου 500μ., που θα ξεκινά από την είσοδο/έξοδο της Πατρών-Πύργου και θα καταλήγει στο οδικό δίκτυο στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων, κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά της Αμαλιάδας. Με αυτήν την παρέμβαση, ο κύριος όγκος της κίνησης θα κατευθύνεται σε μεγάλους δρόμους της Αμαλιάδας (Ευαγγελιστρίας, Αντωνίου Πετραλιά) και θα αποτρέψει τη συμφόρηση στο κέντρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του  δήμαρχος, έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης υλοποίησης διότι «πατάει» πάνω σε υπάρχον οδικό δίκτυο, που απλώς θέλει διάνοιξη και περιορισμένες απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχει ήδη μελέτη που προσδιορίζει τον τύπο και το εύρος της παρέμβασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου αλλά και υπηρεσιακών στελεχών, αυτό το έργο δεν ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος