FOLLOW US: facebook twitter

«Περιφερειακή οδός Αμαλιάδας και σύνδεση της πόλης με την Ολυμπία Οδό»

Ημερομηνία: 25-06-2024 | Συντάκτης:

Πρόταση Κ. Διαμαντόπουλου για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το σοβαρό θέμα της «Περιφερειακής Οδού Αμαλιάδας (ανατολικό τμήμα) και σύνδεσης της πόλης με την Ολυμπία Οδό» προτείνει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Ηλείος Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Διαμαντόπουλος.

Όπως αναφέρει, στις 16/2/24, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο «ΠΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» ως «μεταφερόμενο» το έργο «Περιφερειακή Οδός Αμαλιάδας – Ανατολικό τμήμα- Από τη διασταύρωση με την οδό Καλαβρύτων έως την διασταύρωση με την οδό προς Καρδαμά». Η απόφαση ένταξη της πράξης προβλέπει επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 2.323.463,32 € και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Παράλληλα προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή ύψους 751.708,73 €. Το συνολικό κόστος πράξης υπολογίζεται στα  3.075.172,05 €. Πρόκειται για ένα έργο που πέραν των αυτονόητων θετικών επιπτώσεων που θα έχει για ένα αστικό κέντρο όπως η Αμαλιάδα θα διευκολύνει τη σύνδεσή της με την Ολυμπία Οδό και συγκεκριμένα με το σε εξέλιξη τμήμα «Πάτρα Πύργος».

Η υλοποίηση όμως του έργου από το Δήμο Ήλιδας «σκοντάφτει» στις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται το κόστος των οποίων σύμφωνα με δημοσιεύματα φτάνει τα 4,5 εκατ. €. Η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την έναρξη των εργασιών από τον ανάδοχο (η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023).

Με τα σημερινά δεδομένα η ολοκλήρωση του «Πάτρα Πύργος» θα βρει την Αμαλιάδα χωρίς ασφαλή και λειτουργική σύνδεση με την Ολυμπία Οδό.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις για τον Περιφερειακό, από την πλευρά του Δήμου, έχει τεθεί το ζήτημα της κατασκευής παρακαμπτήριου δρόμου που θα ξεκινά από την είσοδο – έξοδο της Πατρών Πύργου και θα καταλήγει στο οδικό δίκτυο στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με αυτήν την παρέμβαση, ο κύριος όγκος της κίνησης θα κατευθύνεται σε μεγάλους δρόμους της Αμαλιάδας (Ευαγγελιστρίας, Αντωνίου Πετραλιά) και θα αποτρέψει τη συμφόρηση στο κέντρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του  Δήμαρχος, έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης υλοποίησης διότι «πατάει» πάνω σε υπάρχον οδικό δίκτυο, που απλώς θέλει διάνοιξη και περιορισμένες απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχει ήδη μελέτη που προσδιορίζει τον τύπο και το εύρος της παρέμβασης. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 εκατ.

Με δεδομένη την περιφερειακή και τοπική σημασία της Περιφερειακής Οδού και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, προτείνουμε να συζητηθεί ως θέμα στην προσεχή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot