Περί υγείας και πολιτικής
Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός
Η προεκλογική κίνηση γιά τις δημοτικές εκλογές του επόμενου Οκτώβρη , στο δήμο Ηλιδας , άρχισε και μάλιστα πριν από τις βουλευτικές που θα γίνουν τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα . Ανακοινώθηκαν αρκετές υποψηφιότητες και το κλίμα ζεστάθηκε.
Μεταξύ των θεμάτων κυριαρχεί το Νοσοκομείο, που σημειωτέον , στη ουσία είναι κλειστό. Οι πατριωτισμοί, οι χοροί του Ζαλόγγου[ θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου ] έλεγε ο δήμαρχος, είναι τα χαρακτηριστικά των σωτήρων , που στη πραγματικότητα είναι άσχετοι με την ιατρική επιστήμη, την ιστορία και την πραγματικότητα και κυρίως με την θεσμική λειτουργία [ θα φέρω γιατρούς με μπλοκάκι λέει κάποιος ] ,τους χαρακτηρίζει κυρίως ο τοπικισμός και ευθύνονται, μαζί με την κυβερνητική πολιτική, γιά το χάλι που έχει η υγειονομική περίθαλψη στο νομό και κυρίως στη περιοχή της Αμαλιάδας.
Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό και ενώ είναι πρόβλημα του νομού έχει εξελιχθεί σε διαμάχη Πύργου- Αμαλιάδας με τους υπόλοιπους θεατές. Κύρια αυτή η διαμάχη την δεκαετία του 80 είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η πίστωση γιά Νομαρχιακό νοσοκομείο [ ο Κουτσόγιωργας την μετέφερε και έγινε το νοσοκομείο Αιγίου] . Μία φορά παραμερίστηκαν οι τοπικισμοί, πρυτάνευσε η λογική και η επιστημονική και πολιτική κρίση. Επί Νομαρχίας Ράλλη πάρθηκε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση γιά κατασκευή Νομαρχιακού Νοσοκομείου , στο Μεσολογγάκι , σε αντικατάσταση των κρεβατιών Πύργου Αμαλιάδας, σε αριθμό που να επαρκούν γιά όλο τον νομο.. Μικρόννοες αιρετοί και βουλευτές , παράγοντες και παραγοντίσκοι με ιδιοτελή συμφέροντα, τοπικιστές και διευθυντές κλινικών , τορπίλισαν την ομόφωνη απόφαση και με την συνδρομή του υπουργείου την αντικατέστησαν με την ΟΧΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ‘ κατασκευή του νοσοκομείου Πυργου και διατήρηση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας . [ Θυμάμαι τον διορισμένο Νομάρχη Ηλιακόπουλο στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και γιά να σπάσει την απεργία του Δήμου Αμαλιάδας, που ζητούσε Νομαρχιακό Νοσοκομείο, να δηλώνει επιχορήγηση 2 δις δρχ γιά επισκευή και επέκταση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Οι τοπικιστές ικανοποιήθηκαν, οι διαμάχες σταμάτησαν, τα νοσοκομεία λειτούργησαν σχετικά ικανοποιητικά [ είχαν προσωπικό, ] μέχρι που άρχισαν οι κυβερνητικές περικοπές, και ξανάρχισαν οι διαμάχες γιά το ποιός φταίει. Η διάσπαση του ιατρικού προσωπικού ή η έλλειψη γιατρών και γιά κάποιους η έλλειψη υγειονομικού χάρτη Ανεξάρτητα όμως απο τις αιτιάσεις που ισχύουν όλες η κατάσταση είναι απελπιστική. Εξαρτηθήκαμε από τους παραγοντίσκους και άλλοτε κερδίζει η Αμαλιάδα και υπολειτουργεί ο Πύργος, αλλοτε κερδίζει ο Πύργος και κλείνει η Αμαλιάδα ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,.
Η λύση του προβλήματος πάντως δεν εξαρτάται από τους φωνασκούντες επίδοξους σωτήρες, αλλά από τις επιλογές των ψηφοφόρων. Τα κόμματα έχουν κάνει τις επιλογές τους και έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους. Η ΝΔ ΔΕΝ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις ιατρικού προσωπικού , μειώνει το κοινωνικό κράτος και ο υγειονομικός χάρτης της θα κόψει νοσοκομεία με χιλιομετρικά κριτήρια .Σε αντίθεση με αυτήν την εκφρασμένη πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαγγέλλεται την αύξηση του κοινωνικού κράτους , αθρόες προσλήψεις ιατρών που του επιτρέπουν την διατήρηση και αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών.
Η ύπαρξη ,λοιπόν , διατήρηση και λειτουργία 1, 2 ή 3 νοσηλευτικών μονάδων στο νομό εξαρτάται από την επιλογή των ψηφοφόρων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αιρετοί μας δεν έχουν ρόλο σημαντικό να παίξουν. Έχουν και παραέχουν. Καταρχήν να σταματήσουν τις φωνές και τους λεονταρισμούς και να συζητήσουν σε επιστημονική βάση Να δουν το πρόβλημα όπως είναι πρόβλημα νομού. Στην Αμαλιάδα ο δήμαρχος πρέπει να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και του πεσυάρχη και να οδηγεί την μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας Πήρε επιχορήγηση και μελέτη ΕΙ και ΤΕΠ Κεντρου Υγείας , οι μετατροπές που έλεγε ότι θα κάνει δεν έγιναν, γιατί φρόντισε να χαθεί [ δεν κατασκευάστηκε] ο όροφος ΔΕΝ φρόντισε ενώ είχε δικαίωμα να δημιουργηθούν δομές ΠΦΥ [ΤΟΜΥ] στη πόλη , ούτε δημιούργησε δημοτικές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμας να πάμε σε προσωπικούς γιατρους στο Σιμόπουλο και στο Πανόπουλο, και προσανατόλισε την λήψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Νοσοκομείο, που λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας και εύκολα θα παραμείνει σαν τέτοιο
ΥΓ Προσωπικά είμαι υπέρ ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Με τις λίγες γνώσεις , όμως που έχω, θεωρώ ότι τα 210-220 κρεβάτια του Πύργου δεν επαρκούν για ένα νομό 150.000 κατοίκων που την τουριστική περίοδο φτάνει και τις 250.000Εάν δεν έφταναν 1996 πόσο περισσότερο στην μετά κοβιντ εποχή που οι ανάγκες αυξήθηκαν κατα πολύ θεωρώ λοιπόν την διατήρηση και χρήση των κρεβατιών της Αμαλιάδας αναγκαία.