FOLLOW US: facebook twitter

Πέντε μήνες σε lockdown ο κλάδος της εστίασης

Ημερομηνία: 12-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114159″ img_size=”full”][vc_column_text]

Εξαντλούνται οι αντοχές των επιχειρήσεων, φόβοι για επερχόμενο κύμα «λουκέτων»

[/vc_column_text][vc_column_text]Μνήμες από τα πρώτα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ανασύρει ο κορονοϊός, καθώς έχει επιφέρει σαρωτικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι αναγνωρίζουν πως η επόμενη ημέρα στην οικονομία θα είναι δύσκολη και παρά τις «ανάσες» του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να δώσουν μια δύσκολη μάχη επιβίωσης.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, ο οποίος πλέον βρίσκεται στον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αναστολής λειτουργίας, ενώ, εάν συμπεριληφθούν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί την άνοιξη του 2020, σημαίνει ότι εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν λειτουργήσει στην πραγματικότητα λιγότερο από μισό έτος.

Το παρατεταμένο lockdown στην εστίαση, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 και μάλιστα σε όλη τη χώρα, προκαλεί ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους, με τα «λουκέτα» ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους και τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου να κάνουν λόγο για πιθανό «ξαφνικό θάνατο» περίπου του 11% των επιχειρήσεων εστίασης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται σε 80.000, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο τρίμηνο μπορεί θεωρητικά να βρεθούμε μπροστά σε μια πανδημία «λουκέτων».

Ο κλάδος, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό. Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

«Η ζημιά που έχει γίνει στον κλάδο θα φανεί το επόμενο εξάμηνο και στην ουσία από το φθινόπωρο. Ξέρετε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και κάποιοι θα προσπαθήσουν ίσως να περισώσουν ό,τι μπορούν κατά τη θερινή περίοδο, προσδοκώντας σε μια αύξηση του τουρισμού», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στα στοιχεία σχετικής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 44,6% των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης ανησυχεί για το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής των δραστηριοτήτων του το επόμενο εξάμηνο.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα χρέη συσσωρεύονται και τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων εξαντλούνται, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσοι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους, έστω και για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ο κλάδος να μη λειτουργήσει ούτε το Πάσχα και να αποφασιστεί η άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. «Επειτα από τόσους μήνες, ακόμη και τα αναψυκτικά έχουν λήξει. Δεν συζητώ βεβαίως για πιο ευπαθή προϊόντα που ήδη πετάχτηκαν από τα ψυγεία. Πώς η αγορά, ο μανάβης, ο χασάπης, ο ψαράς, η κάβα θα δώσει πίστωση σε τόσες επιχειρήσεις;», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για ένα μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη. Το πρόβλημα φυσικά είναι πολύ πιο έντονο σε επιχειρήσεις που είτε λόγω του αντικειμένου τους είτε λόγω περιορισμένων οικονομικών περιθωρίων δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν έστω μερικώς παρέχοντας υπηρεσίες delivery ή takeaway.

Βάσει των υπολογισμών της ΠΟΕΣΕ, το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Τούτο σημαίνει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ωστόσο θα χρειαστεί μια γενναία δόση… αντιβίωσης για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που εδώ και μήνες είναι στον «αναπνευστήρα». Στην αντίθετη περίπτωση τα λουκέτα αλλά και η εκτίναξη της ανεργίας θα οδηγήσουν στην αναβίωση οδυνηρών αναμνήσεων από τα χρόνια της «τρόικας». Και αυτή τη φορά οι αντοχές θα είναι λιγότερες, καθώς έχει προηγηθεί η πολυετής οικονομική περιπέτεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia