FOLLOW US: facebook twitter

«Πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις!»-Μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών, γονέων & εκπαιδευτικών χθες στον Πύργο

Ημερομηνία: 21-10-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”149585″ img_size=”full”][vc_column_text]Μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ηλεία χθες στον Πύργο

– Πορεία στο κέντρο της πόλης και συνάντηση με Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης
– Αντιπροσωπεία γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών σήμερα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα


Ρεπορτάζ: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με σύνθημα «πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις» μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από Γυμνάσια όλης της Ηλείας, πραγματοποιήσαν συλλαλητήριο χθες στην πόλη του Πύργου διεκδικώντας να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που «στοιβάζει» 26 και 27 μαθητές στην τάξη!
Το ραντεβού είχε δοθεί στην κεντρική πλατεία, έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από γυμνάσια αλλά και λύκεια, του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Βάρδας, του Λάλα, του Καράτουλα, του Πελοπίου, των Λεχαινών και της Ζαχάρως. Κρατώντας πανό με συνθήματα, κατευθύνθηκαν μέσω του πεζόδρομου και στη συνέχεια της οδού Μανωλοπούλου, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο Διοικητήριο όπου και αντιπροσωπεία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Φωτεινόπουλο στο γραφείο του και μάλιστα σήμερα θα επισκεφθούν και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματα τους και να δηλώσουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.
Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εναντιώνονται στις συγχωνεύσεις τμημάτων που στην περίπτωση της Ηλείας αφορούν 18 τμήματα κυρίως γυμνασίων στο Νομό.

Τρ. Αθανασόπουλος, πρ. ΕΛΜΕ Ηλείας: «Απαιτούμε να σταματήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος δήλωσε ότι η συγκέντρωση γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και οι αντιδράσεις της προηγούμενης εβδομάδας, των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, του Ιατρικού Συλλόγου με μια ανακοίνωση καταπέλτη για την υγιεινή και ασφάλεια, δίνουν απάντηση στην κυβερνητική επιλογή να συγχωνεύσει τα τμήματα. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να στοιβάζονται 26-27 παιδιά στα τμήματα και μάλιστα ενάμιση μήνα μετα την έναρξη των μαθημάτων. Στην Ηλεία είχαμε 60 κενά και θέλοντας να … «διορθώσουν» αυτή την κατάσταση συγχωνεύουν τα τμήματα. Δε θα σταματήσει αυτή η προσπάθεια. Νομίζω ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση, και να το αναλάβει βεβαίως. Θα πρέπει να ακούει την κοινωνία και να σταματήσει την επικοινωνία. Θεωρώ ότι είναι ένα κομβικό σημείο για την εκπαίδευση και παράλληλα εμείς τρέχουμε τις διαδικασίες για την αξιολόγηση που εκεί θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσουν περεταίρω τα σχολεία, θα τα κατηγοριοποιήσουν για αυτό αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά το επόμενο διάστημα. Δε σταματάμε εδώ. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης των τμημάτων».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149587″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149588″ img_size=”full”][vc_column_text]Παύλος Καραθανάσης, γονέας μαθητή 4ου γυμνάσιο Πύργου:

«Όχι στην οπισθοδρόμηση του δημόσιου σχολείου»
«Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν γιατί μάλλον κάποιοι φαίνεται ότι δεν θέλουν να τις αναλάβουν πιεζόμενοι από τη διαδικασία ίσως αξιολόγησης ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο και δε θέλουμε να πάει η εκπαιδευτική διαδικασία και το δημόσιο σχολείο 30 χρόνια πίσω. Γίνεται κάτι παράλογο, γίνεται κάτι αλλόκοτο στη μέση της εκπαιδευτικής χρονιάς, από την αρχή δεν ξεκινήσαμε σωστά και αυτό που γίνεται είναι οπισθοδρόμηση και δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη. Η κεντρική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μας είπε ότι έχει λάβει εντολή να εφαρμόσει το νόμο και προφανώς κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά και βγήκαμε εμείς μαζί με τα παιδιά μας. Ας ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, οι Ηλείοι βουλευτές και όποιος άλλος νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει σε αυτό τον τόπο».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149582″ img_size=”full”][vc_column_text]Βάσω Δρίνα, μητέρα μαθητών στην α’ και β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Πύργου

«Δε θα περάσει, πρέπει να επαναστατήσει ο κόσμος!»

«Αυτό που έγινε, συγχώνευση τμημάτων εν μέσω πανδημίας και πάντα πλάγια, όχι γραπτά αλλά προφορικά… Χρήματα λένε δεν υπάρχουν για την παιδεία. Μια παιδεία και μια υγεία υπάρχει στην Ελλάδα που θέλει βοήθεια. Χρήματα υπάρχουν  αλλά δόθηκαν στα κανάλια αντί για την παιδεία. Εν μέσω πανδημίας, που είμαστε ήδη 20 παιδιά στις τάξεις, πέρασαν πλαγίως 27 παιδιά στις τάξεις, και βγαίνει ο υφυπουργός παιδείας και μας λέει ότι αυτό δεν ισχύει; Ποιους  κοροϊδεύουν; Ας δοθούν λεφτά για την παιδεία και την υγεία αλλιώς ας παραιτηθούν. Ως εδώ, εμείς θα μείνουμε όσο πάει, δε θα περάσει άλλο αυτό, πρέπει να επαναστατήσει ο κόσμος!».

[/vc_column_text][vc_single_image image=”149579″ img_size=”full”][vc_column_text]Ειρήνη Κουζή, μαθήτρια 3ου Γυμνασίου Πύργου, μέλος 15μελούς:

«Εναντιωνόμαστε στη σύμπτυξη των τμημάτων γιατί είμαστε αναγκασμένοι εδώ και δυο χρόνια να πηγαίνουμε στα σχολεία με μάσκες και να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια μας και τώρα ξαφνικά μας αναγκάζουν να κλειστούμε σε ένα τμήμα με άλλα 27 άτομα χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας και το μέτρο αυτό δεν είναι σωστό ούτε για μαθησιακούς λόγους ούτε για λόγους υγείας πάνω απ’ όλα».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149583″ img_size=”full”][vc_column_text]Αννα Τζαβάρα, μαθήτρια α’ τάξης 3ου Γυμνασίου Πύργου:

«Θέλουμε να διατηρηθούν οι αποστάσεις και με τις συγχωνεύσεις που γίνονται αυτό δεν είναι εφικτό. Μετά από δυο χρόνια καραντίνας θέλουμε να συνεχίσουμε κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα μας».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149593″ img_size=”full”][vc_column_text]Βασιλική Σοφιανού, μαθήτρια:
«Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε για τη συγχώνευση των τμημάτων. Πέρα ότι θα είμαστε 28 μαθητές σε κάθε τμήμα, σε αίθουσες 40 τετραγωνικών συν τον καθηγητή, συν τον εκπαιδευτικό για όποιο συμμαθητή μας έχει μαθησιακές δυσκολίες δε μπορεί να γίνει η διδασκαλία όπως πρέπει. Πως θα καταλάβουμε το μάθημα με τόσα παιδιά στην τάξη, ο καθηγητής θα πρέπει να εξηγεί και να λύνει απορίες ξανά και ξανά και κάποιοι θα μένουν πίσω…».

Κυριακή Φραγκοδημητροπούλου, μαθήτρια:
«Ακόμα και με 20 παιδιά στο τμήμα, η διδασκαλία είναι δύσκολη υπόθεση αλλά φέτος με 28 θα είναι ακατόρθωτο. Πως θα χωρέσουν 28 μαθητές σε μια αίθουσα 40 τμ, με μάσκες…».

Φωτεινή Σκίπη, μαθήτρια:
«Ποιος ο λόγος να φοράμε μάσκα σε μια τάξη στην οποία έχουν συνωστιστεί 30 παιδιά και ουσιαστικά δε γίνεται μάθημα. Εδώ ο δάσκαλος δυσκολεύεται με τα 20 παιδιά πως θα γίνει με 30;».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149586″ img_size=”full”][vc_column_text]Ευθυμία Τόλιου, γιαγιά μαθήτριας:
«Μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε στα χρόνια μου…»

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία μιας γιαγιάς στο χθεσινό συλλαλητήριο στον Πύργο, η οποία συμμετείχε για να συμπαρασταθεί στην εγγονή της αλλά και στους υπόλοιπες μαθητές. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» δε θα πρέπει κανείς να επιτρέψει, να γυρίσουν σε άλλες εποχές όπου οι μαθητές στοιβάζονταν στις τάξεις με αποτέλεσμα να προχωράνε μόνο εκείνοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα… «Έχω ζήσει τη γενιά που ήταν τα τμήματα πολυάριθμα και μάθαιναν γράμματα λίγα παιδιά, αυτά ίσως που είχαν την δυνατότητα να κάνουν φροντιστήρια. Οι καθηγητές δε μπορούσαν να ασχοληθούν με όλα τα παιδιά, προχωρούσαν τα πιο προχωρημένα και εμείς οι υπόλοιποι μέναμε πίσω. Είναι παράπονο ζωής να μην επαναληφθεί τα λάθος!».[/vc_column_text][vc_single_image image=”149581″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149592″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149591″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149590″ img_size=”full”][vc_single_image image=”149589″ img_size=”full”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot