FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίαση βιβλίου στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης

Ημερομηνία: 16-05-2024 | Συντάκτης:

Τα χωριά της Ηλείας την ύστερη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο

Ένα σπουδαίο ερευνητικό πόνημα για την Ηλεία της ύστερης βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου πρόκειται να παρουσιαστεί -υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού- στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης το απόγευμα του Σαββάτου -7 μ.μ.-. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίου του Ηλείου συγγραφέα Κωνσταντίνου Χ. Μπασέτα, με το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει με πληθυσμιακά, εθνολογικά και οικονομικά κριτήρια την ιστορία του τόπου μας.

Το βιβλίο «Χωρία της Ηλείας στα ύστερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά – οθωμανικά χρόνια» αναφέρεται στην ιστορία των χωριών της πρώην επαρχίας Ηλείας στο έτος της Οθωμανικής κατάκτησης -1460- καθώς και στην ιστορία τους στα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Εξετάζονται ενενήντα τέσσερα χωριά από άποψη πληθυσμιακή -όπου και καταγράφονται όλα τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων τους-, εθνολογική και οικονομική αλλά και η πορεία τους κατά  διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Παράλληλα εξετάζεται και η ιστορία χωριών που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια τη Τουρκοκρατίας, όπως ο Πύργος.

Για το βιβλίο πρόκειται να μιλήσουν ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Νικολάου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ζακύνθου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδας κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης.  Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πηνειού κα. Βάντα Κοντούλη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος