FOLLOW US: facebook twitter

«Παρών» στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ημερομηνία: 15-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Ο 63χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα στην Κουμουνδούρου και με ακαδημαϊκό υπόβαθρο, θα διεκδικήσει τα σκήπτρα του κόμματος στην εσωκομματική κούρσα που ξεκινά.

Ακολουθεί το βιογραφικό του Ευκλείδη Τσακαλώτου και οι βασικοί σταθμοί της ακαδημαϊκής και πολτικής του πορείας:

Οι σπουδές στην Οξφόρδη και η ακαδημαϊκή του διαδρομή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Σάσεξ και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στα Οικονομικά στην Οξφόρδη το 1989.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2010 ανέλαβε τη θέση του Καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το «Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός».

Από τα πανεπιστημιακά έδρανα στη Βουλή

Η κοινοβουλευτική του πορεία ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 οπότε και εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών. Ο κ. Τσακαλώτος επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, καθώς και στις εθνικές κάλπες του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε κυβερνητική θέση τον Ιανουάριο του 2015 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από τον Απρίλιο του 2015 ήταν συντονιστής της οµάδας διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό Πρόγραµµα με τους θεσμούς.

Στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ

Μετά το δημοψήφισμα και την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Αυγούστου 2015.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε ξανά τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, παραμένοντας στο αξίωμα έως τον Ιούλιο του 2019 και την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κάλπες του Ιουλίου του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών και στη συνέχεια ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου 2023 εξελέγη ξανά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών.

naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot