FOLLOW US: facebook twitter

Παρίσι: Διώχνουν χιλιάδες μετανάστες και Ρομά από καταλήψεις ενόψει Ολυμπιακών

Ημερομηνία: 23-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Πάνω από 60 καταλήψεις έκλεισαν στο Σεν Σαν Ντενί, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωραϊσμού

Η Καμέλια μάζεψε γρήγορα τα πράγματά της για να εγκαταλείψει εσπευσμένα κατάληψη στέγης, όπου ζούσε η ίδια και δεκάδες άλλοι Ρομά, μετά το κύμα εξώσεων κοντά στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η ρουμανικής καταγωγής γυναίκα, ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους είναι μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και Ρομά, που εκδιώκονται από βόρειο προάστιο Σεν Σαν Ντενί με το πρόβλημα των αστέγων της πόλης να επιδεινώνεται ενόψει της αθλητικής διοργάνωσης του 2024.

Περισσότερες από τις μισές δομές, που κατασκευάζονται ή ανακαινίζονται για τους θερινούς αγώνες, που ξεκινούν τον Ιούλιο βρίσκονται στο συγκεκριμένο προάστιο, όπου θα φτιαχτεί και το Ολυμπιακό Χωριό.

Τουλάχιστον 60 καταλήψεις στο Σεν Σαν Ντενί έκλεισαν το 2023, σύμφωνα με το Reuters, με ακτιβιστές και ορισμένους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για στρατηγική εξωραϊσμού της περιοχής ενόψει των Ολυμπιακών.

Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν πως οι εξώσεις δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς αλλά ακολουθούν τις συνήθεις νομικές διαδικασίες για τις καταλήψεις. 

Στο προάστιο, το φτωχότερο της Γαλλίας όπου μένουν περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια κάτοικοι, έχουν βρει πρόσφυγες και Ρομά. Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλήψεων και άτυπα χτισμένων παραγκουπόλεων από οποιοδήποτε άλλο διαμέρισμα της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της αρχής στέγασης του 2021.

Πλέον όλοι και περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι βιώνουν ασταθείς καταστάσεις διαβίωσης, αφού η κυβέρνηση μείωσε τις θέσεις σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται για στέγαση έκτακτης ανάγκης στο προάστιο κατά 1.000, δηλαδή περίπου κατά 10%, δήλωσε επικεφαλής του φορέα που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους στέγαση έκτακτης ανάγκης στο Σεν Σαν Ντενί.

Το Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.000 άτομα που επηρεάζονται από τα «λουκέτα» στις καταλήψεις. Ορισμένοι καταλήγουν στους δρόμους του Σηκουάνα και άλλων περιοχών του Παρισιού, ενώ άλλοι στάλθηκαν σε μακρινές περιοχές της Γαλλίας, δήλωσαν συνήγοροι και καταληψίες.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσθέτουν πρόσθετη πίεση επειδή υπάρχουν λιγότερα ξενοδοχεία που νοικιάζουν δωμάτια για κοινωνικές περιπτώσεις», δήλωσε στο Reuters η Λεά Φιλός, αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδια για τη στέγαση, επικαλούμενη αποφάσεις ορισμένων ξενοδοχείων που ετοιμάζονται για τουρίστες.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος