Παρέμβαση Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή: «Δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο & εκτός σχεδίου δόμηση σε εκκρεμότητα για την Ηλεία»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν άμεσα τον Νομό Ηλείας ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο χωροταξικό.
Συγκεκριμένα, σχετικά με το άρθρο 138, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι στην Ηλεία το 80% των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός σχεδίου είναι εν δυνάμει γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Το επίμαχο άρθρο που έφερε η Κυβέρνηση αιφνιδίως και χωρίς διαβούλευση καταργεί κάθε δυνατότητα δόμησης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού μιας επιχείρησης που λειτουργεί κανονικά με άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ καταργείται και η δυνατότητα μεταβίβασης στην επόμενη γενιά. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, που ζητούμενο για την ανάκαμψη της χώρας παραμένουν οι επενδύσεις, με το άρθρο 138, «παγώνουν» 40 επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Leader που αφορούν τέτοιες εκτάσεις (βιοτεχνίες, εργαστήρια, συνεργεία, τουριστικά καταλύματα κ.α.) Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, είναι αναγκαίο προκειμένου να μην ακυρωθούν οι επενδύσεις και να προστατευτούν οι μικροιδιοκτησίες να υπάρξει μεταβατική διάταξη.
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς που μπήκαν στην κύρωση των δασικών χαρτών, παρά την ελλιπή επίσημη ενημέρωση, αλλά και το υψηλό παράβολο που λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τυχόν αντιρρήσεις. Ενδεικτικά τόνισε ότι το 20% των βοσκοτόπων σε υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί ανέφερε ότι μόνο στην Ηλεία ξεπερνούν τις 12.000, ενώ έχει εξεταστεί μόνο το 20% με την διαδικασία να έχει σταματήσει από τον Ιούλιο 2019, και κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να δοθεί νέα δυνατότητα υποβολής.
Τέλος, αναφερόμενος στην παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, ο Ηλείος βουλευτής υπογράμμισε ότι ως προς την παράταση που τελικά δόθηκε, παρά τις διαψεύσεις, για τα αυθαίρετα, η Κυβέρνηση κατέληξε τελικά να διευθετήσει το αίτημα των τραπεζών για την αξιοποίηση της περιουσίας που φιλοδοξούσαν να αποκτήσουν μέσω πλειστηριασμών. Σχετικά με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αδιαφορεί για το 34% που δεν έχει κάνει ακόμα τις δηλώσεις με κίνδυνο να δημευτούν οι περιουσίες τους, ή να τους ωθεί έμμεσα να κάνουν αγωγή η οποία όμως ακόμα κι αν τους δικαιώσει δεν θα οδηγήσει στην επιστροφή του ακινήτου, αλλά σε αποζημίωση. Κλείνοντας προσέθεσε ότι είναι αυτονόητο πως κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να ενοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων στο δημόσιο, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να υποβάλουν τα ίδια στοιχεία εκ νέου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]