FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Αυγερινοπούλου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”151622″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενημέρωση από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Virginijus Sinkevicius, είχαν τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και ευρωβουλευτές σε κοινή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.


 

Οι βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση είχαν  την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ενωσιακή περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία, αλλά και να του εκθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την άσκηση της περιβαλλοντικής πολιτικής που πρέπει να υιοθετηθεί από τα Κράτη – Μέλη. Στη συνεδρίαση παρενέβησαν τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος  Σκρέκας, όσο και ο Υφυπουργός, κ. Γεώργιος Αμυράς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., παρενέβην στη συνεδρίαση και ξεκίνησε την ομιλία της με δυο διαπιστώσεις: πρώτον, ότι η άριστη τεχνογνωσία της Κομισιόν βοηθά τα κράτη-μέλη να είναι συντονισμένα στις κοινές περιβαλλοντικές πολιτικές και δεύτερον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ουσιώδεις λύσεις σε όλα τα κράτη.

Η κα Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι, βγαίνοντας από τη μακρά οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία της Covid-19, η Ευρώπη έχει το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση καίριων σύγχρονων ζητημάτων, όπως ο μετριασμός και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

«Όλα αυτά -είπε η κα Αυγερινοπούλου- δημιούργησαν πρωτόγνωρα πακέτα οικονομικών μέτρων και παροχών, που στην γενιά μας δεν έχουν προηγούμενο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συνοδευόμενη, μεταξύ άλλων, από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2028, το Ταμείο Δίκαιης Ανάκαμψης, το Ταμείο για την Ανθεκτικότητα και την Ανάκαμψη, παρέχουν στα Κράτη – Μέλη άφθονους χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι τους επιτρέπουν πλέον να, μέσα από τη συνεργασία, να πραγματοποιήσουν την πράσινη και ψηφιακή «έξυπνη» μετάβασή τους προς το μέλλον, και να δημιουργήσουν για τους πολίτες της Ευρώπης βιώσιμη, υψηλή ανάπτυξη και την μηδενικού άνθρακος οικονομία, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να αφήνει κανέναν να μείνει πίσω.

Την ιστορική αυτή ευκαιρία, την οποία έχουμε ενώπιόν μας, η Ελλάδα πρόκειται να την αξιοποιήσει στο έπακρο.  Ήδη η χώρα μας, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν από τα πρώτα κράτη, που παρουσίασαν το εθνικό σχέδιό τους, το «Ελλάδα 2.0» και στο οποίο οι άξονες που αφορούν στο περιβάλλον άμεσα ή έμμεσα ξεπερνούν το 38% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αν τα συνδυάσουμε με τους πόρους που θα αφιερωθούν στην υψηλή τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, τότε μιλούμε για περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά και στην Κυβέρνηση, ήδη προετοιμαζόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας μας, των πολιτικών και των στρατηγικών μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τις νέες δεσμεύσεις, οι οποίες θα ανακύψουν μέσα από τη δέσμη «Fit for 55» της ΕΕ.

Ετοιμαζόμαστε, όμως, και εργαζόμαστε άοκνα, έτσι ώστε η Ελλάδα να συμβάλει η ίδια δυναμικά και ουσιαστικά, με πρωτοπόρες πολιτικές και νομοθεσία στην συνδιαμόρφωση του νέου πακέτου μέτρων που εν τέλει θα υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επισήμανε, επίσης, απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές ότι:

«Η χώρα μας έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να εξάρω την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού μας να αναδειχθεί η Ελλάδα ως κέντρο για την πράσινη ναυτιλία στη χώρα μας, καθώς η χώρα διαθέτει το 1/5 που παγκοσμίου στόλου, και η ηγεσία της Ελλάδας στην ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων, στα εναλλακτικά καύσιμα και στις νέες τεχνολογίες θα έχει ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τον παγκόσμιο στόλο.

Την δέσμευση της χώρας για την εισδοχή όλο και περισσότερων εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα και κυρίως την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον θαλασσίων αιολικών πάρκων, το πρότυπο πρόγραμμα GR – eco για τον τουρισμό και τα πράσινα νησιά, και βεβαίως την γοργή υλοποίηση των προγραμμάτων απολιγνιτοποίησης, αναδάσωσης, διαχείρισης αποβλήτων, διαχείρισης της χερσαίας και ενάλιας βιοποικιλότητας, απαγόρευσης των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την ανάδειξη της Ελλάδας, ως κόμβου μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη».

Η κα Αυγερινοπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι  η Ελλάδα, παρότι δεν συμβάλλει ιδιαιτέρως στην δημιουργία της κλιματικής κρίσης, βρίσκεται γεωγραφικά σε ευάλωτη περιοχή για τις κλιματικές αλλαγές και υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές. Για αυτό –πρόσθεσε- δημιουργήθηκε το Υπουργείο για την Κλιματική Κρίση, ενώ σε λίγο καιρό θα ψηφίσουμε τον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι σε συνεργασία με τα λοιπά κοινοβούλια των Κρατών – Μελών της ΕΕ προς αυτό το σκοπό, ιδίως για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.

«Με την παραίνεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής – είπε η κα Αυγερινοπούλου-  η Ελλάδα έχει προχωρήσει στον μετασχηματισμό της οικονομίας της, ώστε να είναι θεσμικά οικολογικά και κοινωνικά ευαίσθητη και ήδη προχωρούμε γοργά στην υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, διερευνώντας, μεταξύ άλλων και την έκδοση ενός κρατικού πράσινου ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αφιερώσει μεγάλο μέρος των εργασιών της στις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες και πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία προστασίας της φύσης και του κλίματος, όπως οι  τεχνολογίες για την απορρόφηση, αποθήκευση αλλά και μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακος σε άλλα υλικά.  Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καινοτομίες  σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius ευχαρίστησε για την πολυσχιδή ενημέρωση, τόνισε ότι «όλοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκαν μετά από την προσεκτική μελέτη των επιπτώσεων με στόχο να διασφαλίσουμε ένα στιβαρό σχέδιο για να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στον «πόλεμο» κατά των πλαστικών μιας χρήσης, υπογραμμίζοντας ότι «η απαγόρευση χρήσης τους είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας», ενώ πρόσθεσε για τους ΧΥΤΑ ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη για να βελτιώσει την κατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων εδώ και δεκαετίες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν θέλουμε η πράσινη μετάβαση να είναι αποτελεσματική χρειαζόμαστε πράσινα πακέτα και βιώσιμα έργα.

«Αν θέλουμε-τόνισε –να κάνουμε τη διαφορά τότε, να «πρασινίσουμε» το σύστημα χρηματοδότησης. Να διασφαλίζεται ότι κανείς δεν πρόκειται να μολύνει δωρεάν χωρίς να πληρώνει».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε, τέλος, ότι ευελπιστεί και βασίζεται στην υποστήριξη της Ελλάδας σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το μέλλον του πλανήτη.[/vc_column_text][vc_single_image image=”151623″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151621″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia