FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση ως το 2025 για την παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 21-12-2023 | Συντάκτης:

-Έπειτα από σχετικό αίτημα του αναδόχου για εξωγενείς καθυστερήσεις

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τον καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου ως τις 15 Ιουλίου του 2025.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ-ΑΕΤΕΘ ΑΕ», αναφέροντας ότι προέκυψαν σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής του, για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, το πρώτο μεγάλο εμπόδιο ήταν οι απαλλοτριώσεις, όπου χρειάστηκε η ανάκληση συντελεσμένων απαλλοτριώσεων για τρία ακίνητα και η επανάληψή τους με νέα τιμή μονάδας, ενώ παράλληλα η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, διαδικασία χρονοβόρα παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για συντόμευσή της, ενώ κατά διάρκεια κατασκευής του έργου διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή του έργου διέρχονταν υπόγεια δίκτυα άρδευσης, τα οποία θα έπρεπε να μετακινηθούν για να είναι δυνατή η συνέχιση των εκσκαφών.

Η εκπόνηση πρόσθετης μελέτης για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 74.000 ευρώ, επέφερε νέα καθυστέρηση, αφού η σύμβαση υπεγράφη στις 31 Αυγούστου του 2023, αλλά οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου.

Η ανάδοχος εταιρεία επικαλείται επίσης δυσκολίες στις εκσκαφικές εργασίες για την κατασκευή των πασσάλων καθώς και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατασκευής του έργου κατά τις χειμερινές περιόδους 2021-2022 και 2022-2023 (χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις), οι οποίες κατέστησαν ανέφικτη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου.

«Εν κατακλείδι, και σύμφωνα με τα αναλυτικά αναφερθέντα ανωτέρω, τεκμαίρεται με σαφήνεια ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών του έργου του θέματος, έχουν ως αποτέλεσμα την μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31-12-2023, ως αυτή έχει ορισθεί σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1277/2023 (ΑΔΑ:9ΤΡ37Λ6-ΒΘ9) Απόφαση της Οικ. Επιτροπής της ΠΔΕ, με την οποία έχει εγκριθεί η 1η παράταση προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου, και δεν οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας Κοινοπραξίας ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ – ΑΕΤΕΘ Α.Ε. ΙΙ» αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Θανάσης Μαυρομμάτης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου η παράταση της προθεσμίας ως τις 15 Ιουλίου, προφανώς με αντίστοιχη μεταφορά του στη νέα προγραμματική Περίοδο 2021-2027.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος