FOLLOW US: facebook twitter

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Ηλείας: Μείωση της ύλης, κατάργηση τράπεζας θεμάτων και «pisa»

Ημερομηνία: 17-05-2022 | Συντάκτης:

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Ηλείας χθες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Την μη εφαρμογή των εξετάσεων «pisa» που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη σε δημοτικά και γυμνάσια, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στα λύκεια αλλά και την μείωση της ύλης ζήτησαν χθες εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ηλείας κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Τα αιτήματα τους, άκουσε η κ. Πολυξένη Κοτρέτσου, αναπληρώτρια του Διευθυντή Εκπαίδευσης τα οποία και όπως είπε θα τα μεταφέρει.

Αρχικά η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου εξέφρασε την αντίθεση τους, στη στάση που όπως είπε συνεχίζει να έχει το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στο δίκαιο αίτημα τους για μείωση της ύλης και μη εφαρμογή και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στα λύκεια. “Εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο δεν έχει ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα και είναι δίκαιο γιατί μετα από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται στα μορφωτικά κενά που μπορεί να έχουν και τη φετινή χρονιά στις δυσκολίες που υπήρχαν στα σχολεία λόγω κορονοϊού και του τρόπου που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τον κορονοϊό, τα κενά είναι τεράστια και σε μορφωτικό εκπαιδευτικό επίπεδο και σε ψυχοκοινωνικό για όλους τους μαθητές μας. Παρόλα αυτά το υπουργείο συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του και δεν προβαίνει στη μείωση της ύλης και τη μη εφαρμογή και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων για τους μαθητές της α και β λυκείου. Το δεύτερο θέμα που διαμαρτυρόμαστε είναι ο διαγωνισμός pisa. Στο νομό μας έχουν επιλεγεί 7 γυμνάσια και 4 δημοτικά και ενώ εμείς ζητάμε τη μη εφαρμογή του διαγωνισμού γιατί είναι ένα ακόμα εργαλείο που χρησιμοποιεί το υπουργείο στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής για την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πείρα άλλωστε υπάρχει χρόνια τώρα από το εξωτερικό που εφαρμόζεται και βλέπουμε που έχει οδηγήσει και στην ουσία καμία αναβάθμιση δεν έχει φέρει ούτε στο εκπαιδευτικό σύστημα ούτε στον εκπαιδευτικό. Ζητάμε την μη εφαρμογή και κατάργηση του διαγωνισμού”.

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυδίκη Παυλοπούλου, πρόσθεσε ότι τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου θα έπρεπε να εισακουστούν από το Υπουργείο όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά για παιδαγωγικούς και επιστημονικούς. “Ως εκπαιδευτικοί της τάξης γνωρίζουμε καλά ότι οι μαθητές θα πρέπει να εξετάζονται με βάση αυτά που έχουν γίνει μέσα στην τάξη. Αυτό το γνωρίζει ο εκπαιδευτικός της τάξης που προσαρμόζει την εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με το επίπεδο της τάξης, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών του, για αυτό πολλές φορές διαφοροποιείται διαδικασία από τμήμα σε τμήμα από τάξη σε τάξη. Δε μπορεί να παραβλέποντας τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια όταν αποφασίζονται να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες αξιολόγησης οι μαθητές μας”.

Ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, μέλος της ΕΛΜΕ χαρακτήρισε την τράπεζα θεμάτων ως ταξικό φραγμό που εμποδίζει τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να εξελιχθούν και παράλληλα προωθεί την ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση. “Αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Όσον αφορά τις εξετάσεις pisa, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να κάνει το υπουργείο τεστ να δει το επίπεδο μαθητών τη στιγμή που έχει όλα τα στοιχεία των μαθητών αναλυτικά και μάλιστα με βαθμολογία. Να δεχτούμε ότι υπάρχει μια ελαστικότητα όσον αφορά την βαθμολογία όμως δε ζούμε στην εποχή που δεν μπορεί με έναν αλγόριθμο να βρει το επίπεδο πραγματικά των μαθητών. Αυτό που θέλει να κάνει με τη συγκεκριμένη εξέταση είναι να βγάλει άχρηστα κάποια σχολεία και εννοείται και εκπαιδευτικούς που δουλεύουν σε αυτά για να διαμορφώσει μια γνώμη ότι αυτά δε χρειάζονται και πρέπει να κλείσουν, αυτά είναι πιο μακροπρόθεσμα σχέδια. Δε τα χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για καλό και για αυτό αντιδρούμε. Για αυτό ενημερώνουμε γονείς και μαθητές και σκοπεύουμε να αντιδράσουμε με στάση εργασίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε σε ησυχία να το ξέρουν, στέλνουμε αυτό το μήνυμα”.
Την αντίθεση της εξέφρασε και η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Ζούνη, εκπροσωπώντας το Γυμνάσιο Επιταλίου το οποίο έχει επιλεγεί για τις εξετάσεις pisa.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος