Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος: Μικρές αποκαλύψεις για τη νέα παράσταση της Ομάδας Τέχνης «Δούρειος Ίππος»
«Η Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ στη σκηνή του Απόλλωνα!
Γράφει η Έστα Παπαγεωργίου
Μετά την περσινή μαγευτική παράσταση «Θεϊκά λόγια» του Βάλιε Ινκλάν, η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος» και ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, μας εκπλήσσουν και πάλι για την φετινή θεατρική σεζόν, προσεγγίζοντας ξανά ένα ακόμα αριστουργηματικό έργο του κλασσικού ρεπερτορίου.
Πρόκειται για την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ομάδας, θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Απόλλων στον Πύργο, στις 15 Μαρτίου 2025.
Σε φιλική συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε ότι είναι η τρίτη ενασχόληση του με το έργο του μεγίστου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μετά το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και την «Δωδέκατη Νύχτα».
Η «Τρικυμία» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1611 και από τους φιλολόγους θεωρείται το τελευταίο έργο του… η «διαθήκη» του όπως αναφέρει κι ο Βασίλης Ρώτας.
Έχει ξεκινήσει η «ανάγνωση» από τον γερά δομημένο θίασο της ομάδας με δύο- τρεις προσθήκες νέων ηθοποιών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα η διανομή των ρόλων στην οποία ο σκηνοθέτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Επίσης μας ανέφερε ότι έχει ο ίδιος ξεκινήσει την κατασκευή των κουστουμιών.
Για την σκηνογραφία θα ακολουθήσει την περσινή πετυχημένη συνταγή. Ένα λιτό σκηνικό και προβολές με προτζέκτορα και έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις με τεχνικούς.
Η μουσική επένδυση δεν έχει αποφασιστεί ακόμα… θα είναι αυθόρμητες επιλογές από την κλασσική μουσική κατά την διάρκεια του στησίματος κάποιας σκηνής.
Τέλος, εστίασε στην διαχρονικότητα του Σαίξπηρ με το «άφυλο» Αιθέριο Πνεύμα «Άριελ»- που όπως μας αποκάλυψε, θα ερμηνευτεί όμως από γυναίκα ηθοποιό στην συγκεκριμένη παράσταση!
Λίγα λόγια για το έργο
Το δράμα ενός έκπτωτου Δούκα του Μιλάνου και της ανήλικης κόρης του, εξόριστων ναυαγών σε ένα σχεδόν έρημο νησί της Μεσογείου τετρακόσια χρόνια πριν, μια ιστορία λευκής μαγείας, εκδίκησης και συμφιλίωσης, που είναι ταυτόχρονα ένας ηχηρός ύμνος στη μαγεία, την ελευθερία και τη δύναμη της θεατρικής ψευδαίσθησης, εκδιπλώνονται παράλληλα στην Τρικυμία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Πόσες σκηνές χωράει αυτό το νησί; Πόσοι σκηνικοί κόσμοι το κατοικούν; Πόσα σύμπαντα; Πόσα θαύματα;
Θα το μάθουμε προσεχώς επί σκηνής στο θέατρο Απόλλων Πύργου μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου που μας υποσχέθηκε πως όταν ξεκινήσουν οι πρόβες και υπάρχει αρκετό οπτικό υλικό θα ξαναμιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες στην «Πρωινή».