Παραολυμπιακοί Αγώνες: Πατέρας και γιος θα ζήσουν το όνειρό τους στο Τόκιο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144184″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η οικογένεια Στεφανίδη έχει πολλούς λόγους να νιώθει περήφανη για τις δράσεις της στον χώρο των ΑΜΕΑ εδώ και τρεις δεκαετίες αλλά η συμμετοχή του πατέρα Λάζαρου με τον γιο Λεόντιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι μια ξεχωριστή και συνάμα ιστορική στιγμή.
- «Είναι σπουδαίο αυτό που θα ζήσουμε στο Τόκιο»
- «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη υποστήριξη»
Αυτό το ταξίδι διαφέρει απ’ όσα προηγήθηκαν γιατί κρύβει την υλοποίηση ενός ονείρου, μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Τούτη τη φορά, ο Λάζαρος Στεφανίδης θα νιώθει και ταυτοχρόνως θα απολαμβάνει τη συντροφιά του γιου του Λεόντιου, θα γίνει εκ νέου μάρτυρας της εξέλιξης του δικού του καρπού, της δικαίωσης μιας προσπάθειας η οποία χρονολογείται κάμποσα χρόνια. Στον χώρο των ΑΜΕΑ, ο Λάζαρος Στεφανίδης είναι αυτό που λέμε… παλιοσειρά. Στα χέρια του γαλουχήθηκαν, εξελίχθηκαν και κατέκτησαν τον κόσμο ένα σωρό αθλητές. Στην πραγματικότητα, αφοσιώθηκε στη δημιουργία Πρωταθλητών και το 2005 ίδρυσε τον δικό του αθλητικό σύλλογο «ΑΣ Λάζαρος Στεφανίδης Ο Μακεδόνας», ο οποίος στεγάζεται σε αθλητικό κέντρο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Εκεί καταβάλλεται (σε καθημερινή βάση) η προσπάθεια τουλάχιστον 80 αθλητών ΑΜΕΑ. Εκεί συγκεντρώνονται τα όνειρα, η φιλοδοξία και το μεράκι αυτών, των οποίων η ψυχική δύναμη δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου.
Έτσι άρχισε και ο γιος του Λεόντιος, επηρεασμένος από την εικόνα και τα ακούσματα, αντιλαμβανόμενος την ισχυρή προσπάθεια του πατέρα του. Ο τελευταίος ήταν αθλητής της πάλης, ονειρεύτηκε τον εαυτό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας (1980), αλλά ένα καλοκαίρι νωρίτερα άλλαξε η ζωή του. Απρόσμενα, επεισοδιακά, στη διάρκεια ενός πανηγυριού. «Ήμουν αθλητής την πάλη και προετοιμαζόμουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας (1980). Σ’ έναν αγώνα έπαθα σοβαρή ζημιά στον αυχένα. Σπαστική τετραπληγία, σε ηλικία 20 ετών. Σε πρώτο χρόνο έπρεπε να συνειδητοποιήσω και να συμβιβαστώ μ’ αυτό που είχε συμβεί. Να συνεφέρω τον εαυτό μου. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό με βοήθησε να μη το βάλω κάτω. Πήγα στα ΑΜΕΑ, συμμετείχα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, κατακτώντας μετάλλια», είπε στο Gazzetta.
«Είναι σπουδαίο αυτό που θα ζήσουμε στο Τόκιο»
Τα χρόνια πέρασαν, πλέον ο Λάζαρος Στεφανίδης διανύει το 64ο έτος της ηλικίας του και παράλληλα με τη δική του προσπάθεια, είναι προπονητής κι άλλων αθλητών. Ο ρόλος του προπονητή, ειδικά σε αθλητές ΑΜΕΑ, είναι καταλυτικός καθώς θα πρέπει να επιμείνει, να υποχρεώσει τον καθένα να φτάσει και να ξεπεράσει τα όριά του. Νιώθει περήφανος για τα επιτεύγματα των Θανάση Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Ζησίδη, Δημήτρη Σενικίδη, Γιώργου Βαγιανόπουλου κι άλλων αθλητών που έκαναν περήφανη την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες.
Αποτυπώνοντας τις εικόνες, ο 22χρονος γιος του Λεόντιος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα. «Ο Λεόντιος προέρχεται από πολύ καλή σεζόν. Έχει μαθησιακή δυσκολία, αυτό εντάσσεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια κατηγορία η F20. Θα έλεγα ότι επηρεάστηκε μέσα από τη δική μου δράση. Από πολύ μικρό παιδί, έβλεπε, αφομοίωνε, στη συνέχεια δούλεψε πολύ κι έτσι αναπτύχθηκε μέσα του η επιθυμία να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά. Δεν θα είμαστε αντίπαλοι καθώς αγωνιζόμαστε σε διαφορετικές κατηγορίες».
Αυτό που θα ζήσουν στο Τόκιο είναι μοναδικό στα χρονικά. «Είναι ξεχωριστό για μένα, τον γιο μου και την οικογένειά μου. Υποψιάζομαι ότι έχει και ιστορική αξία καθώς δεν θυμάμαι ποτέ να έχουν αγωνιστεί στους ίδιους αγώνες πατέρας και γιος. Είναι κάτι που με γεμίζει συναισθηματικά. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Βλέποντας την εξέλιξη του Λεόντιου, αντιλαμβανόμουν την κλίση του στον αθλητισμό. Ήμουν προπονητής του και πλέον νιώθω ότι μετά την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες διάκρισης και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες».
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη υποστήριξη»
Σε επίπεδο Παραολυμπιακών Αγώνων, ο Λάζαρος Στεφανίδης είναι από τους πιο πιστούς καθώς είτε ο ίδιος είτε οι αθλητές του, ήδη μετρά πέντε συμμετοχές. «Είμαι στα ΑΜΕΑ για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχω διαπιστώσει το επίπεδο της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει κάθε αθλητής, την τεράστια υπομονή και επιμονή που χρειάζεται λόγω των παθήσεων. Ακόμη κι αν δεν τη διαθέτεις, για να φτάσεις στο επίπεδο που ονειρεύεσαι θα πρέπει να την αποκτήσει. Πλέον, μου είναι εύκολο να αντιληφθώ αν ένας αθλητής έχει τα απαιτούμενα στοιχεία διάκρισης. Το καταλαβαίνω από τον χαρακτήρα του. Θα έπρεπε όμως να είχαμε μεγαλύτερη υποστήριξη σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Στον χώρο που έχω που έχω δημιουργήσει στη Σταυρούπολη, προσπάθησα να διευκολύνω όλα τα παιδιά που ταυτοχρόνως προπονώ, αλλά θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί μια ακόμα πιο οργανωμένη προσπάθεια αν είχαμε τη βοήθεια του Κράτους».
Το ταξίδι στο Τόκιο άρχισε χθες (19/8). Ο Λάζαρος Στεφανίδης θα αγωνιστεί στη σφαίρα στην κατηγορία F33 και ο Λεόντιος (στο ίδιο αγώνισμα) στην κατηγορία F20.
Πηγή: gazzetta.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]