FOLLOW US: facebook twitter

Παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού-Τελευταία σε ολόκληρη την Πελοπόννησο η Ηλεία

Ημερομηνία: 26-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126753″ img_size=”full”][vc_column_text]– Στους 35-40 έχουν πέσει οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Πύργου


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Δέκα μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών με την εκστρατεία «Ελευθερία», και ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η Ηλεία εξακολουθεί να αντιστέκεται στον εμβολιασμό, είτε γιατί κάποιοι πολίτες διστάζουν από φόβο και αμφιβολίες για τα εμβόλια, είτε γιατί δηλώνουν αντιεμβολιαστές.

Η Ηλεία καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών και μάλιστα ανήκει στις περιοχές όπου λιγότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το Νομό 145.117 εμβολιασμοί από τους οποίους οι 76.015 αφορούν την πραγματοποίηση μιας δόσης. Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε 73.658 Ηλείους και όπως γίνεται αντιληπτό, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να πούμε ότι πλησιάζουμε στην πολυπόθητη ανοσία…

Το ενδιαφέρον, στα εμβολιαστικά κέντρα της Ηλείας είναι εξαιρετικά μειωμένο τους τελευταίους μήνες και σε κανένα από αυτά δεν καταγράφονται περισσότεροι από 50 εμβολιασμοί ημερησίως και οι περισσότεροι αφορούν ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου που σπεύδουν για την 3η «αναμνηστική» δόση. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.450 αναμνηστικές δόσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Κέντρο Υγείας Πύργου, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εμβολιαστικού προγράμματος κ. Παντελή Πασχαλίνο, δεν ξεπερνούν τους 35-40. «Το ενδιαφέρον των πολιτών για το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι μικρό και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τα ποσοστά εμβολιασμών των πρώτων μηνών που σε καθημερινή βάση εμβολιάζαμε ακόμα και 300 άτομα. Πλέον δεν ξεπερνάμε τα 35 με 40 εμβόλια την ημέρα και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά αφορούν την 3η δόση» είπε και πρόσθεσε όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον ότι το ενδιαφέρον δυστυχώς είναι εξαιρετικά μικρό. «Σκεφτείτε ότι εμβολιάζουμε περίπου 8 με 10 άτομα κατ’ οίκον το… μήνα με το μονοδοσικό της Johnson. Πολύ μικρός αριθμός. Θα πρέπει λοιπόν να ενημερωθεί ο κόσμος σωστά για το εμβόλιο, να λύσει τις όποιες απορίες έχει και να εμβολιαστεί».

Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι χρειάζεται ακόμη προσοχή και ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Τονίζουν δε την ανάγκη για τήρηση των μέτρων και κυρίως τη χρήση μάσκας από όλους ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε περιστάσεις όπου επικρατεί συγχρωτισμός, όπως είναι οι παρελάσεις.

 

Η διασπορά της νόσου

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι ο βασικός παράγοντας που ευνοεί τη διασπορά του ιού, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. «Βλέπουμε και περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που ωστόσο δεν έχουμε έξαρση της επιδημίας», επισήμανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή.

Μάλιστα όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας του Νομού, τα ενεργά κρούσματα που καταγράφονται είναι λίγο περισσότερα από 100 και αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η Ηλεία είναι αραιοκατοικημένη και χωρίς μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού.

 

«Απαραίτητη η μάσκα»

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Ναι μεν σε αυτήν τη φάση, στη νότια Ελλάδα η κατάσταση είναι καλύτερη, ωστόσο χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση. Ειδικά στα αστικά κέντρα που εξ ορισμού είναι περιοχές συγχρωτισμού», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος εκτιμά πως φέτος η COVID-19 θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αφού ακόμα και στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ένα ποσοστό του πληθυσμού θα προστατευθεί. «Και πλέον όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει κυρίως από σοβαρή νόσηση», επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Το στοίχημα είναι η τήρηση των μέτρων που συνεχίζουν να υφίστανται και η συνεχής επιτήρηση της εφαρμογής τους. Ο πολιτισμός της μάσκας θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη. Σε κλειστούς χώρους είναι αναμφισβήτητα αναγκαία, και στους εξωτερικούς χώρους, όσο πιο πολύ τη φοράμε τόσο καλύτερα. Είναι ένα αποδοτικό μέτρο και εύκολο, αφού δεν έχει επίπτωση στην οικονομική ζωή».[/vc_column_text][vc_single_image image=”150029″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot