Παράλληλη απασχόληση γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα
Εκδόθηκε η απόφαση από το Υπ. Υγείας
- “Δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και παράγει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών” δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Χρ. Γιαννικούλης
Γράφει η Κική Κολοβέρου
Τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας παράλληλα με το δημόσιο Νοσοκομείο, δίνει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον Υπουργό Υγείας, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου σε ιατρούς, οδοντιάτρους και ειδικευόμενους του ΕΣΥ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προωθηθεί αρχικά στο περιβόητο “νόμο Γκάγκα” εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και για αυτό και δεν είχε εφαρμοστεί άμεσα.
Άλλωστε με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι γιατροί να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
Με την έκδοση της απόφασης, «οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».
Την αντίθεση του, ως προς την εξέλιξη αυτή, είχε εκφράσει προ διμήνου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζοντας ότι ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.
“Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας συντασσόμαστε με την επίσημα διατυπωμένη θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) επί του ζητήματος, η οποία επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα των ιατρών του Ε.Σ.Υ., επιπλέον μάλιστα παράγει και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών συναδέλφων τους” δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, τονίζοντας ότι απαιτούνται εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί η παραμονή των υπηρετούντων ιατρών στο Ε.Σ.Υ. και η προσέλκυση νέων , όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και η γενναία μισθολογική αναβάθμιση με διπλασιασμό των αποδοχών τους και θέσπιση του αφορολόγητου των εφημεριών τους όπως παγίως εισηγείται και ο Π.Ι.Σ, πάντα στα πλαίσια του οφειλομένου αποκλειστικά δημοσίου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ.
Τι προβλέπει η απόφαση
Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθέτησης, η οποία προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία με σκοπό την βέλτιστη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας η παροχή δυνατότητας στους ιατρούς του ΕΣΥ μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Με βάση το νόμο προβλέπεται πώς θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες για να διαπιστώνεται εάν έχει πέσει η απόδοση της κλινικής τους.
Να υπενθυμιστεί ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο του Νοσοκομείου, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.
Με βάση τον νόμο οι γιατροί του δημοσίου επιτρέπεται να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και να εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες όπως φαρμακευτικές.