FOLLOW US: facebook twitter

Η μεταποίηση στα… αζήτητα

Ημερομηνία: 22-07-2024 | Συντάκτης:

-Μόλις στο 12% η συνεισφορά του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ της Ηλείας έναντι 61% των υπηρεσιών και 23% της αγροτικής παραγωγής

-Ηλείοι επαγγελματίες εξηγούν στην Πρωινή τις αιτίες και υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


H πρόσφατη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας από τη μελετητική ομάδα ανέδειξε και μια αρνητική παράμετρο στην οικονομία του νομού, το πολύ χαμηλό ποσοστό του δευτερογενούς τομέα στο συνολικό Ακαθάριστο εγχώριο Προϊόν σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση χωρικών δεδομένων, το ΑΕΠ της Ηλείας ήταν 1,6 δις. ευρώ το 2023, εκ των οποίων το 61% (1,03 δις. ευρώ)  προέρχεται από τις υπηρεσίες, το 23% (368 εκατ. ευρώ) από την αγροτική παραγωγή και το 12% από τη μεταποίηση (195 εκατ. ευρώ), ενώ ο τουρισμός είναι στο 3% με 50 εκατ. ευρώ συνεισφορά.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ηλείας είναι 63.225 άτομα, εκ των οποίων οι 27.672 απασχολούνται στις υπηρεσίες, οι 19.792 στην αγροτική παραγωγή και μόλις 5.397 στη μεταποίηση (10.360 οι άνεργοι). Αυτό σημαίνει ότι μόλις ένας στους δέκα Ηλείους δραστηριοποιείται στον δευτερογενή τομέα, αριθμός που σε μεγάλο βαθμό μαρτυρά και την αναπτυξιακή υστέρηση της Ηλείας.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επαγγελματίας στην κεραμοτουβλοποιία και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, μια σειρά παραμέτρων αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση και γενικότερα στον δευτερογενή τομέα, με συνέπεια να μη αποκτά προστιθέμενη αξία μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

«Από την Ηλεία απουσιάζουν οι υποδομές που θα καθιστούσαν τη μεταποίηση βιώσιμη κα ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου. Οδικές-μεταφορικές υποδομές μέχρι τώρα δεν είχαμε. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε δρόμο του χρόνου. Ενεργειακές υποδομές επίσης δεν έχουμε. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να μην τροφοδοτείται με φυσικό αέριο για να έχει λειτουργικό κόστος υποφερτό. Επιπλέον δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Το νομικό και χωροταξικό πλαίσιο απουσιάζει, για αυτό και κινδυνεύει κάποιος να ξεκινήσει ένα επενδυτικό εγχείρημα και περιμένει αρκετά χρόνια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και υπογραμμίζει και την τραπεζική-φορολογική παράμετρο.

«Φορολογική σταθερότητα επίσης δεν υπάρχει. Αλλάζουν διαρκώς οι συντελεστές, οι οποίοι είναι σχετικά υψηλοί, ενώ η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη», σημειώνει και βάζει την παράμετρο της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων.

«Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δεν επενδύουμε για να προσελκύσουμε επιστημονικό δυναμικό και αντίστροφα, το επιστημονικό δυναμικό μεταναστεύει διότι δεν υπάρχουν δουλειές στον δευτερογενή τομέα για να εργαστούν», καταλήγει.

Εντοπισμός αγοράς και συνέργειες

Ο Βασίλης Τσαούσης, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη μεταποίηση ελαιολάδου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας, τονίζει στην «Πρωινή» πως ο δευτερογενής τομέας προϋποθέτει τον εντοπισμό των δυνητικών αγορών για να προχωρήσει μια επένδυση.

«Πρώτα πρέπει να έχεις εντοπίσει την αγορά στην οποία θα διοχετευθούν τα μεταποιημένα προϊόντα, κάτι που απαιτεί έρευνα εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη. Σκοπός είναι να μπορείς να προωθείς και να εξάγεις, ώστε να πετύχει το εγχείρημα. Δεν φτάνει να μεταποιείς κάτι, πρέπει και κάπου να το διαθέτεις για να είναι βιώσιμο. Θεωρώ ότι στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (τομάτα, λάδι, κρασί, σταφίδα γίνεται δουλειά, αλλά δεν γίνεται στη μεταποίηση γενικώς, με κάποιες καλές εξαιρέσεις όπως η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλου. Είναι σημαντικό να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να δρομολογηθούν επενδυτικά εγχειρήματα στον δευτερογενή τομέα, διότι θα μπουν οι βάσεις για ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και για μείωση της ανεργίας», εξήγησε.

Ο αρτοποιός Τάσος Καρνάρος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η Ηλεία -όπως και όλη η Ελλάδα- υπέφερε από την αποβιομηχάνιση των προηγούμενων δεκαετιών, τονίζοντας ότι η αρχή μπορεί να γίνει από τη συνεργασία πρωτογενούς με δευτερογενή τομέα.

«Είναι σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας να αξιοποιήσει τον δυναμισμό του και να δώσει στα παραγόμενα προϊόντα προστιθέμενη αξία μέσα από αποτελεσματικές συνέργειες που θα συνοδεύονται από επιστημονική καθοδήγηση. Είναι ανάγκη να περιορίσουμε το “χύμα” και να αυξήσουμε την ποιοτική τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων μέσα από συνεργασίες και προσελκύοντας επιστήμονες που θα μας δώσουν συμβουλές εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας. Έτσι θα ανακόψουμε και τη δημογραφική συρρίκνωση της περιοχής. Πρέπει όμως και η πολιτεία να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες, διότι διαχρονικά ο δευτερογενής τομέας είναι ξεχασμένος και παραγκωνισμένος», ανέφερε ο κ. Καρνάρος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia