Η παράδοση περνά από γενιά σε γενιά
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 3ο διήμερο Σεμινάριο παραδοσιακών χορών με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα που διοργάνωσαν ο Κ. Τζανέτος και Κ. Μαντζαράπης
Στην Αρχαία Ολυμπία, στο κλειστό γυμναστήριο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 3ο Σεμινάριο παραδοσιακών χορών στο οποίο δίδαξαν αναγνωρισμένοι και έμπειροι χοροδιδάσκαλοι, παραδοσιακούς χορούς, τεχνικές και φιγούρες από διάφορες περιοχές της χώρας. Το Σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 100 άτομα από όλη την Ελλάδα, δάσκαλοι και μαθητές που έχουν διακριθεί στους παραδοσιακούς χορούς και πάνω από 150 άτομα στις δύο βραδιές γλεντιού που πραγματοποιήθηκαν στο «Touris club», διοργάνωσε ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών Κώστας Τζανέτος από την Ζαχάρω μαζί με τον συνάδελφό του Κώστα Μαντζαράπη από την Κρέστενα, με την συνεργασία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας με την στήριξη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που τους παραχώρησε το κλειστό γυμναστήριο.
Ο κ. Κώστας Τζανέτος μιλώντας στην Πρωινή για την συγκεκριμένη διοργάνωση, τόνισε ότι αυτή είναι η 3η συνεχή χρονιά που οργανώνουν το Σεμινάριο στην Ολυμπία και πήγε εξαιρετικά καλά, ενώ οι συμμετέχοντες πέρασαν θαυμάσια και έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες και τα όσα έμαθαν, στις δύο βραδινές εκδηλώσεις που έγιναν με δύο διαφορετικές ορχήστρες την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ και διήρκεσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες! Μάλιστα το τελευταίο γλέντι, έγινε με την ορχήστρα «Μακεδονικός Ήχος» που είχε έρθει από την Μακεδονία ειδικά γι αυτό το διήμερο.
(Οι τέσσερις χοροδιδάσκαλοι που δίδαξαν παραδοσιακούς χορούς στο σεμινάριο, Π. Σέλτος, Β. Καρφής, Κ. Τζανέτος και Κ. Μαντζαράπης)
«Στο σεμινάριο- αναφέρει ο κ. Τζανέτος- συμμετείχαν πάνω από 80 χοροδιδάσκαλοι παραδοσιακών χορών και χορευτές που έχουν φτάσει σε κάποιο επίπεδο, από όλη την Ελλάδα. Έχουμε συμμετοχές από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ζάκυνθο, Πάτρα, Νάξο κλπ και από την Ηλεία φυσικά. Πέρα από εμένα και τον Κώστα Μαντζαράπη που διδάξαμε και εμείς, εγώ Πελοπόννησο και ο Κώστας κρητικούς χορούς, είχαμε την χαρά να έχουμε ως δασκάλους τον καταξιωμένο στο χώρο μας δάσκαλο Βασίλη Καρφή με μεγάλο ερευνητικό έργο πάνω στους παραδοσιακούς χορούς που δίδαξε χορούς από την Τζιά και την Κύθνο και τον Πέτρος Σέλτο από την Αριδαία που δίδαξε χορούς της Μακεδονίας. Τις δύο πρώτες χρονιές το σεμινάριο παραδοσιακών χορών γινόταν σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, αλλά φέτος αυτό για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατόν και έτσι υπήρξε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, που είναι ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος.»
Όσον αφορά το μέλλον των παραδοσιακών χορών και το αντίκρισμα που έχουν πλέον στις τοπικές κοινωνίες αφού τα χορευτικά πληθαίνουν όχι μόνο ανά την Ηλεία αλλά και σε όλη την Ελλάδα μέσω Πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων με πολλά νέα παιδιά να συμμετέχουν, ο κ. Τζανέτος επισήμανε ότι αυτό ακριβώς είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός, γιατί η διάσωση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περνά μέσα από την διάδοσή της στις επόμενες γενιές.
«Όταν πρωτοξεκίνησα εγώ στη Ζαχάρω, το 1987, δεν υπήρχε χορευτικό, ξεκίνησα τοτε δημιουργώντας με παιδιά ένα χορευτικό στη Ζαχάρω, υπήρχε άλλος ένας συνάδελφος στην Αμαλιάδα και το Λύκειο Ελληνίδων στον Πύργο που τότε ξεκίνησε να λειτουργεί. Μέσα στην πορεία των χρόνων αυτό άλλαξε και στον νομό Ηλείας δραστηριοποιούνται πλέον στους παραδοσιακούς χορούς πάνω από 30 Σύλλογοι με παρά πολλά μέλη και τμήματα, όπου βλέπουμε παιδάκια από 5-6 χρονών έως… 70 χρονών! Η παράδοση που στηρίζεται στις ρίζες μας, δίνει συνέχεια σε ένα λαό και όπως καταλαβαίνετε αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ καλό και ελπιδοφόρο, ειδικά όταν τα παιδιά ξεκινούν σε μικρή ηλικία να αγαπούν τους παραδοσιακούς χορούς και να ασχολούνται ενεργά».