FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Παππάς: Όροι και προϋποθέσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ημερομηνία: 12-05-2020 | Συντάκτης:

ΓΕΝΙΚΑ

Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έγκειται στη δυνατότητα των κρατών – μελών να λαμβάνουν μέτρα κατά παρέκκλιση από τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. όσον αφορά ελλείματα, χρέη κλπ. για να μετριάσουν την έλλειψη ρευστότητας περιλαμβάνοντας σε αυτά και τη χρηματοδότηση, με τη μορφή δανεισμού κυρίως, των επιχειρήσεων από το κράτος. Αυτό έγινε με την (2020/C 91 I/01) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ σχετικά με το «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19». Στο πλαίσιο αυτό εξειδικεύει τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν και τις ενισχύσεις σε αυτές με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, επιστρεπτέων προκαταβολών ή φορολογικών πλεονεκτημάτων.

ΕΝΝΟΙΑ

Πρόκειται περί κρατικής χρηματοδότησης – δανείου, με προνομιακούς όρους και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη (κατά το μέρος που δεν θα επιστραφεί) και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Βάση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 ( Άρθρο 2, Ορισμοί ) η «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι δάνειο για έργο, το οποίο χορηγείται σε μία ή περισσότερες δόσεις και οι όροι αποπληρωμής του οποίου εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του έργου.

Το δάνειο μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποτελεί στην ουσία ένα κεφάλαιο κίνησης, με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανόμενων των ατομικών, ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες απασχολούσαν έναν (1) έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, κατά την 31η Μαρτίου 2020 ή

β)
ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες δεν απασχολούσαν εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020.

Στην έννοια του «απασχολούμενου προσωπικού», δεν περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες και οι εταίροι που ασκούν τακτική δραστηριότητα εντός της επιχείρησης και προσπορίζονται οικονομικά οφέλη από την επιχείρηση.

ΟΡΟΙ

Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις, κατά περίπτωση:

α) Εφόσον αιτούνται ενίσχυσης δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου, πρέπει να μην ήταν προβληματικές κατά την έννοια του κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) στις 31 Δεκεμβρίου 2019, και να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προβληματική επιχείρηση» είναι και :

(1) εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις για υπαγωγή .

(2) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης·

β) επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020, (Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μία ενιαία επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.) Αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν εγκρίσεις επιδοτήσεων κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ, νέων τουριστικών, εκσυγχρονισμού, ψηφιακό βήμα κλπ το γνωστό DE MINIMIS που είναι 200.000€ [ Εξαίρεση : «οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100 000 »  και ] (Καν.1407/2013 )

β) Εφόσον αιτούνται ενίσχυσης δυνάμει του Κανονισμού de minimis, πρέπει να μην δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, ή στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επιχειρήσεις που έχουν μικτή δραστηριότητα, ήτοι δραστηριοποιούνται σε κάποιον από τους εν λόγω μη επιλέξιμους για ενίσχυση τομείς, και επίσης σε τομέα επιλέξιμο για ενίσχυση βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1407/2013, δύναται να λάβουν ενίσχυση στο πλαίσιο της παρούσας δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού για την επιλέξιμη δραστηριότητά τους, με τις εξής προϋποθέσεις:

αα) η εν λόγω δραστηριότητα εμφανίζει τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτό προκύπτει από τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, ή αποτελεί την κύρια δραστηριότητα βάσει κύριου ΚΑΔ εφόσον πρόκειται για επιχείρηση που έχει συσταθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 και

ββ) διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους μη επιλέξιμους τομείς δεν τυγχάνουν ενίσχυσης.

Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση δυνάμει του Κανονισμού de minimis, το συνολικό ποσό ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει κατά την τριετία 2018-2020 από οποιοδήποτε πρόγραμμα, ελέγχεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, και δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων, το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ

  • Η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο από 800.000 ευρώ με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, επιστρεπτέων προκαταβολών, φορολογικών πλεονεκτημάτων ή πλεονεκτημάτων πληρωμών
  • Η ενίσχυση χορηγείται βάσει καθεστώτος με εκτιμώμενο προϋπολογισμό, εν προκειμένω η πρώτη φάση αφορά 1 δις.
  • Η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019.
  • η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020
  • η ενίσχυση που χορηγείται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων συνοδεύεται από την υποχρέωση μη μετακύλισής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και δεν καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Ειδικά για τους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ισχύουν επιπλέον οι ακόλουθοι ειδικοί όροι:

α) η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 120.000 EUR ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ή σε 100.000 EUR ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων,

β) οι ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων πρέπει να μην καθορίζονται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά,

γ) οι ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας δεν αφορούν καμία από τις κατηγορίες ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ια) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 717/2014 της Επιτροπής,

δ) όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά, το οικείο κράτος μέλος διασφαλίζει, με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και συνολικά δεν σημειώνεται υπέρβαση του υψηλότερου δυνατού ποσού (των 800.000, των 120.000 ή των 100.000 κατά περίπτωση).

ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.

Προφανώς θα πρόκειται για μια οφειλή στην Εφορία, με ό,τι αυτό σημαίνει  σε περίπτωση που δεν μπορέσει μια επιχείρηση να την επιστρέψει, σύμφωνα με τις προθεσμίες επιστροφής (έκδοση φορολογικής ενημερότητας κλπ)

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ 1ης ΦΑΣΗΣ

Επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της (όσο καλύτερα μπορούμε να τα προσεγγίσουμε). Δεν λαμβάνουμε υπόψη, δηλαδή, τα αγαθά και τις υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών-εισροών. Στη συνέχεια, αφαιρούμε μέρος του εργατικού κόστους που έχει αναλάβει το κράτος (τα 800άρια των εργαζομένων σε αναστολή δηλαδή, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο, αφού η μείωση του τζίρου αφορά κατά κύριο λόγο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου).

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λαμβάνονται υπ’ όψη:

  1. Οι τζίροι Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.
  2. Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.
  3. Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο.
  4. Τα στοιχεία των εισροών, δηλαδή των αγορών που πραγματοποίησε τον Μάρτιο η επιχείρηση.

Συγκεκριμένα:

1) Για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

2) Για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

3) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Άρα με βάση τα ανωτέρω δικαιούχοι είναι όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε όχι ή πλήττονται σημαντικά και παρουσιάζουν (απλοποιημένα ) τα κάτωθι χαρακτηριστικά.

1) Όσες επιχειρήσεις έχουν βιβλία Εσόδων-Εξόδων (απλογραφικά) και έχουν μείωση του τζίρου τους το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό 6,7% σε σχέση με το μέσο όρο του Α’ τριμήνου των τριών προηγούμενων χρήσεων. Δηλαδή λαμβάνουμε το τζίρο του πρώτου τριμήνου χρήσεων 2017, 2018 και 2019. Στη συνέχεια προσθέτουμε και διαιρούμε δια 3, για να βρούμε το μέσο όρο. Το ποσό που θα βρούμε πρέπει να είναι μικρότερο από το τζίρο του Α’ τριμήνου 2020 τουλάχιστον κατά 6,7% .

2) Όσες επιχειρήσεις τηρούν Βιβλία Γ’ κατηγορίας (διπλογραφικά) και έχουν μείωση 20% το μήνα Μάρτιο 2020 σε σχέση με το μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών. Άρα λαμβάνουμε το μηνιαίο τζίρο των τριών προηγούμενων ετών 2017, 2018 και 2019, διαιρούμε δια 36 (3 έτη *12 μήνες) και βρίσκουμε το μέσο μηνιαίο τζίρο. Το νούμερο αυτό πρέπει να είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το τζίρο του Μαρτίου 2020. Προφανώς σε περιπτώσεις που έχουμε χρήσεις μικρότερες του 12μηνου ο μέσος όρος θα βρίσκεται διαιρώντας με τους μήνες λειτουργίας ( π.χ. όταν πρόκειται για νέα επιχείρηση).

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΦΑΣΗ

Για την πρώτη φάση υποβλήθηκαν περίπου 138.000 αιτήσεις για ποσό ευρώ 1 δις. Ενώ τελικά εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 90.000 επιχειρήσεων περίπου (ποσοστό περίπου 65% των υποβληθέντων αιτήσεων).

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, με έναν βασικό αλγόριθμο ως εξής:

Λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς, που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 πολλαπλασιαζόμενο με  800 και διαιρώντας το με το 3.

Τύπος:

Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:
Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],

όπου:
Ο κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (πωλήσεων) (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (αγορών, δαπανών) (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%.
γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:
Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],
όπου:
Ο κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.
ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%.
γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:
Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς – Ακαθάριστα έσοδα πρώτου τριμήνου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],
όπου:
Τα ακαθάριστα έσοδα πρώτου τριμήνου 2020 και τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 20% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 20%.
Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:
Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς – Ακαθάριστα έσοδα μηνός Μαρτίου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],
όπου:
Τα ακαθάριστα έσοδα μηνός Μαρτίου 2020 και τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585 α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 20% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 20%.

Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα ποσά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Παράδειγμα με απλογραφικά βιβλία:

Ατομική, υποκείμενη σε ΦΠΑ με απλογραφικά βιβλία, η οποία απασχολούσε 3 εργαζόμενους κατά την 31/3/20, εκ των οποίων οι 2 ήταν σε αναστολή και που έχει το Δικαίωμα συμμετοχής.

  • Έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας.
  • Κύκλος εργασιών Α’ τριμήνου 2020: 10.000
  • Κύκλος εργασιών Α’ τριμήνου 2017: 8.000
  • Κύκλος εργασιών Α’ τριμήνου 2018: 10.000
  • Κύκλος εργασιών Α’ τριμήνου 2019: 11.000
  • Συνολικός Κύκλος εργασιών ΦΠΑ 2019 : 40.000
  • Σύνολο Φορολογητέων εισροών ΦΠΑ 2019: 25.000
  • Σύνολο απασχολούμενου προσωπικού 31/03/2020: 3
  • Αριθμός εργαζομένων σε αναστολή: 2

Κύκλος εργασιών αναφοράς: (8000+10000+11000) / 3 = 9.666,67

Ποσοστιαία διαφορά εκροών – εισροών: (40.000 – 25.000) / 40.000 = 37,5%

Ποσό ενίσχυσης:

[(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],

(9.666,67 – 10.000) x 37,5% – (2 x 800) / 3 = 408,34

Το ελάχιστο ποσό είναι 4.000, άρα θα λάβει ενίσχυση 4.000 ευρώ.

Αν για τα τελευταία 2 έτη ισχύουν οι κάτωθι δείκτες:

(1) Ξένα κεφάλαια (Σύνολο Υποχρεώσεων)  / Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων > 7,5

(2) Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων       /

Χρηματοοικονομικά έξοδα < 1

Τότε η επιχείρηση δεν δικαιούται ενίσχυση.

Παράδειγμα με διπλογραφικά βιβλία:

Ανώνυμη εταιρεία, υποκείμενη σε ΦΠΑ με διπλογραφικά βιβλία, η οποία απασχολούσε 10 εργαζόμενους κατά την 31/3/20, εκ των οποίων οι 8 ήταν σε αναστολή και που έχει το Δικαίωμα συμμετοχής.

  • Δεν έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας.
  • Κύκλος εργασιών Μαρτίου 2020: 100.000
  • Κύκλος εργασιών Μαρτίου 2017: –
  • Κύκλος εργασιών Μαρτίου 2018: 250.000
  • Κύκλος εργασιών Μαρτίου 2019: 500.000
  • Συνολικός Κύκλος εργασιών ΦΠΑ 2019 : 10.000000
  • Σύνολο Φορολογητέων εισροών ΦΠΑ 2019: 7.000.000
  • Σύνολο απασχολούμενου προσωπικού 31/03/2020: 10
  • Αριθμός εργαζομένων σε αναστολή: 8

Κύκλος εργασιών αναφοράς: (0+250.000+500.000) / 2 = 375.000

Ποσοστό μείωσης κύκλου εργασιών ΦΠΑ: (100.000 – 375.000) / 375.000 = 73,33%

Ποσοστιαία διαφορά εκροών – εισροών: (10.000.000 – 7.000.000) / 10.000.000 = 30%

Ποσό ενίσχυσης:

[(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020) x ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή x 800/3],

(375.000 – 100.000) x 30% – (8 x 800) / 3 = 80.366,67

Το ελάχιστο ποσό είναι 8.000, άρα θα λάβει ενίσχυση 80.366,67 ευρώ.

Αν ισχύει ο δείκτης: Κεφάλαια (Καθαρή θέση )  / Μετοχικό/Εταιρικό Κεφάλαιο ≥ 0,50, 

πχ Μετοχικό κεφάλαιο: 100.000, συσσωρευμένες ζημιές μέχρι την 31/12/2019 60.000, τότε 40.000 / 100.000 = 0,40, τότε δεν δικαιούται ενίσχυση διότι θεωρείται προβληματική επιχείρηση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXIS.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Το ανωτέρω ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και λογιστικοποιείται στα έσοδα του ΠΔΕ σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Παρέχεται δυνατότητα: α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Από την ημέρα καταβολής και έως 31/12/2021 δε πληρώνουμε τίποτα.

Από 01/01/2022 έως και 30/04/2025 για περίοδο 40 μηνών πληρώνουμε για κάθε 1.000 ευρώ δανείου τα κάτωθι.

Χρησιμοποιώντας τη ράντα της παρούσας αξίας και με ετήσιο επιτόκιο 1% η τοκοχρεωλυτική μηνιαία δόση για κάθε χίλια ευρώ δανείου είναι 25,43 ευρώ (αποπληρωμή σε 40 δόσεις).

Ο υπολογισμός έχει γίνει με επιτόκιο 1% ετησίως και με τη παραδοχή πως οι τόκοι βαρύνουν την επιχείρηση από 01/01/2022 και έως τη λήξη των δανείων την 30/04/2025 (περίοδος χάριτος έως 31/12/2021 χωρίς να τρέχουν τόκοι).

Παράδειγμα με απλογραφικά βιβλία:

Στη περίπτωση του ανωτέρω παραδείγματος, η επιχείρηση θα καταβάλλει ποσό € 101,72 η τοκοχρεολυτική δόση, με συνολικό ποσό 4.068,70 € στο τέλος. (επιβάρυνση τόκων 68,70 €)

Παράδειγμα με διπλογραφικά βιβλία:

Στη περίπτωση του ανωτέρω παραδείγματος, η επιχείρηση θα καταβάλλει ποσό € 2.043,68 η τοκοχρεολυτική δόση, με συνολικό ποσό 81.747,03 € στο τέλος (επιβάρυνση τόκων 1.380,36 €). Ωστόσο το ποσό της επιβάρυνσης 1.380,36 € είναι το ποσό επιβάρυνσης το οποίο αφορά από 01/01/2022 και για 40 μήνες. Εάν για το ποσό αυτό γίνει αναγωγή σε 60 μήνες (20 μήνες περίοδος χάριτος  + 40 μήνες περίοδος αποπληρωμής δανείου), τότε το μέσο ποσό της μηνιαίας επιβάρυνσης ανέρχεται σε περίπου 23 € (1.380,36 / 60 μήνες).

Δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω επιβάρυνση.

Τέλος όσοι πάρουν το ειδικό δάνειο να γνωρίζουν πως θα έχουν ρήτρα απασχόλησης μέχρι την 31/10/2020, όπου θα πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν την 20/03/2020.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Αποτελεί αρκετά φθηνό δανεισμό, που μπορεί να δώσει μια ανάσα για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να καλυφθούν τα άμεσα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης για ένα διάστημα. Απαιτείται ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης εκ μέρους της επιχείρησης.
  • Τι θα συμβεί αν η οικονομία αργήσει να ανακάμψει και όπως φαίνεται θα εισέλθουμε σε φάση ύφεσης, αλλά και ο κλάδος δραστηριότητας της επιχείρησης πληγεί σημαντικά και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανακάμψει σύντομα; Με ποια ρευστότητα θα κρατήσει και θα χρηματοδοτεί τους εργαζομένους, με σκοπό να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020 αλλά και μεσοπρόθεσμα να μπορέσει να επιστρέψει μέρος του ποσού αυτού;
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, θα έπρεπε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή διότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και συνεισφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, διότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές. Δεν θα πρέπει να οδηγηθούν στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά να λάβουν κάποια μικρά ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα τις βοηθήσουν στις τρέχουσες ανάγκες κατά το ξεκίνημα.
  • Αυστηρό πλαίσιο χρηματοδότησης (μόνο οι φερέγγυες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις κατά την προηγούμενη τριετία πάνω από 200.000 ευρώ. Επίσης πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ικανοποιητικούς αριθμοδείκτες, όπως προβλέπει ο ορισμός της προβληματικής επιχείρησης). Πολλές επιχειρήσεις με ήδη υπάρχοντα δανεισμό με το σημερινό υψηλό κόστος των επιτοκίων, καταβάλλουν σημαντικά ποσά σε τόκους υφιστάμενων δανείων, οι οποίοι τόκοι είναι μεγαλύτεροι από τα κέρδη τους. Συνεπώς, παρόλο που είναι κερδοφόρες, δεν δικαιούνται την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής (μη κάλυψη του δείκτη: Κέρδη / Τόκοι δανείων)
  • Δεν πρόκειται για ποσό ενίσχυσης (πχ επιδότηση), αλλά για δανεισμό, έστω και με χαμηλό επιτόκιο. Κρίνεται σκόπιμο ότι για κάποιους κλάδους επιχειρήσεων (στοχευμένα) θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για κάποια ποσά ενισχύσεων χωρίς υποχρέωση επιστροφής.
  • Αν δεν καταβληθούν κάποιες δόσεις λόγω του ότι η επιχείρηση αντιμετωπίσει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας, θα υπάγεται στον κανονισμό του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, λόγω του ότι αφορά οφειλή προς την εφορία (μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ). Δηλαδή ποιες άλλες θα είναι οι συνέπειες; Θα απωλέσει το χαμηλό επιτόκιο:
  • Πως θα κρατήσει το προσωπικό μέχρι τον Οκτώβριο 2020, τη στιγμή που το ποσό που λαμβάνει πρέπει να καλύψει και άλλα λειτουργικά έξοδα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα έχει να καταβάλλει ενοίκια, αγορά αποθεμάτων, έξοδα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και τέλος πρέπει να επισημάνουμε και την υποχρέωση καταβολής των φόρων (Μαρτίου και Απριλίου) που έχει ανασταλεί η καταβολή τους μέχρι και 31/08 αλλά και καταβολής Ασφαλιστικών Εισφορών (Μαρτίου και Απριλίου), αναστολή μέχρι 30/09 και 31/10 αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος