FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Στον δρόμο για νέα ορόσημα

Ημερομηνία: 04-02-2020 | Συντάκτης:

Πρώτη φορά, το 2015,  ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Αριστερά να τον κυβερνήσει και να τον οδηγήσει στην έξοδο  από μια πρωτοφανή κρίση. Μέγιστο επίτευγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την διάλυση της ΕΣΣΔ, πολλοί μιλούσαν για το «τέλος της Αριστεράς».

Πολλοί είναι οι λόγοι που κατέστησαν εφικτή την μεγάλη αλλαγή, μεταξύ άλλων η πολιτική χρεωκοπία των παλαιών κομμάτων, η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προσχωρήσει σε αντιλήψεις αντιευρωπαϊσμού και εθνοκεντρισμού, καθώς και τα ηγετικά χαρίσματα του ίδιου.

Παρά το ναρκοθετημένο πεδίο, έσωθεν και έξωθεν, η κατ’ ανάγκην συμμαχική κυβέρνηση   ανέκοψε την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα και έθεσε τις βάσεις για την έξοδο από τα μνημόνια. Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να δεχτεί τρίτο μνημόνιο, το οποίο πρόβλεπε και ρύθμιση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Παρά και την διάσπαση που υποστήκαμε, ο λαός μας δεν «τιμώρησε»  τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον εμπιστεύτηκε ξανά να τον κυβερνήσει, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Επρόκειτο, λοιπόν, για  ιστορικό ορόσημο, δεδομένου ότι ο εκλογικός θρίαμβος του Γενάρη 2015 συνοδεύτηκε και από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, διά του οποίου ο λαός δεν έδωσε εντολή εξόδου από το ευρώ, όπως ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε, αλλά διαπραγμάτευσης για την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Στα επιτεύγματα θα πρόσθετα την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας  και την ανάδειξή της σε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κρατήθηκαν σε καλό επίπεδο, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις και για συμφωνίες σε θέματα «χαμηλής πολιτικής». Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με την Κύπρο δεν περιορίστηκαν μόνο σε δηλώσεις συμπαράστασης για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά η Ελλάδα συνέβαλε στην αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής της στα σχήματα Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος κλπ. Υπενθυμίζω ότι οι βάσεις για το σχέδιο EastMed, που πρόσφατα υπογράφηκε στην Αθήνα, είχαν τεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τσίπρα, προχώρησε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας, στέλνοντας το μήνυμα ότι κύριο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής δεν ήταν το Μακεδονικό, αλλά η εξ ανατολών απειλή, κάτι που επιβεβαιώνεται περίτρανα σήμερα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα μια Ελλάδα εκτός μνημονίων, σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, με πολυετή ρύθμιση μη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, με ανεργία μικρότερη κατά δέκα τοις εκατό (17% έναντι 27%) και με ένα «μαξιλάρι» πιστωτικής θωράκισης 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, και με μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, από την οποία η σημερινή κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένος και με την Προοδευτική Συμμαχία προχωρεί μετεκλογικά σε μια νέα πορεία διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, κυρίως στο προγραμματικό επίπεδο ώστε να καταστεί ικανός για νέες μεγάλες νίκες και νέα ορόσημα.

Όπως έδειξε η περιοδεία Τσίπρα στην Ηλεία, ο λαός συνειδητοποιεί γρήγορα ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης από το σημερινό κυβερνών κόμμα, το οποίο δηλώσει φιλελεύθερο, αλλά στην πράξη υλοποιεί ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα εις βάρος της κοινωνίας και του τόπου.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος