FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Να διεκδικήσουμε ελληνική κοινωνική χάρτα

Ημερομηνία: 21-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ελλάδα του 2019, παρά την μνημονική τραγωδία της περιόδου 2010-2015 που οδήγησε στην εξάπλωση της φτώχιας, ακόμα και σε αυτοκτονίες υπερχρεωμένων ανθρώπων, δεν είναι μια φτωχή χώρα. Κατατάσσεται μεταξύ των δεκαεπτά πιο αναπτυγμένων χωρών-μελών της ΕΕ, με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και την αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, το κύριο ζητούμενο, σήμερα, για την χώρα μας είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών, μέσω της γενναίας ανακατανομής πόρων και εξουσιών.

Αυτό είναι το νόημα της δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο απαιτεί και το σχέδιο του ΟΗΕ με τίτλο Δεκαεπτά Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στον Αναπτυξιακό νόμο της χώρας μας. Τώρα έχουμε νέο «αναπτυξιακό νόμο», που ευνοεί τους έχοντες, δηλαδή, τους πάτρωνες της ΝΔ, με κίνδυνο νέων περιορισμών στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Γι’ αυτό και η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) είναι η  διεκδίκηση  μιας Ελληνικής Κοινωνικής Χάρτας, παρόμοιας με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που χρονολογείται από το 1950. Η δική μας πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή και όλα τα κόμματα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

Πρώτο: Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αναπαλλοτρίωτα και αδιαίρετα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνολο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελώντας την καρδιά του σύγχρονου πολιτισμού.

Δεύτερο:   Βασικός μοχλός καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι οι καθολικές και παρεχόμενες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, στων οποίων την ιδιωτικοποίηση αντιτασσόμαστε.

Τρίτο:  Απαιτείται εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητας σε σχέση με τον χρόνο μη αμειβόμενης εργασίας των γυναικών για την φροντίδα των παιδιών και της οικογένειας, που συνιστά ένα είδος σύγχρονης δουλείας.

Τέταρτο:  Αιτία άρνησης όλων των δικαιωμάτων αποτελεί η ανεργία, γι αυτό η καταπολέμησή της συνιστά προτεραιότητα για κάθε κοινωνία, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.

Πέμπτο:  Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανακατανομή του πλούτου εντός της χώρας, με στόχο τον τερματισμό της υποφορολόγησης των πλουσίων και δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου.

Κατά την άποψή μας, η επιδρομή στα κοινωνικά δικαιώματα την περίοδο των μνημονίων της ακραίας λιτότητας, να χαρακτηριστεί έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού.

Θα μου πείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στην ΔΕΘ, το 2017, ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση. Εμείς, αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η κοινωνική ισότητα είναι αναγκαιότητα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot