Πάνος Τριγάζης: «Κροκοδείλια δάκρυα» για την κλιματική αλλαγή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97674″ img_size=”full”][vc_column_text]Αρχίζω με την διαπίστωση/αναγνώριση ότι ο κορυφαίος νεοδημοκράτης Σταύρος Δήμας επιτέλεσε σπουδαίο έργο, ως επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ έχοντας αντιταχθεί και στην αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος επί το συντηρητικότερο. Άρα δεν θα ισχυριστώ ότι στο χώρο της Δεξιάς δεν υπάρχουν οικολογικά ευαίσθητα άτομα, πολύ περισσότερο που το ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος παγκοσμίως απαιτεί την συνεργασία των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση της διαρκούς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, που στις 20 Σεπτεμβρίου έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους σε πολλές χώρες, π.χ. μισό εκατομμύριο στην Γερμανία ενώ και στην Αθήνα οργανώθηκε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στο οποίο παρέστησαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και άλλων δυνάμεων τις Αριστεράς και της Οικολογίας. Δεν αναφέρθηκε παρουσία Βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.
Προ εβδομάδων ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον σημερινό ότι συναντώμενος με τον Μακρόν δεν υποστήριξε το αίτημα άσκησης πίεσης στον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, για την προστασία των φλεγόμενων δασών του Αμαζονίου, αποκαλούμενου και πνεύμονα του πλανήτη. Η θέση-πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν το πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Mercοsur, ως μέσο πίεσης στον Μπολσονάρου.
Σε απάντηση στον Τσίπρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας είχε παραθέσει την δήλωση Μητσοτάκη στο Παρίσι, κατά την συνάντησή του με τον Μακρόν. Δήλωση γενικόλογη, χωρίς καμιά αναφορά στον Αμαζόνιο. Μέχρι και για «Πράσινη Ευρώπη» μίλησε ο Κυριάκος, αλλά κουβέντα για τις ευθύνες Μπολσονάρου. Κουβέντα, όπως αναμενόταν για το γεγονός ότι η καταστροφικές για το οικοσύστημα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες στις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο ολιγάρχης Ντόναλντ Τράμπ.
Εμείς έχουμε μάθει από τα αμερικάνικα γουέστερν ότι οι Ινδιάνοι ήταν πάντα οι κακοί, τα «χλωμά πρόσωπα» οι καλοί. Τι θέλουν τώρα οι ιδεοληπτικοί συριζαίοι; Να φέρουμε τα πάνω-κάτω στον κόσμο, αναγνωρίζοντας γενοκτονία των Ινδιάνων από τους εκπολιτιστές αποικιοκράτες; Δεν τους φτάνει, που σε κάποια αμερικανικά υπερόπλα δόθηκαν τα ονόματα ινδιάνικων φυλών;
Όμως, ο κ. Πέτσας είχε εθνικοποιήσει το ζήτημα, απαντώντας στον Τσίπρα ότι δεν δικαιούται να ομιλεί για την κλιματική αλλαγή, αφού δεν απέτρεψε τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Παραδέχτηκε, έτσι, ότι οι δύο τραγωδίες συνδέονταν με το καταστροφικό αυτό φαινόμενο ενώ η ΝΔ ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε τον Τσίπρα και την Δούρου κάτι σαν φονιάδες. Αργήσατε τεσσεράμισι χρόνια, κύριε Τσίπρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον πέτσινο λόγο του, ενώ η παράταξή του άργησε τουλάχιστον σαράντα χρόνια να ευαισθητοποιηθεί στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ας μου επιτραπεί ένα τελευταίο σχόλιο. Τα φερέφωνα της ΝΔ θα λεγα και τις συντήρησης ταχουν βάλει με την Γκρέτα Τούμπερκ, την 16χρονη ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, που έχει καταστεί παγκόσμιο σύμβολο. Μάλιστα ένας εκ των αρθογράφων της Καθημερινής έγραψε για την Γκρέτα «Η κόρη που δεν θα ήθελα να έχω». Προφανώς θα ήθελε να έχει γιούς και κόρες εκείνα τα παιδιά που αδιαφορούν για τα οικουμενικά προβλήματα και την επιβίωση της ανθρωπότητας.
*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]