FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Σόμπολος: « Να τελειώσει η οπλοκατοχή για να εκλείψει και η βεντέτα»

Ημερομηνία: 25-10-2024 | Συντάκτης:

Παρουσιάστηκε στο Λάτσειο το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου για τα εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη, θέλοντας να επισημάνω ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Να εκλείψει οριστικά η βεντέτα μαζί με την οπλοκατοχή που την τροφοδοτεί .». Αυτό τόνισε ο  συγγραφέας,  γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος στην παρουσίαση του 7ου κατά σειρά βιβλίου του, «Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα», στην κατάμεστη  αίθουσα του Δ.Σ στο  δημαρχείο του Πύργου το απόγευμα της Τρίτης. Την ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε το  βιβλιοπωλείο «Κορκολή», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παττάκη, συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Πλευριάς .

Όλοι οι ομιλητές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας  Δ. Δημητρουλόπουλος, ο δημοσιογράφος Ζ. Μαντάς και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου  Χ.  Πατσούρης, στάθηκαν στην επάρκεια, τον επαγγελματισμό, την οξυδερκή και διεισδυτική ματιά του  Πάνου Σόμπολου  μα και την ανθρωπιά και το αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν κάθε του βήμα στην πολύχρονη διαδρομή του.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφερόμενος στο βιβλίο του επισήμανε ότι «βεντέτα σημαίνει εκδίκηση. Να παίρνω εγώ, να παίρνουμε εμείς τον νόμο στα χέρια μας και να μην αφήνουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της  Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε πάνω από 30 υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στην Μάνη και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας από το 1920 έως και το τέλος του 20ου αιώνα.  Και σταμάτησα στο 2000, για να μην αναμοχλεύω μίση και πάθη, γι αυτό και δεν αναφέρω ούτε επώνυμα, ούτε χωριά,  σεβόμενος και τη μνήμη των θυμάτων και δεν χρωστάνε και τίποτα οι επόμενοι.

Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες.»

Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή και εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη και μιλά για τον σασμό, τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική και αλλού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot