FOLLOW US: facebook twitter

Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε μαύρη τρύπα η κτηνοτροφία

Ημερομηνία: 21-08-2024 | Συντάκτης:

Σε απελπισία ο εγχώριος κτηνοτροφικός κόσμος, καθώς το αποτύπωμα της εξάπλωσης της πανώλης είναι ήδη βαρύ για τους παραγωγούς, ενώ η καθυστέρηση στην εκρίζωση της νόσου εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» στον κλάδο.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σχεδόν έναν μήνα σε καθεστώς «καραντίνας», καθώς προχθές ξεκίνησε η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις για τη σφαγή ζώων, και δεδομένου ότι παραμένουν σε ισχύ έως τις 23 Αυγούστου 2024 οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους.

Επί της ουσίας ο Αύγουστος αποτελεί έναν χαμένο μήνα για τους κτηνοτρόφους. Μέχρι στιγμής η απώλεια στην αγορά (από τη θανάτωση, αλλά κυρίως από την αδυναμία διάθεσης σφάγιων) υπολογίζεται σε τιμές λιανικής ότι προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή στην εγχώρια αγορά δεν διατίθεται ελληνικό αρνί ή κατσίκι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (19/8/2024) του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Εξαίρεση αποτελούν τα αρνιά Ισπανίας και Ρουμανίας (χωρίς κεφάλι – συκωταριά), με τις τιμές χονδρικής να διαμορφώνονται στα 11 ευρώ, ενώ στα γιδοπρόβατα η διάθεση είναι μόνο από Ισπανία, με τη μέση τιμή στα 5,3 ευρώ.

Εκτός από το υψηλό αδιάθετο στα αμνοερίφια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις των περιοχών όπου έχει υπάρξει κρούσμα και με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα έχει επέλθει θανάτωση όλου του ζωικού κεφαλαίου, ακόμα και στο ενδεχόμενο να μπορεί αυτό να ανανεωθεί στο ακέραιο, οι εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντική υπεραξία των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. «Η ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου δεν είναι απλή υπόθεση.

Τα 100-150 ευρώ/ζώο που υπολογίζουν να δώσουν ως αποζημίωση δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το μισό του κόστους αγοράς νέου ζώου. Και μέχρι να τα δώσουν; Ο κόσμος τι θα κάνει; Δεν υπάρχουν εφεδρικά κοπάδια. Κάποιες οικογένειες καταστράφηκαν. Πρέπει να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση» αναφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 48 κρούσματα, ενώ έχουν θανατωθεί 20.300 ζώα. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση θα επιδεινώνεται και το μεγάλο στοίχημα είναι να μη χαθεί και δεύτερος ή τρίτος μήνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia