Πάνω από 4.000 στρέμματα η πύρινη «λυπητερή»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116583″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επτά κοινότητες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
-Πάνω από 25% οι αγροτικές εκτάσεις που κάηκαν
Υπερβαίνει τα 4.000 στρέμματα η καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του περασμένου τριημέρου στην Ηλεία, εκ των οποίων τουλάχιστον 1200 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε το δασαρχείο Πύργου, οι οποίες είναι στο 95% της ολοκλήρωσής τους, στη ζώνη Λαντζόι-Χελιδόνι κάηκαν περίπου 2.000 στρέμματα δάσους –κυρίως φυσική αναγέννηση χαλεπίου πεύκης-και 1050 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς είναι και η ζημιά στο Κλινδιά, καθώς οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται κοντά στα 510 στρέμματα, εκ των οποίων τα 300-350 αφορούν αραιή δασική έκταση και τα υπόλοιπα αγροτικές εκτάσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, βρέθηκε και χθες στην περιοχή για να συνεχίσει τη λεπτομερή μέτρηση και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να οριοθετηθεί η περιοχή και να κηρυχθεί στη συνέχεια αναδασωτέα. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή», οι ιδιοκτήτες καμένων εκτάσεων που αποτυπώνονται ως δασωμένοι αγροί στους δασικούς χάρτες (Α/Δ), θα πρέπει να κάνουν αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 67 του νόμου 998/1979, εφόσον έχουν τα συμβόλαια, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις εκτάσεις.
«Συνεχίζουμε τη λεπτομερή αυτοψία προκειμένου να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την καμένη έκταση, ώστε να την οριοθετήσουμε και να την κηρύξουμε αναδασωτέα. Ευελπιστούμε σε ήπιο χειμώνα για να αποφύγουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι γεωργικές εκτάσεις που καταστράφηκαν, είναι περίπου 1050 στρέμματα και αρκετές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά είναι σοβαρή», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”112099″ img_size=”full”][vc_column_text]Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τοπικές κοινότητες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για αυτό και χθες ο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, τις Κοινοτήτων που επλήγησαν, αποδεχόμενος την εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σχετικό αίτημα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η εισήγηση που έγινε το περασμένο Σάββατο από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Τ.Κ Ηράκλειας, Πουρναρίου, Πελοπίου, Καυκωνίας, Χελιδονίου, Κρυονερίου και Νεράιδας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στις παραπάνω γειτνιάζουσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 και επεκτάθηκε άμεσα στα όρια των εν λόγω Κοινοτήτων.
Η απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου ήδη υπεγράφη και αναρτήθηκε το διαδίκτυο. Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 25 Ιανουαρίου του 2021.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116784″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την κήρυξη των προαναφερόμενων Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα καταγράψει τις ζημιές τις οποίες υπέστη το αγροτικό και το δημοτικό δίκτυο και οι άλλες υποδομές των πληγεισών Κοινοτήτων, ώστε να αποκατασταθούν με σχετικές χρηματοδοτήσεις. Για τον σκοπό αυτό η Δημοτική Αρχή, θα έχει στενή συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων. Όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι στο φυτικό κεφάλαιό τους, ήδη ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος επικοινώνησε με τον γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, προκειμένου να διασφαλίσει τυχόν έκτακτες ενισχύσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]