FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 38.000 τα καμένα στρέμματα στη Πηνεία

Ημερομηνία: 27-06-2024 | Συντάκτης:

-Ευρεία σύσκεψη χθες για την καταγραφή και την αποζημίωση των πληγέντων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς είναι τελικά η καταστροφή στην ορεινή ζώνη του δήμου Ήλιδας από την πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, όπς προέκυψε από την καταγραφή του συστήματος «Κοπέρνικος».

Σύμφωνα με τη δορυφορική χαρτογράφηση που έγινε, τα καμένα στρέμματα είναι 38.702. Η πλειονότητα των κατεστραμμένων εκτάσεων είναι δασικές (18.508 στρέμματα), ενώ οι μη δασικές υπολογίζονται περίπου σε 9.924 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρή ζημιά έχουν υποστεί και οι εκτάσεις πέριξ των οικισμών, οι οποίες ανήκουν στη λεγόμενη ζώνη των 800 μέτρων από το κέντρο κάθε κοινότητας και πλησιάζουν τα 10.721 στρέμματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, οι εκτάσεις που αναμένεται να κηρυχθούν και επίσημα αναδασωτέες, φτάνουν τα 24.254 στρέμματα.

Η επόμενη μέρα και η πορεία ανασυγκρότηση αποτέλεσε αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης χθες το μεσημέρι στο γραφείο του δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου στην Πηνεία, με την παρουσία του Διευθυντή του ΕΛΓΑ Πατρών, Γιώργο Τσιλιγάννη, τον προϊστάμενο φυτικής παραγωγής Δημήτρη Μαστρογιάννη, τον επόπτη του ΕΛΓΑ Ηλείας, Αντώνη Παππά, και τον υπεύθυνο κτηνιατρικής υπηρεσίας ΕΛΓΑ, κτηνίατρο Χριστοδούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα μέλη της επιτροπής εκτάκτων αναγκών και καταγραφής κτισμάτων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Υδάτων, Ιωάννης Νικάκης.

Ακολούθησε αυτοψία στην πυρόπληκτη περιοχή και έγινε συζήτηση και ανάλυση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να λάβουν την αποζημίωσή τους από το κράτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος