Το Πανεπιστήμιο και το Φεστιβάλ Ολυμπίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135752″ img_size=”full”][vc_column_text]
Μια πρόταση προς τους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Ηλείας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προβληματισμό τη δημόσια συζήτηση και τις εξελίξεις γύρω από την τύχη των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν την έδρα τους στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Πρόκειται για μια συζήτηση που έρχεται συχνά στο προσκήνιο, δυστυχώς όμως πάντα υπό το φως μιας δυσμενούς μεταβολής για την παρουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία.
Δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι τα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης που εγκαταστάθηκαν κατά καιρούς στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας, ανεξάρτητα από το ίδρυμα στο οποίο ανήκαν (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών), έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο από τη ρευστότητα των κυβερνητικών αποφάσεων για τη χωροθέτηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, όσο και από την υποβάθμιση της σημασίας τους εκ μέρους της διοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ξεκομμένα από το κεντρικό πανεπιστήμιο και τις σχολές, χωρίς διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, αναγκαίο προσωπικό, επαρκή εκπαιδευτικά μέσα, κατάλληλους χώρους, πρόβλεψη για φοιτητική εστία κλπ.). Έτσι, οι αλλεπάλληλες αλλαγές που επήλθαν στα χρόνια της λειτουργίας τους, χωρίς σχεδιασμό για τη βιωσιμότητά τους, οδήγησαν αναπόφευκτα στην απαξίωση και στο κλείσιμό τους.
Πέρα από τις διαπιστώσεις, η ύπαρξη μιας πανεπιστημιακής σχολής, όπως και το επιστημονικό πεδίο και τα αντικείμενα που θα θεραπεύει, μάς ενδιαφέρουν κυρίως για τους εξής λόγους:
Για ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ολυμπίας, που είναι από άποψη περιφερειακό αλλά και απευθύνεται πρωτίστως στη νεολαία, έχει μεγάλη σημασία το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει και δρα. Το Φεστιβάλ καταστρώνει μεν σχέδια για το μέλλον, αλλά, όπως όλα τα σχέδια, δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.
Μέσα σε όλα τα χρόνια της ύπαρξης των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία, καλλιεργήσαμε σχέσεις με τους εκάστοτε φοιτητές και καθηγητές, με τους οποίους είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία και οι οποίοι συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητές μας. Η αλληλεπίδραση Πανεπιστημίου και Φεστιβάλ είναι χρήσιμη και αναγκαία και για τους δυο φορείς.
Θεωρούμε κρίσιμο να συγκρατηθεί στην Ηλεία πολύτιμο δυναμικό σε νεαρές ηλικίες, αλλά και να βελτιωθούν οι δυνατότητες της περιοχής με την προσέλκυση φοιτητών και φοιτητριών από μια ζωηρή, ζωντανή και κοινωνικά παρούσα πανεπιστημιακή σχολή.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: θεωρούμε ότι θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουν οι φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και άλλων δυνάμεων του τόπου στη διαμόρφωση μιας πρότασης για το μέλλον, όπου η ύπαρξη του πανεπιστημίου θα συνδέεται με:
Τη δεδομένη πραγματικότητα της λειτουργίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, του μακροβιότερου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και
Το επερχόμενο σχέδιο για τη μετατροπή του ΑΣΟ σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, που θα σηματοδοτήσει έναν νέο προσανατολισμό της τοπικής οικονομίας προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής στο χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής, της εκπαίδευσης και της ψηφιακής οπτικοακουστικής τεχνολογίας.
Κα για να το θέσουμε πιο απλά και μ’ ένα παράδειγμα: το Πανεπιστήμιο Αθηνών ίδρυσε το 2019 Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Κινηματογράφου στα Ψαχνά Ευβοίας. Ασφαλώς και επικροτούμε τις προσπάθειες των εκεί υπευθύνων να σταθεί το Τμήμα αυτό στα πόδια του, ωστόσο σκεφτόμαστε: δεν μπορεί, άραγε, να θεμελιωθεί με πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας μια εμπεριστατωμένη πρόταση που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο Πατρών με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και τη μελλοντική υποδομή του ΑΣΟ, αξιοποιώντας και την προηγούμενη εμπειρία μιας 25ετίας;
Από την πλευρά μας δηλώνουμε παρόντες να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία του στελεχικού δυναμικού και των συνεργατών μας στη συγκρότηση μιας τέτοιας πρότασης, που θα δίνει προοπτική βιωσιμότητας της πανεπιστημιακής σχολής στην Ηλεία. Σήμερα γυρίσαμε ένα βήμα πίσω. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε δυο βήματα μπροστά!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]