Πανελλήνιες 2020: Πώς η πανδημία γκρεμίζει τις βάσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”115543″ img_size=”full”][vc_column_text]Πτώση των βάσεων αναμένεται σε δημοφιλείς σχολές και διατήρηση ή ακόμα και αύξηση των τμημάτων που θα κινηθούν κάτω από τη βάση. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.
Εκτιμήσεις
Πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές, σε ιστορικά χαμηλά οι Ιατρικές και αυξομειώσεις σε Νομικές, Ψυχολογίες και Οικονομικά, τα μοναδικά τμήματα που φαίνεται ότι δεν θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Η αγωνία των υποψηφίων θα παραταθεί για λίγο ακόμα, όμως η διατήρηση των υψηλών θέσεων εισακτέων, όπως και πέρσι, θα αφήσει μόλις ένα 13% εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων. Το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων του νέου συστήματος θα εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, με τη «μάχη» να δίνεται για τις πρώτες επιλογές.
Βάσεις 2020: «Ευκαιρίες…»
«Το νέο σύστημα στο οποίο εξετάστηκαν οι φετινοί υποψήφιοι κρύβει πολλές ευκαιρίες», αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας. «Υπάρχουν επιστημονικά πεδία που αν κάποιος έχει εξαντλήσει τις επιλογές του μηχανογραφικού του δελτίου, όσο χαμηλά κι αν γράψει δεν θα μείνει εκτός. Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι ότι λείπει ο ανταγωνισμός από τους υποψηφίους», συνεχίζει.
Η ψαλίδα που προέκυψε από τις βαθμολογίες των υποψηφίων διαμορφώνει ένα εκπαιδευτικό χάσμα στις φετινές βάσεις. Οι υποψήφιοι αυξήθηκαν σε κάποια μαθήματα, ενώ διογκώθηκε παράλληλα ο αριθμός αυτών που δεν κατάφεραν να γράψουν πάνω από 10. Η «γενιά του κορονοϊού» βγήκε διχασμένη από τη μάχη των Πανελλαδικών, με τους καλούς μαθητές να αριστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες χρονιές, ενώ οι μέτριοι κατέρρευσαν σε βαθμούς κοντά στη βάση του 10.
Πως θα κινηθούν οι βάσεις ανα επιστημονικό πεδίο
1ο επιστημονικό πεδίο
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Μικρή άνοδος που δεν φαίνεται να ξεπεράσει τα 50 μόρια αναμένεται στις Νομικές, οι οποίες θα καρπωθούν κάποια επιπλέον μόρια λόγω των υψηλών επιδόσεων των αριστούχων αλλά και γιατί φέτος ο ανταγωνισμός αποσυμπιέζεται στο εν λόγω πεδίο εξαιτίας της απώλειας 2.500 υποψηφίων σε σχέση με πέρσι.
Οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες, όμως η ζήτηση μειώνεται σε ποσοστό άνω του 10%, δίνοντας τη δυνατότητα στις δημοφιλείς σχολές, μεταξύ των οποίων και οι Ψυχολογίες, να πάρουν ελαφρώς τα πάνω τους. Η άνοδος προβλέπεται μόνο στις σχολές υψηλής ζήτησης, καθώς οι επιδόσεις στις μέτριες βαθμολογίες καταβαραθρώθηκαν με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αρκετές σχολές και τμήματα που θα κινηθούν κοντά στη βάση. Προς επίρρωση των παραπάνω, το 42% έγραψε μέχρι 10.000 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο
ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Συνεχίζεται η καθοδική πορεία των Πολυτεχνικών σχολών με μόλις μία να καταφέρνει να διατηρηθεί στο κατώφλι των 18.000 μορίων και ειδικότερα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι υπόλοιπες θα κινηθούν προς τα κάτω, με τις απώλειες να αναμένεται να αγγίξουν στα κεντρικά ιδρύματα ακόμα και τα 200-300 μόρια, ενώ στην επαρχία η πτώση θα είναι γεωμετρική και η είσοδος σε πολυτεχνεία περιφερειακών ιδρυμάτων θα συνεχίσει να γίνεται με επιδόσεις κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, μόλις 434 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.000 έως 20.000 μόρια, καταδικάζοντας τις περιζήτητες Πολυτεχνικές σχολές σε πτώση.
Σε χαμηλά επίπεδα, με απώλειες σε σχέση με πέρσι, θα κινηθούν και οι Φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ την περσινή τους δυναμική αναμένεται να χάσουν και τα καινούργια τμήματα Φυσικής και Χημείας που μετράνε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας σε περιφερειακά τμήματα.
3ο επιστημονικό πεδίο
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η αποκαθήλωση των Ιατρικών θα είναι η φετινή χρονιά. Η πάλαι ποτέ άπιαστη σχολή των 19.000 μορίων κατρακυλάει προς τα κάτω, με την Ιατρική Αθήνας να μην αναμένεται να περάσει τα 18.350 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική μπορεί να κινηθεί ακόμα και στα 17.500 μόρια. Μόλις 457 υποψήφιοι κατάφεραν να επιτύχουν από 18.000 έως 20.000 μόρια, οδηγώντας σε ιστορική πτώση τις Ιατρικές, οι οποίες ήδη από πέρσι είχαν σημαντικές απώλειες. Πέρσι, η τελευταία Ιατρική, αυτή της Αλεξανδρούπολης, έφτασε τα 18.123 μόρια, με τις φετινές απώλειες, εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, να είναι αξιοσημείωτες για το συγκεκριμένο πεδίο, ίσως το πιο ανταγωνιστικό διαχρονικά, λόγω των υψηλών επιδόσεων των υποψηφίων. Εκατοντάδες μόρια αναμένεται να χάσουν σχολές που μέχρι πέρσι κρατούσαν υψηλά τον πήχη, όπως οι Φυσικοθεραπείες, ειδικά στα επαρχιακά τμήματα.
Σε παλαιότερες χρονιές, το 3ο επιστημονικό πεδίο είχε λιγότερες από 10 σχολές ή τμήματα κάτω από τη βάση, ένα φαινόμενο που φέτος θα ανατραπεί, καθώς 3.923 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 35,7%).
4ο επιστημονικό πεδίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Την έκπληξη αναμένεται να κάνει το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, οι υψηλόβαθμες σχολές του θα καρπωθούν τα περισσότερα μόρια σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία. Μπορεί οι αριστούχοι (από 18.000 έως 20.000 μόρια) να μην ξεπερνούν τους 284, όμως αναμένεται άνοδος. Οι Οικονομικές σχολές, ειδικά στα κεντρικά ιδρύματα, είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν ακόμα και πάνω από 200 μόρια, ενώ θολή είναι η εκτίμηση για τις σχολές Πληροφορικής, καθώς σε αυτές εισάγονται και υποψήφιοι από το 2ο επιστημονικό πεδίο.
Και φέτος το σύνολο των τμημάτων κάτω από τη βάση θα είναι υψηλό, με το 50% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από τη βάση (11.600 σε απόλυτους αριθμούς).
Πηγή: ipaidia.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]