FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες 2020: Η χρονιά της αβεβαιότητας

Ημερομηνία: 14-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Μαθητές της Γ΄ Λυκείου, εκπαιδευτικοί  σε δημόσια σχολεία αλλά και σε φροντιστήρια  ξεδιπλώνουν στην «Πρωινή» σκέψεις και συναισθήματα ενόψει των εξετάσεων που κανείς δεν ξέρει προς το παρόν πότε θα διεξαχθούν

Ρεπορτάζ Πρωινή

 

Οι συνθήκες που βιώνουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, είναι σίγουρα πρωτόγνωρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και αν και ο βασικός στόχος με όλα τα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις παράπλευρες απώλειες που είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Και σίγουρα το να κλείνουν τα σχολεία δεν είναι η κανονικότητά μας, αλλά οι προσπάθειες που γίνονται για να προσαρμοστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε αυτήν την νέα δυστυχώς πραγματικότητα είναι τιτάνιες. Ειδικά για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν Πανελλαδικές μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που δεν γνωρίζουν πέρα από την περικοπή της ύλης πότε και πώς αυτό θα συμβεί, η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη και λόγω του εγκλεισμού τους ακόμα πιο ψυχοφθόρα που επιτείνει και το άγχος τους που είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένο και υπαρκτό διαχρονικά σε όλες τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Εκτός αυτών, ο περιορισμός στο σπίτι έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η αβεβαιότητα που επικρατεί σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών και η αβεβαιότητα δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος.  Μη ξέροντας τι έπεται, πολλά από τα παιδιά φοβούνται την πιθανότητα οι Πανελλήνιες να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο,  αν και το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και αναμένουν τις οδηγίες των ειδικών έτσι ώστε να γίνουν κανονικά τον Ιούνιο ή στην χειρότερη αρχές Ιουλίου. Σημασία έχει ότι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα της ημερομηνίας διεξαγωγής των Πανελλαδικών.

Για την νέα αυτή πραγματικότητας, μιλούν σήμερα στην Πρωινή μαθητές της Γ΄Λυκείου που ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους για τις Πανελλαδικές, αλλά και εκπαιδευτικοί, αφού ο εκπαιδευτικός κόσμος συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσον την προσπάθεια των μαθητών.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Γιάννης Γιαννόπουλος, Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας – Μαθηματικός

Έχουμε πλέον περισσότερο από ένα μήνα χωρίς μαθήματα στο σχολείο, το φυσικό  χώρο μάθησης, και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε έχουν επιφέρει μεγάλη ψυχολογική φόρτιση στους μαθητές μας, που αντιμετωπίζουν τον εγκλεισμό, την παύση της παιδαγωγικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών σχέσεων που προκύπτουν από αυτήν.

Το υπουργείο διαμηνύει από τα τηλεπαράθυρα ότι να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ότι όλα βαίνουν καλώς στην προετοιμασία των μαθητών με την περίφημη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι μαθητές καλούνται να ανταποκριθούν σε μια  άγνωστη -και υποδεέστερη παιδαγωγικά της δια ζώσης διδασκαλίας- γι’ αυτούς διαδικασία  τηλεκπαίδευσης, η οποία οδηγεί μεγάλο αριθμό μαθητών στον πλήρη αποκλεισμό από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την επικοινωνία με συναδέλφους σε  σχολεία της Ηλείας και άλλων νομών, προκύπτει ότι  μεγάλος αριθμός των μαθητών της Γ΄ τάξης δε συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή παροχής internet στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες  ανισότητες  σε σχέση με άλλους μαθητές-συνυποψήφιους τους. Είναι εξοργιστικό, τη στιγμή  που βλέπουμε χορό εκατομμυρίων ευρώ για επικοινωνιακούς σκοπούς, η κυβέρνηση να μη διαθέτει ούτε ένα ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά  να «καμαρώνει» ότι στηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνθήκες ίσων ευκαιριών  για τους μαθητές μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις και πρέπει άμεσα να ανοίξει η συζήτηση και στο υπουργείο και στην κοινωνία για την δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ με βάση τη βαθμολογία, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που ανακοινώθηκε ακύρωση των αντίστοιχων εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με  δικά μας τεχνικά  μέσα τους μαθητές μας. Ας αναλάβει επιτέλους το υπουργείο παιδείας τις πολιτικές του ευθύνες κι ας αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια που αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινωνία.

Μαρία Μπίρμπα, Δρ. Φυσικός – Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού

Το Υπ. Παιδείας μείωσε την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, με βάση τα σχολεία στα οποία είχε παραδοθεί η λιγότερη ύλη μέχρι αρχές Μαρτίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών που διδάσκουν Γ’ Λυκείου από την πρώτη στιγμή αποκατέστησε την επικοινωνία με τους μαθητές λόγω της κρισιμότητας της τάξεώς τους, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Από τότε που ενεργοποιήθηκε και η επίσημη πλατφόρμα του Υπ. Παιδείας για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση κάνουμε μάθημα διαρκώς. Φυσικά, παρόλες τις τεράστιες προσπάθειές μας, αυτού του είδους η διδασκαλία δεν μπορεί να προσομοιώσει τη διαζώσης διδασκαλία και επικοινωνία δάσκαλου-μαθητή.

Νίκος Μπουγάς, Φυσικός – Φροντιστήριο ΑΝΑΛΥΣΗ

Η εκτίμησή μας είναι, ότι αν η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι η αναμενόμενη, οι πανελλαδικές θ αρχίσουν κοντά στη συνηθισμένη ημερομηνία, δηλ. γύρω στις 15-20 Ιουνίου. Ανατροπές μόνο θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή τους Ιούλιο ή Σεπτέμβριο. Η περικοπή της ύλης ήταν αναγκαία. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε επαφή με τους μαθητές μας διαδικτυακά. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, καθώς βιώνουν έναν πρωτόγνωρο εγκλεισμό και η πολιτεία καθώς και η οικογένεια θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό.

Βαλάντης Παρασκευόπουλος, Φυσικός – Φροντιστήριο Άλμα

Εφόσον η Πανδημία άλλαξε διεθνώς τα δεδομένα και ιδίως τις κοινωνικές συναναστροφές δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό και στο χώρο της εκπαίδευσης.  Άλλωστε η τελευταία σε όλες της τις βαθμίδες  προϋπέθετε ως επί το πλείστον ,το συγχρωτισμό των σπουδαστών. Στο χώρο της Β θμιας εκπαίδευσης η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των φροντιστηρίων μακροπρόθεσμα επηρεάζει το σύνολο των μαθητών, μεσοπρόθεσμα ωστόσο  τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι φέτος θα κληθούν να διαγωνιστούν κάτω από ειδικές συνθήκες, με αβέβαιο ακόμα το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και σε μειωμένη ύλη μαθημάτων. Το άγχος τους για τις Πανελλήνιες  επιτείνεται από τη γενικότερη ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας και έτσι θα πρέπει να διαχειριστούν μια κατάσταση κρίσιμη,  με αφοσίωση στο στόχο τους και περισσεύματα αντοχής.

Διονύσης Ζάγκλης, Φιλόλογος – Φροντιστήριο ΑΝΑΛΥΣΗ

Είναι πολύ θετικό το ότι μείωσαν την εξεταστέα ύλη. Αν όμως δίνει μόνο μία κατεύθυνση την ημέρα, όπως σχεδιάζεται, θα διαρκέσουν πολύ οι εξετάσεις. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα από το υπουργείο, πχ. με την Έκθεση που είναι κοινό μάθημα τι θα γίνει; Θα μπορούσαν πάντως να μετατρέψουν σε εξεταστικά κέντρα τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, ώστε να αποφευχθεί αυτό. Ωστόσο όλα τα παιδιά θέλουν να δώσουν το συντομότερο, κι όχι Σεπτέμβρη, γιατί μην ξεχνάμε πως έχουν ξεκινήσει προετοιμασία από πέρσι το καλοκαίρι και όπως είναι φυσιολογικό έχει επέλθει και μία κόπωση.

Γιώργος Καίσαρης – Φροντιστήρια ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα είναι να καλλιεργήσουμε την θετική σκέψη και να συμβάλουμε στην διατήρηση της καλής ψυχολογίας των υποψηφίων. Πρέπει οι μαθητές να καταλάβουν ότι οι εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός πάνω σε συγκεκριμένη ύλη κάθε φορά. Απλά φέτος θα διαγωνιστούν με πολύ μικρή ύλη, γεγονός που έχει ανεβάσει το άγχος τους όσον αφορά το επίπεδο των θεμάτων. Όμως η φετινή υγειονομική κρίση θεωρώ ότι ωρίμασε απότομα τους φετινούς υποψήφιους και τους έδωσε να καταλάβουν την πραγματική αξία του κάθε πράγματος. Και στον διαγωνισμό των πανελλαδικών, όποτε και αν γίνει αυτός, με οποιαδήποτε ύλη, αλλά και σε όλες τις μελλοντικές τους προσπάθειες θα τα πάνε καλά, αν έχουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κοντά τους να τους στηρίζουν.

Οι μαθητές έχουν τον λόγο

Ειρήνη Ζέζα, μαθήτρια Γ’ τάξης, 1ο Λύκειο Πύργου

Και ξαφνικά είμαστε πάλι στον αέρα. Είναι Πάσχα και ακόμα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου δεν γνωρίζουμε πότε  θα απαλλαγούμε από τον ζυγό των πανελλαδικών εξετάσεων. Κάθε χρονιά, για κάθε Γ’ Λυκείου είναι μία ψυχοφθόρα διαδικασία.  Ξαφνικά, επικρατεί ένας μεγαλύτερος πανικός. Είμαστε έγκλειστοι και καταδικασμένοι να ξεχάσουμε την ρουτίνα που μέχρι τώρα είχαμε, να μην βλέπουμε τα πρόσωπα που τόσον καιρό μας στήριζαν- φίλους και καθηγητές-, να μην κάνουμε τα πράγματα που μας έδιναν την ελάχιστη ευχαρίστηση. Βρίσκω, λοιπόν, ειρωνική την στάση που έχουν οι μεγαλύτεροι από εμάς στο θέμα αυτό. Πιστεύουν ότι όλα είναι καλά, η τηλεκπαίδευση λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και κυρίως ότι εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε ανεπηρέαστοι να κάνουμε ό,τι και πριν. Μόνο που η υπομονή τελειώνει κάπου εδώ!  Η τηλεκπαίδευση είναι κουραστική και επιβλαβής για την δική μας υγεία. Από την πλευρά μου, λοιπόν, εγώ δεν το περνάω όμορφα, όπως προβάλλεται. Βλέπω ότι είναι άδικο ο κόσμος γύρω μας να πεθαίνει και εμείς να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τις πανελλήνιες και κάποιοι να παίζουν ακόμα και τώρα με τις δικές μας ψυχολογίες. Είναι τώρα αναγκαία, μία ανθρώπινη λύση για όλους εμάς που είμαστε έκθετοι στις διαθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Διονυσία Μπερτσάτου, μαθήτρια Γ’ τάξης, 2ο Λύκειο Πύργου

Η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως από τον τελευταίο μήνα έχει ανησυχήσει αρκετά την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο, εμείς οι μαθητές τηςΓ’ Λυκείου αντιμετωπίζουμε μια ακόμη σοβαρή ανησυχία ταυτόχρονα, το πώς θα εξελιχθούν οι εξετάσεις που τόσο καιρό προετοιμαζόμαστε να δώσουμε. Είναι βέβαιο πως αυτές οι ελεύθερες μέρες που μας έχουν δοθεί, αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αποβούν προς όφελός μας. Παρ’ όλα αυτά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την απόλυτη ψυχραιμία και την κατάλληλη συγκέντρωση που προϋποθέτει το διάβασμα των εξετάσεων. Το κομμάτι της ύλης που αφαιρέθηκε μας ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η άγνοια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων επηρεάζει αρκετά την ψυχολογία μας.

Χάρης Φάφας, μαθητής Γ’ τάξης, 3ο Λύκειο Πύργου

Πανελλήνιες 2020: δύο λέξεις γεμάτες αβεβαιότητα. Στην αρχή αλλαγή του σχολικού συστήματος για τη Γ’ Λυκείου, έπειτα αύξηση της ύλης σχεδόν σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εντάξει δεν είναι τίποτα μπορούμε και πάλι να τα καταφέρουμε. Λίγους μήνες μετά, ξέσπασμα μίας πανδημίας, κλειστά όλα τα σχολεία, φροντιστήρια και γενικά χώροι συνάθροισης. Οι καθηγητές μας προσπαθούν να μας βοηθήσουν με διαδικτυακά μαθήματα, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, πότε θα δώσουμε; Πότε θα τελειώσουμε; Κάποιοι λένε τον Σεπτέμβρη, άλλοι τον Ιούλιο, επικρατεί ένας παροξυσμός. Τώρα μαθαίνουμε για την μείωση της ύλης, ανακουφιστικό από την μια, από την άλλη όμως σε βάζει στην σκέψη για το πώς θα είναι τα θέματα, αφού εσύ μέχρι τώρα έχεις λύσει τα θέματα των πανελλαδικών προηγούμενων χρόνων και έχουν όλα κάποιες βασικές ασκήσεις οι οποίες φέτος θα είναι εκτός ύλης. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε στην χρονιά της αβεβαιότητας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος