FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές ΓΕΛ: Απαιτητικά θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά & Βιολογία – Δηλώσεις μαθητών

Ημερομηνία: 06-06-2023 | Συντάκτης:

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Απαιτητικά Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας Βιολογία χαρακτηρίζονται τα θέματα των Πανελλαδικών που εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Ο αγώνας όμως δεν σταματάει, καθώς την Πέμπτη 8 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΓΕΛ ολοκληρώνονται την προσεχή Δευτέρα 12 Ιουνίου, με Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αύριο, Τετάρτη, σειρά παίρνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που θα διαγωνιστούν στην Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

«Ιδιαίτερα απαιτητικά τα Μαθηματικά»

Στα Μαθηματικά προσανατολισμού οι μαθητές κλήθηκαν να λύσουν συναρτήσεις, να διατυπώσουν το θεώρημα του Rolle και να αποδείξουν διάφορες εξισώσεις. Σύμφωνα με την ομάδα Μαθηματικών του Φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» κ.κ. Βαγγέλη Αλεξανδρόπουλο, Σπύρο Βρύνα, Σπύρο Λιακόπουλο και Μάγδα Παναγιωτοπούλου για μια ακόμη φορά τα θέματα ήταν απαιτητικά και για μαθητές που έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο στα μαθηματικά από την Α Λυκείου και έχουν κατανοήσει πλήρως τις βασικές έννοιες. «Ιδιαίτερα το 4ο θέμα ήταν για μαθητές αυξημένης ευφυΐας, ιδιαίτερα απαιτητικό και με πολλά ερωτήματα. Οι βαθμολογίες όπως κάθε χρόνο αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα».

«Από τα πιο απαιτητικά αποσπάσματα το διδαγμένο στα Αρχαία»

Στο γνωστό κείμενο των Αρχαίων έπεσε απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και στο άγνωστο κείμενο έπεσε ο «Θεάγης» του Πλάτωνα. Το απόσπασμα του Αριστοτέλη στο διδαγμένο κείμενο θεωρείται από τα πιο απαιτητικά, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν πανομοιότυπης δυσκολίας με το περσινό.

Σύμφωνα με τη Φιλολογική ομάδα του Φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» και τις κ. Εξακουστη Βόλλαρη, Βασιλική Λούπη, Αθηνά Μιχαηλίδη, Όλγα Παναγιωτοπούλου, Ιωάννα Πανοπούλου και Σάκη Παπαδόπουλο οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. «Η μεταφραστική τους ικανότητα ελέγχθηκε σε ερώτηση κλειστού τύπου. Η πραγματολογική ερώτηση στηριζόταν σε σχόλια του σχολικού εγχειριδίου, ενώ το παράλληλο κείμενο απαιτούσε τη συσχέτισή του με το διδαγμένο. Η ερώτηση εισαγωγής ήταν επίσης κλειστού τύπου. Όσον αφορά το αδίδακτο κείμενο παρουσίαζε προς το τέλος μεταφραστική δυσκολία, ενώ η γραμματική και το συντακτικό απαιτούσαν καλή γνώση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων».

Βιολογία για καλά προετοιμασμένους 

Στη Βιολογία προσανατολισμού έπρεπε να απαντήσουν για τα ένζυμα, την παραγωγή εμβολίων, τον διπλοειδή οργανισμό και το DNA.  Σύμφωνα με την Βιολόγο του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» κ. Κωνσταντίνα Ανδρεοπούλου, τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν επιδείξει όλη τη χρονιά μεθοδικότητα και οργάνωση. «Απαιτούσαν κριτική ικανότητα, τα ζητούμενα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και τα ερωτήματα ήταν σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν στο ζητούμενο Γ4 που ίσως δυσκολέψει κάποιους υποψηφίους».

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

«Μέτριας δυσκολίας εκτός από το αδίδακτο»

Τα θέματα που διαγωνίστηκαν χθες στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σχολιάζει ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας κ. Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

«Στο διδαγμένο κείμενο, οι μαθητές εξετάστηκαν σε δύο αποσπάσματα τα οποία προέρχονταν από τα κεφάλαια : Αριστοτέλης, Πολιτικά, Α1.1∙8, 1252a1-7∙b27-32 (16η διδακτική ενότητα) και Αριστοτέλης, Πολιτικά, Γ6.3-4, 1281a39-b10   (18η διδακτική ενότητα).

Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που αφορούσαν  στην κατανόηση των δοθέντων αποσπασμάτων βασίζονταν στην μετάφρασή τους, ενώ οι ερωτήσεις της εισαγωγής ήταν με τη μορφή αντιστοίχισης και αντλούνταν από το σχολικό εγχειρίδιο.

Όσον αφορά στις ερμηνευτικές ερωτήσεις ( Β1, Β2), η διατύπωση τους ήταν σαφής και σε πολλά σημεία βασισμένες στα σχόλια και τις ενδεικτικές δραστηριότητες του Φακέλου Υλικού. Ιδιαίτερη, ωστόσο, προσοχή απαιτούσε το ερώτημα Β2 , που αφορά στο παράλληλο κείμενο (Ανώνυμος Ιαμβλίχου, Απ. 1,6,1-5, μτφρ. Ν. Σκουτερόπουλος) και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς . Οι μαθητές αξιοποιώντας την κριτική τους ικανότητα έπρεπε να  παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά του φανταστικού «Υπερανθρώπου» όπως αυτά περιγράφονται στο 2ο απόσπασμα του Αριστοτέλη και στο απόσπασμα του Ανωνύμου Ιαμβλίχου. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Στις λεξιλογικές ασκήσεις δεν παρατηρείται  ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας.

Το αδίδακτο κείμενο (Πλάτωνας, Θεάγης, 121, b1 -d6 ) κρίνεται απαιτητικό  ως προς τη μετάφραση και την ερώτηση κατανόησης. Τα ζητούμενα που σχετίζονταν με τη γραμματική και το συντακτικό  καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και  κρίνονται μέσης δυσκολίας.

Τα φετινά θέματα είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από το αδίδακτο κείμενο. Κάποια ερωτήματα της γραμματικής και του συντακτικού απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή και καλό γνωστικό υπόβαθρο.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους».

Χριστίνα Παρασκευά, Αρχαία Ελληνικά

«Πιστεύω πως τα πήγα καλά, καλύτερα απ’ ότι περίμενα για το συγκεκριμένο θέμα που έπεσε, γιατί είχα προετοιμαστεί για άλλο θέμα, οπότε είμαι ικανοποιημένη. Σε γενικές γραμμές θα τα χαρακτήριζα εύκολα. Τώρα, με το άγνωστο κείμενο δεν ξέρουμε τι γίνεται, θα δείξει… Η αλήθεια είναι ότι περίμενα άλλα θέματα να πέσουν, για κάποιους ήταν αναμενόμενα για άλλους δεν ήταν, όπως το έβλεπε ο καθένας. Αν όμως κάποιος είχε προετοιμαστεί έγραφε».

Ιωάννης Αθανασόπουλος, Αρχαία Ελληνικά

Θεωρώ ότι πήγε πολύ καλά, ήταν διαχειρίσιμα τα θέματα αν δεν είχε κάποιος άγχος. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και στα υπόλοιπα. Γνώμη μου είναι πως αν δεν έχεις άγχος και έχεις προετοιμαστεί όλα τα θέματα είναι βατά.  Πιστεύω λοιπόν ότι έγραψα καλά».

Ελένη Δημοπούλου, Αρχαία Ελληνικά

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να πέσει αυτή η ενότητα, μας είχαν πει πως υπήρχαν και πιο σημαντικές για φέτος αλλά ήταν αρκετά εύκολα τα θέματα και στο γνωστό και στο άγνωστο. Καλά τα πήγαμε. Δεν ήταν αναμενόμενα αλλά ήταν πιο εύκολα».

Κωνσταντίνος Τούμπας, Μαθηματικά

«Το θέμα Α στα Μαθηματικά ήταν εύκολο σχετικά, έπεσαν βατές αποδείξεις, το θέμα Β ήταν κανονικό ούτε εύκολο ούτε δύσκολο και πιο δύσκολο ήταν το Δ που μας ζόρισε. Δεν τα περίμενα τα θέματα αυτά, αλλά ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής πιστεύω ότι θα έγραφε».

Ειρήνη Ζορμπά, Αρχαία Ελληνικά

«Από τα θέματα στο γνωστό έπεσε κάτι που το περιμέναμε, εγώ προσωπικά το είχα κάνει καλά επανάληψη. Στο άγνωστο η μετάφραση ήταν λίγο δύσκολη για μένα, με δυσκόλεψε πολύ, ενώ συντακτικά και γραμματική πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως για τους διαβασμένους μαθητές ήταν εύκολα».

Βασίλης Βλαχαντώνης, Βιολογία

«Τα θέματα τα περίμενα πιο δύσκολα, δε σημαίνει όμως ότι δεν ήταν απαιτητικά. Πιστεύω ότι ένας προετοιμασμένος μαθητής ακόμα και ένας μέτριος θα μπορούσε να γράψει. Ίσως το τελευταίο ερώτημα ήταν λίγο δύσκολο, «τσιμπημένο» θα έλεγα και αυτό γιατί νομίζω ότι είχε δυο λύσεις δεν είμαι όμως και σίγουρος. Παρόλα αυτά τα θέματα και αναμενόμενα ήταν και όχι τόσο δύσκολα».

Μαρίλια Αργυρίου, Αρχαία Ελληνικά

«Ήταν βατά τα θέματα των Αρχαίων βέβαια δεν περίμενα να πέσουν πάλι Πολιτικά γιατί έπεσαν πέρυσι και όταν τα είδα έπαθα λίγο σοκ. Βέβαια ήταν βατά, οι ερωτήσεις ήταν πολύ κατανοητές και το αδίδακτο ήταν εύκολο, έβγαινε νόημα και σε σχέση με άλλα θέματα που είχα λύσει πανελληνίων ήταν πιο εύκολα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia