FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές εξετάσεις 2024: Σχολιασμός θεμάτων Λατινικών, ΑΕΠΠ και Χημείας

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα θέματα των Λατινικών για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Επιστημών κάλυπταν ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης. Τα προς μετάφραση αποσπάσματα προέρχονταν από τα κείμενα  19 και 42 του σχολικού εγχειριδίου. Η ερώτηση εισαγωγής ήταν για μια ακόμη χρονιά κλειστού τύπου και απαιτούσε λεπτομερή γνώση της. Η ετυμολογική άσκηση δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία. Οι γραμματικές παρατηρήσεις κινήθηκαν στην παραδοσιακή πρακτική των εξετάσεων, περιλαμβάνοντας και άσκηση εντοπισμού ρημάτων που βρίσκονταν στην υποτακτική έγκλιση. Τα ερωτήματα του συντακτικού ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αναμενόμενα και αφορούσαν τη συντακτική αναγνώριση λέξεων του κειμένου, την αναγνώριση δευτερεύουσας πρότασης, τη μετατροπή παθητικής σύνταξης σε ενεργητική, το χαρακτηρισμό και την ανάλυση σε δευτερεύουσα χρονική πρόταση  ιδιόμορφης αφαιρετικής απολύτου. Συνεπώς, με σωστή προετοιμασία, προσοχή στη λεπτομέρεια και συγκέντρωση οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το άριστα.

Φιλολογική Ομάδα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΑΛΜΑ»

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Α1.   Όταν ήταν ύπατοι ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας και ο Γάιος Αντώνιος, ο Λεύκιος Σέργιος Κατιλίνας, άντρας από πολύ αριστοκρατική γενιά αλλά με πολύ διεστραμμένο χαρακτήρα, συνωμότησε εναντίον της πολιτείας/ κράτους. Μερικοί επιφανείς αλλά αχρείοι άντρες τον είχαν ακολούθησει. Ο Κατιλίνας εκδιώχθηκε από τον Κικέρωνα  από την πόλη. Οι σύντροφοί του συνελήφθησαν και στραγγαλίστηκαν στη φυλακή.

Υπό την επιρροή αυτών ενεργώντας πολλοί, όχι μόνο αχρείοι αλλά και άπειροι, αν τον είχα τιμωρήσει, θα έλεγαν ότι αυτό έγινε σκληρά και τυραννικά. Τώρα καταλαβαίνω ότι αν αυτός φθάσει στο στρατόπεδο του Μανλίου, όπου κατευθύνεται, κανείς δεν θα είναι τόσο ανόητος, που (ώστε) να μην βλέπει ότι έγινε η συνωμοσία, κανείς (δεν θα είναι) τόσο αχρείος, που (ώστε) να μην το ομολογήσει.

Παρατηρήσεις

Β1.  1→β

        2→α

        3→β

        4→γ

        5→γ

Β2. ρεαλιστής→rem

       σοσιαλισμός→socii

       στραγγαλίζω→ strangulati

       φίρμα→ confirmaverunt

       ρήγας→ regie

Γ1. nobilissima genera

      clariores, clarissimi

      cuiusdam

      viros

     urbium

     carcer

     spe

    sententiam

    multum- plus- plurimum

    earum

    coniuratio

Γ2α. pervenerit → pervenire

         videat → videre

        fateatur → fateri

Γ2β. coniurem

       consequuntur

       expellebas

      deprehendendi

      aluissemus

      nascituram

      dic

      intellectu

      esse

Δ1α. ingenii→ γενική της ιδιότητας στο vir

 ex urbe→ εμπρόθετος επιρρηματικός προσδιορισμός της απομάκρυνσης στο       expulsus est

eius→ γενική (ετερόπτωτος ονοματικός προσδιορισμός) κτητική στο socii

non credendo→ αφαιρετική γερουνδίου που δηλώνει τρόπο στο confirmaverunt

factum esse → αντικέιμενο στο ρήμα dicerent και ειδικό απαρέμφατο

Δ1β. “qui non fateatur”: δευτερεύουσα αναφορική συμπερασματική πρόταση ως επιρρηματικός προσδιορισμός του συμπεράσματος/αποτελέσματος στο περιεχόμενο της κύριας με ρήμα το intellego. Εκφέρεται με υποτακτική, γιατί το αποτέλεσμα στη λατινική θεωρείται πάντα μια υποκειμενική κατάσταση. Συγκεκριμένα, εκφέρεται με  υποτακτική ενεστώτα, fateatur, γιατί εξαρτάται από ρήμα αρκτικού χρόνου, intellego και παρατηρείται συγχρονισμός της κύριας με τη δευτερεύουσα πρόταση στο παρόν με ιδιομορφία, καθώς το αποτέλεσμα είναι ιδωμένο τη στιγμή που εμφανίζεται στο μυαλό του ομιλητή και όχι τη στιγμή της πιθανής πραγματοποίησής του.

Δ2α. Antonius, alter consul, Catillinam ipsum […] proellio victum , interfecit.

Δ2β. Marco Tullio Cicerone et Gaio Antonio consulibus : ιδιόμορφη αφαιρετική απολύτη που δηλώνει χρόνο. Marco Tullio Cicerone et Gaio Antonio : υποκείμενα και consulibus: κατηγορηματικός προσδιορισμός στα υποκείμενα.

Ανάλυση σε χρονική πρόταση με τον ιστορικό/ διηγηματικό cum: cum Marcus Tullius Cicero et Gaius Antonius consules essent.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«ΑΛΜΑ»

Βόλλαρη Εξακουστή

Δάββου Σοφία

Λούπη Βασιλική

Μιχαηλίδη Αθηνά

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Πανοπούλου Ιωάννα

Παπαδόπουλος Σάκης

Σχολιασμός ΑΕΠΠ

Σήμερα οι υποψήφιοι στην οικονομική κατεύθυνση είχαν μια ευχάριστη έκπληξη βλέποντας τα θέματα, τα οποία κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας. Τα πρώτα δυο θέματα κάλυπταν όλη την ύλη της θεωρίας, και τα δυο επόμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα και διαχρονικά εξεταζόμενα. Καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους!

Μακρή Σταυρούλα

Πληροφορικός

Φροντιστήριο «Άλμα»

Powered By EmbedPress

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Στο μάθημα της Χημείας Προσανατολισμού εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ομάδων Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας και Ζωής. Τα θέματα ήταν σαφή και κατανοητά και αφορούσαν σε ένα ευρύ φάσμα της διδαχθείσας ύλης. Οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένοι για να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες και να αντεπεξέλθουν με ευκολία στην εξέταση.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους τους υποψηφίους και καλά αποτελέσματα.

Φροντιστήριο «Άλμα»

Παπαδόπουλος Γιάννης Χημικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος