FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις

Ημερομηνία: 31-05-2024 | Συντάκτης:

Αυλαία Πανελλαδικών χθες για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ – Πρεμιέρα σήμερα για τα ΓΕΛ

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Με ενδιαφέροντα θέματα, μέτριας δυσκολίας ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν στα Νέα Ελληνικά. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για το βιβλίο, τη σημασία και τη  χρησιμότητά του για τον άνθρωπο αλλά και σε κείμενο του Μενέλαου Λουντέμη από το βιβλίο «Ένα παιδί μετράει τα άστρα».

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ενώ αύριο Σάββατο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ γράφουν Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Στην Ηλεία, οι εξετάσεις εξελίχθηκαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Τι «έπεσε»

Σύμφωνα με την φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου «Άλμα», τα θέματα των Νέων Ελληνικών ΕΠΑ.Λ ήταν σαφή και μέτριας δυσκολίας. «Το μη λογοτεχνικό κείμενο ήταν άρθρο και περιελάμβανε ερωτήσεις που αφορούσαν την κατανόηση ενός αποσπάσματος, τους τρόπους πειθούς, την εύρεση δομής παραγράφου και συνώνυμων λέξεων. Στο θέμα της έκθεσης κλήθηκαν να συντάξουν μια ομιλία για την αξία του βιβλίου.

Το λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από το έργο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Περιελάμβανε άσκηση προσέγγισης του χώρου και των προσώπων της ιστορίας, δραστηριότητες θεωρίας που αφορούσαν τους αφηγηματικούς τρόπους και τα σχήματα λόγου. Η παραγωγή λόγου ζητούσε από τους μαθητές να προσεγγίσουν νοηματικά το κείμενο και έπειτα να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη στάση των σύγχρονων νέων απέναντι στο βιβλίο. Συνεπώς, τα θέματα παρουσίαζαν ενδιαφέρον, απαιτούσαν καλή γνώση της θεωρίας από τους μαθητές και την εξοικείωσή τους με την κατανόηση και την παραγωγή κειμένου».

Διονύσης Γκότσης

Ήταν σχετικά εύκολο το διαγώνισμα, αν και κάποιες ερωτήσεις είχαν κάποια μικρή δυσκολία ως προς την κατανόηση. Σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν καλά, για όσους είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, βέβαια προσωπικά δυσκολεύτηκα σε κάποιες ερωτήσεις που ήταν θεωρώ λίγο περίεργες.

Ιωάννα Μαυραειδοπούλου

Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να πέσουν τέτοια θέματα. Οι καλά προετοιμασμένοι ωστόσο σίγουρα θα έγραψαν καλά παρότι δεν ήταν αναμενόμενα και δεν τα είχαμε στα «sos».

Ξανθή-Νίκη Ξένου

Ήταν αρκετά εύκολο το διαγώνισμα, βέβαια δε μπορούμε να λέμε και πολλά για την έκθεση… Το θέμα της έκθεσης, που ήταν η φιλαναγνωσία δεν ήταν αναμενόμενο καθώς πιο πολύ θεωρούσαμε ότι θα βάλουν για το σχολικό εκφοβισμό. Ως θέμα όμως ήταν αρκετά εύκολο, είχαμε ωραίες ερωτήσεις, κατανοητές για όλους. Με λίγη προσοχή όλοι θα μπορούσαν να γράψουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος