FOLLOW US: facebook twitter

Πάνε για γκρέμισμα και τους βγαίνει… διατηρητέο

Ημερομηνία: 15-07-2024 | Συντάκτης:

Μπλοκαρισμένη η διαδικασία κατεδάφισης παλιών κτιρίων στην Ηλεία

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πρόβλημα από το… πουθενά προκύπτει το τελευταίο διάστημα σχετικά με παλιά και ετοιμόρροπα κτίρια στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, καθώς οι αιτήσεις που υποβάλλονται στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) από τους μηχανικούς, καταλήγουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο αν το κτίριο είναι πριν από το 1955 εξαιτίας αντιφατικών οδηγιών από τα υπουργεία.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, εάν το ακίνητο είναι χτισμένο πριν από 1945, θα πρέπει ο μηχανικός να αποδείξει με αρκετά έγγραφα ότι το κτίσμα είναι κάτω από 100 ετών για να αποτρέψει τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι δημιουργείται πρόβλημα διότι μπλοκάρεται η διαδικασία κατεδάφισης σε κτίρια που έχουν σοβαρές φθορές και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Εάν έχουν χτιστεί πριν από το 1945, θα πρέπει ο μηχανικός να αποδείξει ότι το κτίριο δεν είναι παλαιότερο των 100 ετών, κάτι που δεν είναι εύκολο, διότι αεροφωτογραφίες πριν από 1945 δεν υπάρχουν, όπως και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας σε πολλές περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως εάν αποδειχθεί ότι το κτίσμα είναι πάνω από 100 ετών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναπόφευκτη η κήρυξή του ως διατηρητέου, εξέλιξη που δυσκολεύει πολύ τις εμπλεκόμενες πλευρές.
«Σε περιπτώσεις κτιρίων που μετρούν έναν αιώνα ζωής, θα πρέπει να καθορίζονται από την πολιτεία λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές. Ο χαρακτηρισμός ενός ετοιμόρροπου κτίσματος ως διατηρητέου συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος συντήρησης για τον ιδιοκτήτη, που δεν μπορεί να το επωμιστεί. Επίσης, το σύνηθες είναι να είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες ενός παλιού σπιτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσκολία συναίνεσης ως προς την κάλυψη του κόστους συντήρησης και επισκευής», επισήμανε.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το πρόβλημα οφείλεται στις διαφορετικές οδηγίες που δίνουν το υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί τα κτίρια πάνω από 100 έτη εν δυνάμει μνημεία και ουσιαστικά βάζει ως προαπαιτούμενο τη χορήγηση έγκρισης για την κατεδάφισή του, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος με εγκύκλιό του προς τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας αναφέρει ρητά ότι «δεν απαιτείται, ούτε ζητείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών τα οποία δεν έχουν έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις,  που συνδέονται με την προς έκδοση διοικητική πράξη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot