FOLLOW US: facebook twitter

Πανδημία και κακοκαιρία πιέζουν τους κτηνοτρόφους της Ηλείας

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:
*Ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη επαρκούς ενίσχυσης
-Τι δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Θεοδωρόπουλος

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, καθώς ο συνδυασμός κορονοϊού και κακοκαιρίας επιβαρύνει την κατάστασή τους, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ισχυρής ανάκαμψης ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Το πρώτο Lockdown και η δύσκολη περίοδος που βίωσε η γειτονική Ιταλία, εκμηδένισαν τις εξαγωγές, ενώ το δεύτερο Lockdown και το παρατεταμένο λουκέτο στην εστίαση άφησαν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους πληγέντες λόγω της πανδημίας κτηνοτρόφους ήταν πενιχρές και ανεπαρκείς για να στηρίξουν την επιβίωση του κλάδου.

«Μας έδωσαν 3,8 ευρώ ανά προβατίνα, δηλαδή μπορέσαμε να αγοράσουμε μισή μπάλα τριφύλλι και όλοι λένε ότι οι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν από το κράτος. Είναι αναγκαία μια νέα και επαρκής στήριξη, διότι ο καιρός τώρα μας καθυστερεί την παραγωγή και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απώλειες των προηγούμενων μηνών. Ό,τι βγάλαμε από το γάλα, μας το πήραν οι ζωοτροφές», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε πως εδώ και έναν χρόνο το κτηνοτροφικό εισόδημα έχει συμπιεστεί υπερβολικά.

«Δώσαμε το κρέας σε εξευτελιστικές τιμές πέρυσι το Πάσχα. Για φέτος δεν είμαι αισιόδοξος, διότι το Πάσχα είναι αργά, 2 Μαΐου, και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές και θα μας δυσκολέψουν πολύ. Εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε, όπως οι έμποροι, πολλά ζωντανά για πολύ καιρό μέσα στον στάβλο. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος της προμήθειας ζωοτροφών και γενικότερα της παραγωγής», ανέφερε.

Ερώτηση από Καλαματιανό στη Βουλή

Οι δυσκολίες στην κτηνοτροφία επισημάνθηκαν σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός. Όπως αναφέρουν, οι συνέπειες των παλινωδιών και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, ομοίως και στην κτηνοτροφία.

«Ήδη από το πρώτο lock down το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Επιπλέον, υπήρξαν παράλληλα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν τον κλάδο, όπως η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το χοίρειο κρέας που προορίζονταν για τη μαζική εστίαση, η οποία έκλεισε και παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσε να διατεθεί, ενώ παράλληλα το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Αντίστοιχα δεν μπόρεσε να διατεθεί και το βόειο κρέας και σημειώνεται εδώ ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%» αναφέρουν και προσθέτουν ότι η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών ξεπερνά το 20% από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την εμφανή πλέον δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους.

Για τον λόγο αυτό ζητούν την καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών, τον σχεδιασμό για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον και την παρέμβαση προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος