FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Πλατανιάς: “Ομοψυχία και συστράτευση για να πάει η Ηλεία μπροστά”

Ημερομηνία: 05-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2557″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο νομός Ηλείας είναι ένας νομός με πλούσιες φυσικές ομορφιές και με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία.

Παρόλα αυτά βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Μείζονα θέματα στην Ηλεία όπως η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, ο σιδηρόδρομος, το brand name που ακούει στο όνομα Αρχαία Ολυμπία, ο πρωτογενής τομέας παραμένουν εκκρεμή ή δεν γίνονται προσπάθειες για την βελτίωσή τους.

Χρόνια ακούμε για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα – Πύργος που μας αφορά και δρόμο δεν βλέπουμε. Η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου εξακολουθεί να παραμένει όνειρο θερινής νυκτός και περιμένουμε επιτέλους οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη να γίνουν πράξη και να μπουν μπουλντόζες στο κομμάτι που μας αφορά και που καθημερινά τραυματίζονται ή χάνουν την ζωή τους εκατοντάδες συνάνθρωποί μας.

Ο Σιδηρόδρομος από την άλλη πλευρά έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια και το μόνο που έχει απομείνει στο νομό είναι οι παλιοί σταθμοί – φαντάσματα πλέον που μαρτυρούν την εγκατάλειψη και την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ηλείας.

Από την άλλη πλευρά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έχει επανειλημμένα φέρει τα μείζονα αυτά θέματα στο προσκήνιο,  αφού η Περιφέρεια έχει εκπονήσει μελέτη για τον Σιδηρόδρομο στο κομμάτι Πάτρα – Πύργος. Παρόλα αυτά όπως έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης το όλο θέμα έχει καθυστερήσει υπερβολικά από την επίσημη Πολιτεία η οποία πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του σιδηροδρόμου στο νομό μας και το τρένο να ξαναπάρει ζωή και να καταστεί ένα από τα βασικά μέσα μεταφοράς των Ηλείων πολιτών όπως ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το Brand Name που ακούει στο όνομα Αρχαία Ολυμπία είναι μόνο στα χαρτιά αφού η Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή αντί να αποτελούν το κέντρο των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει περιοριστεί στην τελετή των Ολυμπιακών αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια και τίποτε περισσότερο.

Η Ολυμπία θα πρέπει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή και να καταστεί το κορυφαίο πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της Ηλείας. Τι θα πρέπει να γίνει ώστε ο πρωτογενής τομέας στο νομό μας να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια;

Θα πρέπει από σήμερα και όχι από αύριο να βρεθούν οι εναλλακτικές προτάσεις ώστε οι μικροί αγρότες – καλλιεργητές καθώς και οι κτηνοτρόφοι  που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ηλεία είτε να συνεταιριστούν και να προωθήσουν σε ικανοποιητικές τιμές τα αγροτικά τους προϊόντα είτε να βρουν τρόπους ώστε να μην αφομοιωθούν από τους μεγάλους αγρότες – καλλιεργητές είτε από τις μεγάλες γεωργικές εταιρίες οι οποίες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ενσκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες – καλλιεργητές αλλά και οι κτηνοτρόφοι και να βρει τους τρόπους ώστε όλοι αυτοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές και όχι εξευτελιστικές τιμές, να παραμείνουν στα χωράφια τους ώστε ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται στην Ηλεία. Διαφορετικά είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι σε λίγα χρόνια οι μικροί αγρότες – καλλιεργητές δεν θα υφίστανται αφού θα αφομοιωθούν είτε από τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης είτε από τις μεγάλες εταιρίες γεωργικών προϊόντων και εκμεταλλεύσεων.

Η Ηλεία θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι ο φτωχός συγγενής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Βρισκόμαστε σε έναν ευλογημένο νομό με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών. Ήρθε η ώρα ο νομός μας να αρχίσει να αναπτύσσεται και να δίνει κίνητρα στους νέους ανθρώπους να εργαστούν και να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και όχι να γίνονται εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες.

Η Ηλεία έχει τις δυνατότητες. Αυτές θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξη για να δούμε το νομό μας στην θέση που του αναλογεί.

Παναγιώτης Πλατανιάς

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

με την παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα «Δικαίωμα στην Πρόοδο»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot